Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

2011 Japonya Tohoku Depremi ve Tsunamisi

0 470

Tohoku depremi, 11 Mart 2011 Cuma günü yerel saatle 14:46’da Pasifik Okyanusunda gerçekleşmiş 9,1 büyüklüğünde bir ölümcül depremdir. Depremi bu denli ölümcül kılan beraberinde tsunami yaratacak şiddete ulaşmasıdır. Japonya tarihinde görülmüş en ölümcül 10 deprem arasına giren Tohoku depremi, beraberinde binlerce insanın canına mal olmuştur. Pasifik Okyanusunda bir ada ülke olan Japonya, binlerce yıldır depremlerle mücadele etmektedir. Bu anlamda hiçbir ülke Japonya’nın sahip olduğu tektonik jeofizik tecrübesine sahip değildir. Yıllar içinde yaşadığı depremler sonrasında ciddi tecrübeler edinen Japonlar adeta depremle birlikte yaşarlar ve onlar için bu olağan ve hayıtın bir parçasıdır. Yerleşim yerlerini de ona göre inşa eden Japonlar yaşadıkları deprem ve büyüklükleri bakımından verdikleri can kayıpları açısından dünyanın en başarılı deprem ülkesi olarak kabul edilir. Ancak 11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın Oshika Yarımadası’da yer alan Tohoku açıklarında okyanus tabanının 29 km altında gerçekleşen fay kırığı sonrasında 9,1 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve beraberinde ülke tarihine geçecek bir afet meydana gelmiştir.

9 2011 Japonya Tohoku Depremi ve Tsunamisive üzeri şiddetli hemen hemen büyün depremlerde de olduğu gibi bu deprem de 6dk gibi oldukça uzun bir süre dalga yaymıştır. Deniz tabanında gerçekleşen bu deprem beraberinde üzerindeki su kütlesini de harekete geçirerek, Japonya kıyılarına salmıştır. Bir deprem ülkesi olan Japonya tsunami konusunda da oldukça tecrübeli bir ülkedir. Ülke tarihinde 50m’ye ulaşan tsunami dalgaları görülmüş ve ülke bu konuda ciddi çalışmalar yürütmüştür. Depremin gerçekleştiği güney doğu yakası Japonya’nın kurduğu bariyerlerle korunmaktaydı. Ancak deprem sonrasında oluşan tsunami o kadar şiddetliydi ki karşısında hiçbir şey duramadı. Deprem sonrasında Japonya’da nükleer reaktörlerin birçoğunda başta Fukuşima olmak üzere sızıntı yaşanmış ve aynı zamanda okyanus suyu reaktörleri tehdit eder hale gelmiştir. Sızıntıyı durdurmayı başaramayan çalışanlar bölgeden ayrılmak zorunda kalmıştır. Sonrasında durum kontrol altına alınmıştır.

Deprem ve tsunami, beraberinde devasa dalgalar ve toprak kaymalarını da getirmiştir. 11 Mart 2011 ile 3 Mart 2015 tarihi arasında bölgede bu depremin 11,450 adet ürettiği artçı şok yaşanmıştır. 4 yıl sonunda artçı depremler sona ermiştir. Depremin büyüklüğü ölüme doğrudan sebebiyet vermese de oluşturduğu tsunami ölü sayısını ciddi anlamda artırmıştır. Depremin ürettiği devasa dalgalar, Japonya kıyılarını vurmuş ve kara parçasının 3km kadar iç kesimlerine ulaşmıştır. Bu da beraberinde binlerce insanın hayatına mal olmuştur. Resmi kayıtlara göre deprem ve oluşturduğu tsunami, 15,894 kişinin ölümüne, 6,152 kişinin yaralanmasına ve 2,562 kişinin de kaybolmasına neden olmuştur. Elde edilen bu veriler Japonya tarihinin en önemli afetleri arasına dahil edilen bir depremin yaşandığını ortaya çıkarmıştır. Japonya bu deprem sonrasında depremle mücadele programında güncellemeye giderek daha fazla mesai harcamaya başlamıştır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku