Ada Tavşanı

6585_ada_tavsani_etiAda tavşanları tavşanlar arasında eti en lezzetli olan cinstir. Bunun sebebi ise besin değeri yüksek olan ot ve bitki kökleri ile beslenmeleridir. Aynı zamanda bu cinsin kürkü oldukça sağlamdır, yırtılmayan tek tavşan kürkü bu cinse aittir. Ancak ada tavşanları çok ürkektir ve toprak içerisinde kazdığı tünellerde yaşarlar, bu nedenle de avlanmaları oldukça zordur. Kazdıkları tünellerde havalandırma delikleri ve doğum için hazırladıkları geniş bir oda bulunmaktadır. Dişi ada tavşanları yavrulayacağı zaman tünel içerisindeki geniş odaya göğsünden ve karnından dökülen yumuşak tüylerden bir yer hazırlar. Ve yavrularını bu tüyler üzerinde doğururlar. Her yıl 4 / 8 defa yavrulayabilirler. Her doğumda 4 -12 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Ömürleri yaklaşık 5 -7 yıl arasında değişmektedir. Ada tavşanları 35 – 45 cm boyunda ve yaklaşık 2 / 2,5 kg ağırlığındadırlar. Diğer tavşanlara göre daha küçük yapıdadırlar.

Ada Tavşanı Nasıl Anlaşılır?

Antarktika hariç dünyanın hemen her yerinde tavşanlara rastlamanız mümkündür. İri gözlü, uzun kulaklı, ön bacakları arka bacaklarından kısa bu otçul memeliler etiyle ve postuyla da avcıların ilgi odağıdır. Ada tavşanlarının kulakları ve arka ayakları diğer cinslere göre daha kısadır ve en belirgin özellikleri bunlardır. Ayakaltları ve karın bölgesi beyazdır. Genelde koloni halinde yaşayan ada tavşanları tehlike hissettiği anda ayaklarını yere vurur, kuyruğunu kaldırır ve diğer tavşanları bu şekilde uyarır. İnsanların olmadığı zamanlarda aktif olmayı tercih eden bu cins doğal yaşamın bir parçasıdır.

Kaynakça:
http://www.turkcebilgi.com/tavşan

http://www.tarimziraat.com

Yazar: Ensar Türkoğlu