Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Açlık Hissi Nedir, Nasıl Oluşur?

0 914

Açlık, vücudun ihtiyacı olan besinleri alamamasından kaynaklı beyin tarafından uyarılarak bir şeyler yeme istediğine verilen addır. Kişinin günlük tüketmesi gereken gıdaları tüketmemesi ile açlık hissi oluşur. Dengeli beslenme sağlıklı bir vücut için gereklidir. Sürekli açlık hissi kişinin yetersiz beslenmesinden ve vücudun gereksinimi olan gıdaları almamasından kaynaklanabilir. Ciddi bir rahatsızlığı olmayan kişiler de vitamin ve mineral eksikliklerinden dolayı da ortaya çıkabilir.

Her bireyin vücudunun ihtiyacı farklı olduğundan vücudu için gerekli besinleri alması gerekir. Kısa bir süre önce tıka basa yedikten sonra acıkma hissi tekrar oluşuyorsa bir uzmana başvurmanız da sağlığınız açısından önemlidir. Vücudun mineral, vitamin, protein alması gerekmektedir. Dengesiz ve yetersiz beslenmeler de acıkma hissi daha fazla olabiliyor. Kandaki şeker oranın da sürekli bir düşme meydana geliyorsa yine açlık hissi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Açlığa Sebep Olan Faktörler

7653_aclik_hissi_nasil_olusurAçlık hissi sağlıklı bir bireyde öğün de tükettiği gıdalara göre farklılık göstermektedir. Örneğin; karbonhidrat bakımından zengin olan gıdalar da açlık hissi çok çabuk oluşur. Vücudun karbonhidratlı besinlere de ihtiyacı vardır. Fakat bunu dengeli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Kişi de yeme alışkanlıkları açlık ve tokluk hissini kontrol altına alır. Ayrıca ciddi bir hastalığınız yok ise vücudun ihtiyacı olan besinleri sağlamadığınız da açlık hissi oluşacaktır. Hormonlardaki dalgalanmalar açlık hissini arttırır.

Bu yüzden bir kan testi ile hormonlarınıza baktırabilir ve buna göre bir beslenme biçimini doktorunuzdan alabilirsiniz. Günlük hayatta tüketilen şeker yine açlık hissini tetikler. Dengeli ve sağlıklı beslenen bir kişi de açlık hissi öğün zamanların da oluşabilmektedir. Ayrıca yeteri kadar sıvı tüketimi yok ise bu da açlığa sebep olabilir. Stres altında kalındığın da kişiler de çoğunlukla atıştıra hissi meydana gelir. Gerekli gereksiz gıda tüketimi acıkmanıza sebep olur. Kalori bakımından yüksek olan gıdalar tüketildiğin de ise obeziteyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Acıktıran Yiyecekler Nelerdir?

 

Özellikle uzmanlar tarafından beyaz ekmek tüketimine karşı bir savaş açılmış durumdadır. Beyaz ekmek buğdayın besin değeri ve lif bakımından zengin olan kısmı ayıklanarak üretildiği için besin değeri çok düşüktür. Karbonhidrat bakımından yüksek olduğu için acıkma hissi ne kadar yeseniz de çok çabuk meydana gelir. Hazır meyve suları kişinin ihtiyacı olan mineral ve lifi karşılayamaz.

7653_aclik_hissi_nedir,_nasil_olusurSürekli meyve suyu tüketen kişiler de acıkma hissi ile karşı karşıya kalabilir. Evde kendi hazırladığınız meyve sularını tüketerek açlık hissini aza indirebilirsiniz. Hazır meyve sularında meyvelerin lifleri ayrıldığından vücuda herhangi bir fayda sağlamaz. Fast food tarzı beslenme biçimi de yine acıkmaya sebep olur. Fast food ekmekleri hem beyaz unla üretilir hem de şeker oranı yüksektir. Ne kadar yerseniz yiyin kısa bir süre sonra tekrar acıktığınızı hissedersiniz. Alkol tüketimi kişinin acıkma hissini tetikler. Tokluk hissini sağlayan leptin hormonu alkol tüketiminde durur.

Leptin hormonunun azalması sonucu vücutta açlık oluşur ve yeme ihtiyacı doğar. Eğer alkol tüketilecekse kırmızı et yanında mutlaka olmalıdır. Kırmızı et tokluk verir. Ayrıca alkol tüketirken bol miktarda suyunda tüketilmesi gerekir. Alkolün zararını en aza indirmiş olur. Tuzlu krakerler ve atıştırmalık olarak alınan gıdalar yine acıkmaya sebep olur. Özellikle tuz oluşu karbonhidrat oranının yüksek olduğu saptanır.

Beslenme konusunda bir uzmandan yardım alarak vücudunuzun ihtiyacı olan besin gruplarını tüketerek açlık hissinizin önüne geçebilirsiniz. Açlık hissi oluşmaması için vücuda gerekli besinlerin tüketilmesi uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu sayede gereksiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçmiş olursunuz.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku