Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

2012 Havacılık Sektörünün Önde Gelen Firmaları

0 385

Havacılık sektörü akla geldiğinde belli başlı şirketler aklımıza gelir.Geçtiğimiz yıl Amerikan şirketi olan Delta Havayolları son 10 yılda olduğu gibi ipi göğüslemişti. Bu senede değişen olmadı. Delta Havayolları yine ilk sırada yer aldı.

2012 Havacılık Sektörünün Önde Gelen Firmaları

Son 7 yılını incelersek Delta sürekli olarak yükselen yolcu potansiyeliyle adeta sektöre damga vurmuştur. 2011 yılında dünya genelinde toplam 163,838,348 yolcu taşıyarak, tüm zamanların en çok yolcu taşıyan havayolu şirketi rekorunu geliştirmiştir. Delta Low Cost Carrier olma özelliği ile çok fazla yolcu çekmektedir. Şöyle ki Amerika’ya seyahat eden Türk Vatandaşlarının yaklaşık %35 Delta Havayollarını tercih etmektedir. Sektörün bir diğer devi ise United Havayollarıdır. United geçtiğimiz yıl 141,799,000 yolcu taşıyarak kendisine ikinci basamakta yer bulmuştu. Bu yılda değişen olmadı, yine ikinci basamak kendisine nasip oldu. Ancak Havacılık sektörü dediğimizde Lufthansa unutulmamalıdır.

Lufthansa dünya çapında havayolu şirketleri arasında en popüler olanıdır. Lufthansa Almanya’nın ulusal havayolu olup ayrıca Avustruya Havayolları, İsviçre Havayolları, Brüksel Havayolları, Edelweiss Air, Eurowings, Germanwings, JetBlue Havayolları, Luxair şirketlerinin bazılarının tamamının bazılarının ise önemli ölçüde hissesine sahiptir. Bu yüzden aslında sadece Lufthansa denmesi doğru olmaz, Lufthansa Grup dememiz daha isabetli olacaktır. Lufthansa Grup geçtiğimiz yıl yaklaşık 100,000,000 yolcu taşıyarak sıralmada dördüncü sırada yer aldı. Bu sektörde öyle bir rekabet vardır ki, Air France ve KLM Lufthansa’yla baş edebilmek için birleşmişledir. Ancak bu birleşme bile Lufthansa’yı geçmeye yetmemiştir.

Air France-KLM ortaklığı geçtiğimiz yıl toplam 75,780,000 yolcu taşımışlardır. 2012 Havacılık Sektörünün Önde Gelen FirmalarıLufthansa’yı Lufthansa Grup’tan ayrıştırsak dahi, Air France-KLM ortaklığı Lufthansa’yı geçmeye yetmeyecektir. Bu duruma sebebiyet veren Lufthansa’nın, uzun yıllar dünyanın en iyi Transatlantik’i olarak kabul görmesidir. Lufthansa Dünya Havacılık Ödüllerini yıllarca kucaklamıştır ve öyle görünüyor ki gelecekte de bu durum değişmeyecektir. Lufthansa’nın 5 tane hubu vardır ve bu hublar oldukça yüksek kapasitededirler.

Ana hubu olan Frankfurt Main Havalimani dünya’nın en büyük 5 havalimanından biridir ayrıca Avrupa’nın en işlek 2. Havalimanıdır. Bazı kesimlere göre ise en işlek olanıdır. Ancak istastistikler Londra Heathrow’dan sonra en işlek olduğunu göstermektedir. Aslında buna sebebiyet veren Londra’nın nüfüsunun Frankfurt’un nüfusunun yaklaşık 8 katı olması ve ayrıca Londra’nın Frankfurt’un aksine bir başkent olmasıdır. Lufthansa’nı filisunu incelersek yaklaşık 30 tane Boeing 747 serisi ve 20 tane Airbus A380 yer almaktadır ve toplam uçak sayısı ise yaklaşık 290’dır. 90 adet de yeni uçak siparişi mevcuttur.

Yazar:Rahman Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku