Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

2017 Yılının En İyi 10 Buluşu

0 430

2017 Yılının En İyi 10 Buluşuİnsanoğlu var olduğu günden bu yana yaşam kalitesini artırmak, işlerini kolaylaştırmak ve daha konforlu bir hayat yaşamak adına sürekli çalışmış ve araştırmalar yapmıştır. Kendisi ile etkileşimde bulunan her bir probleme çözüm aramış ve açıklamaya çalışmıştır. Bu nedenle, yıllarca, sayısız buluş ve icatlar ortaya çıkmıştır. Bunların birçoğunu günlük hayatımızda kullanmaktayız. Geçtiğimiz 2017 yılında da elbette bir takım buluşlar yapıldı. Bu yazıda 2017’ye damga vurmuş icatları inceleyeceğiz.

Time Dergisi, her yıl dünyadaki, bilimsel gelişmelerden, yeni çıkan alet ve araçlardan, gündelik hayat için üretilen ürünlere kadar yüzlerce icadı inceler ve en iyilerinden 25 tanesini seçer. Kasım 2017’de yayınlanan sayısında bu liste içerisinde Apple, Nintendo ve Tesla gibi markaların ön plana çıktığını görmekteyiz. Buluşlar arasında da robotlar ve sanal gerçeklik gözlüklerinin ön plana çıktığını görmekteyiz. Bu liste içerisinden en iyi 10 tanesini seçip sizlerle paylaşmak istedik.

2017 Yılının En İyi 10 Buluşu10. Stres Çarkları

Listeye en ucuz olan icatla başlayalım: Stres Çarkları. 2017 yılı boyunca oldukça ucuz olan bu renkli küçük çarkları birçok çocuğun ve yetişkinlerin ellerinde görmüşsünüzdür. Başlangıçta dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi rahatsızlıklara sahip olan çocuklar için tasarlanmış olsa da sonraları hemen herkesin kullandığı görülmüştür. Uzmanlar, ellerimizi kullanabileceğimiz bir şeye sahip olmanın insanların konsantrasyonunu artırmaya yardımcı olduğunu söylemektedir. Belki de bu sebeple birçok insanın ilgisini çekmiş ve akla gelebilecek her tür renkle piyasaya sürülmüştür.

9. Halo Top

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi, bu listede sadece teknolojik icatlara yer vermeyeceğiz. Gündelik yaşamımızda bize katkı sunan buluşlara da yer vereceğiz. Bunlardan birisi de Halo Top. Dondurma gibi diyebileceğimiz Halo Top, klasik dondurmalara göre çok daha az oranda şeker oranına sahiptir. 1 kilo Halo Top, en fazla 360 kalori içermektedir. Bu düşük kalorili yapısını yapay tatlandırıcı olan Stevia ile sağlamaktadır. Fiyatı oldukça uygun olan bu dondurma çeşidi, bir aperatif olarak geçtiğimiz sene yıllık satışlarını %2500 oranında artırarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

8. Nike Pro Hijab

Bu buluş, teknolojiden ziyade bu listede yerini, sporda çeşitliliğin önemini teşvik etmek ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele etmek için kazanmıştır. Dünyanın en etkili spor şirketi olan Nike, Pro Hijab’ı tanıttı; 2018 baharında yaklaşık 35 dolar ile satışa sunulacak. Bu, Müslüman sporcuların başörtüsü ile spor yapmalarının zor olmasından dolayı düşünülmüş ve spor yapma tutkularını gerçekleştirebilecekleri bir buluştur. Nike Pro, nemi uzaklaştıracak hafif, nefes alabilen bir kumaşla üretilmiştir; kullanan atletler, terlemeyi kontrol etmeye yardımcı olduğunu söylemektedir.

2017 Yılının En İyi 10 Buluşu7. Nintendo Switch

Çocuklar ve yetişkinler için yılın en iyi aygıtıyla, 2017 yılına ait en iyi 10 serinin buluşlarına devam edelim! Yeni Nintendo Switch, kullanıcının ihtiyacına göre değişen bir video oyun konsoludur. Bir modda bir ev konsolu iken, diğerinde ise tek bir kullanıcının seyahat ederken oynamasına izin veren taşınabilir bir tablettir ve başka bir durumda, birden fazla kullanıcının iki oyun kumandası kullanmasına izin verir. Nintendo, Mart ayında piyasaya sunulmasından bu yana 8 milyondan fazla Nintendo Switch sattığını bildirmiştir.

6. Jibo: Bir Robot Arkadaş

Bu buluş, son yıllarda teknolojinin en iyi icadı olacağına iddia etmektedir. Jibo dünyadaki ilk aile robotu olarak bilinir ve Amazon Echo ve Google Home gibi diğer kişisel robot girişimleri ile hiçbir benzerliği yoktur. Bu robot gerçekten insansı özelliklere sahiptir ve asıl özelliği duygusal etkileşimde bulunmasıdır. Görünümü, ses tonu, mizah ve sempatisi ile küçük bir arkadaşın olduğunu hissettirmektedir. Jibo, çocuklara öyküler anlatabilir ve bazı ses komutları ile kendisine söyleneni yapar. Örneğin; sadece “Jibo, resim çek” diyerek fotoğraf çekmesini sağlayabilirsiniz. Yaratıcıları, Jibo’nun hala çok öğreneceği şeyleri olduğunu düşünse de, şimdiden oldukça popülerleşmiştir.

5. iPhone X

Tabii ki, dünyanın en ünlü cep telefonu şirketinin ürünleri – Apple – en iyi icatlar 2017’den uzak kalamadı. Time Dergisi’ne göre, iPhone X muhtemelen dünyanın en sofistike akıllı telefonu. Telefonun ön yüzünü kaplayan 5.8 inç ekran, 2436 x 1125 piksellik bir çözünürlük ve kullanıcıların yüzlerini tanıyarak telefonun kilidini açmasına izin verecek kadar akıllı 12 MP bir ön kamera. Oldukça iddialı bir ürün olan iPhone X’in ülkemizde de oldukça ilgi çektiği görülmektedir.

4. eSight 3

Körler için görüş sağlayan gözlükler! Bu ürün, 2017 yılındaki en önemli icatlardan birisidir, çünkü kör olan birçok insanın yaşam kalitesini iyileştiren bir yaratımdır. eSight 3 gerçek görselliği taklit eder, bu güçlü gözlükler yüksek tanımlı videoları kaydeder ve bu görüntüleri geliştirmek için büyütme, kontrast ve özel algoritmalar kullanır ve bu sayede kör olan kişilerin spor dahil olmak üzere çok çeşitli etkinliklere katılmalarına izin vermektedir. Fiyatının pahalı olması, ürünün ulaşılabilir olmasını zorlaştırsa da dünya genelinde 1000’den fazla hasta tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

2017 Yılının En İyi 10 Buluşu3. Tesla Model 3

2017 otomotiv teknolojisindeki en iyi gelişmelerden söz edecek olursak, yeni Tesla Model 3’ün tasarımından bahsetmek zorundayız. 2017’de en çok beklenen ve ilgi göre otomobillerden biri olan Tesla Model 3, elektrikli araçların – yüksek fiyat ve sınırlı menzil – sorunlarının üstesinden gelmeyi vaat ediyor. Fiyatı diğer elektrikli otomobillere ve sunduğu özelliklere oranla uygun olan Tesla Model 3, tek bir şarjla 320 kilometrenin üzerinde sürüş mesafesi sunmaktadır. Şirket, tahminlerinin üzerinde günlük 1800 sipariş aldıklarını ve bununla baş etmeye çalıştıklarını belirtmiştir.

2. Thyssenkrupp MULTI

“Binalar dikey kent haline geliyor ve metroya benzer esnek bir ulaşım sistemine ihtiyaç duyuyorlar” – Markus Jetter. 2017’de dünyanın en büyük buluşlarından bir diğeri, Alman firması Thyssenkrupp tarafından asansör endüstrisinin devriminde kilometre taşını işaret eden, kemersiz bir asansör sistemi olan MULTI idi. Asansörleri miller vasıtasıyla hareket ettirmek için kullanılan teknoloji, Japonya’nın manyetik teleferikleri tarafından kullanılan manyetik mekanizmanın aynısını kullanmaktadır. İlk MULTI Berlin’de 2021’de sahneye çıkacak.

2017 Yılının En İyi 10 Buluşu1. NASA Mars Insight

Son olarak, 10 en önemli buluşun olduğu listesinin bir NASA buluşu olmaksızın bitmesi düşünülemez. NASA Mars Insight projesi, Mayıs 2018’de planlanan ve kırmızı gezegenin içyapısını inceleyecek bir modülü içermektedir. Bu sayede, tüm gezegenlerin geçmişteki yapısının anlaşılması amaçlanmaktadır. Dünya ile komşu gezegenin aynı hizaya geldiği tarih olan Mayıs 2018 seçildi böylece gezegenler arası geçişin kısa sürmesi hedeflenmektedir. Bu projenin 728 dünya günü kadar sürmesi beklenmektedir.

Yazar:Bekir Afşar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku