Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

0-2 Yaş Bebek Psikolojisi Nasıldır?

0 640

0-2 Yaş Bebek Psikolojisi Nasıldır?Bebekler elbetteki evrendeki en güzel canlılardır. Yapıları ve muhtaçlık duyguları ile de bu güzellik dahada katlanmıştır. Bebekler yaş gruplarına göre sınıflandırılmaktadır. Bebekler küçük insan minyatürü olduğu için onlarında olay ve davranış biçimlerine göre psikolojik tepkileri vardır.
Bebeklerin psikolojilerinin daha anne karnındayken bir çok olaydan etkilendikleri gerek hamileliğin evrelerinin gidişinde, gerekse doğum sonrası bebeğin gösterdiği reaksiyonlarla çok kolay anlaşılır. Bebeklik olarak geçen 0-2 yaş dönemi oldukça önemli ve zihinsel yapının en çok genişim gösterdiği dönemdir. Daha anne karnındayken başlayan psikolojik travmalar çocukları oldukça olumsuz etkilerken, elbetteki doğum sonrası olan 0-2 yaş döneminde de etki gösterir. Bunun tersi olarak da, hamilelikte hiç bir sıkıntı yaşamamış bir annenin bebeği doğum sonrasında da oldukça pozitif gelişim göstererek ilerlemektedir. Bu 0-2 yaş döneminde de devam etmektedir.
Bununla beraber 0-2 yaş bebeklerin beyin gelişimde oldukça önemli olan bir çok dış etmen vardır. bunlardan en başta geleni ise anne kucağı ve sıcaklığıdır. 0-2 yaş bebeklerin en çok ihtiyaç duydukları şey annelerinin kucağı ve sıcaklığıdır. Hatta bir çok olaya tepki olarak ağlama krizlerinin bir numaralı susturucusu olarak da kullanılmaktadır. Çünkü 0-2 yaş bebekler sadece anne kucağında güvende olduğunu hissederek sakinleşebilir. 0-2 yaş grubu bebekler bir çok olayın farkındadır ve çok rahat etki altına girebilmektedir. Genel olarak tam anlamıyla bir davranış sitili olmayan bu grup bebekleri olaylara tepkilerini ancak ağlayarak vermektedirler. Daha ilerleyen yaşlarda ise davranışlarındaki bozukluk yada uyumsuzluktan da tespit edilebilir. Peki 0-2 ya grubu bebekler nelerden olumsuz etkilenir?

0-2 Yaş Bebek Psikolojisi Nasıldır?0-2 yaş grubu bebekleri olumsuz etkileyen faaliyetler:
-Yeterince ilgi ve sevgi görememek
-Yeterince anne sütü alamamak( anne sütünün besleyicilik dışında bağlayıcılık gibi psikolojik bir etkisi de bulunmaktadır.)
-Anne ile yeterince vakit geçirememek ve yeterince ten teması kuramamak
-Evde gelişen olumsuz olaylar ( onlar her şeyin farkındadır )
-Annenin olumsuz duygu ve düşünceleri ( bebekler iç güdüsel olarak annelerini taklit ederler ve dolayısı ile stres durumunda bunu da aynı şekilde hissedip taklit ederler)
-Bebeğin olduğu ortamda aşırı gürültü ve rahatsız edici ses tonlarının olması da onu olumsuz etkiler.
0-2 yaş grubu bebek psikolojisi yukarıda sıralanmış bir çok etmenden olumsuz Etkilenmektedir. Minyatür insan olan bebeklerinde kendi iç dünyası vardır. Bu durumda henüz dünyaya yeni merhaba demiş küçük dostlarımızı geleceğimizin efendilerini olumsuzluklardan uzak tutmakta oldukça fayda vardır. Ayrıca onların pozitif bebekler olması için bebeklere özel vakitler ayrılmalı ve bol bol öpüp koklanarak onlarında kıymetli birer birey oldukları hissettirilmelidir.

0-2 Yaş Bebek Psikolojisi Nasıldır?Bol sevgi ile büyüyen bebekler ileride sevgi dolu pozitif bireyler olacaklardır. Son olarak söylemek gerekirse bir bebeğin olumsuzluklardan arınması için sadece ona yönelik yapmacık şeyler fayda etmemektedir. Bir aile kendi içinde tek tek mutlu bireyler barındırıyorsa ancak o ailede büyüyen bebekler huzurludur. Unutulmamalıdır ki mutsuz ve sorunsuz bir kişi ancak mutlu ve sorunsuz bebekler yetiştirebilir. O halde değişime büyüklerden başlayarak bebeklerin psikolojilerine güzel dokunuşlar sunmak gerekmektedir.
(Bütün bebekler sevgiyle büyüsünler )

Yazar: Feride AkdoĞan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku