Afrika Aslanının Özellikleri Nelerdir?

Birçok insan hayvanlar aleminin kralı olarak bilinen aslanlardan korkmaktadır. Genellikle aslan eğiticileri dışında aslanlardan korkmayan hemen hemen hiçbir insan bulunmamaktadır. Makalemizde ise Afrika aslanının özellikleri nelerdir hakkında bilgiler sunacağız.

Afrika Aslanı Nedir?

8847_aslan1İlk olarak aslan denildiğinde akla ilk olarak Afrika kıtası gelmektedir. Çünkü kral aslanların önemli bir bölümü Afika kıtasında yaşamlarını sürdürmektedirler. Bunlardan biri de Afrika aslanıdır. Afrika’nın çeşitli bölümlerinde yaşamlarını sürdüren Afrika aslanları aynı zamanda safari severlerin de en fazla ilgi gösterdiği kedi türleri arasında bulunmaktadır.

Afrika Aslanının Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Afrika aslanının birçok özellikleri bulunmaktadır. İşte Afrika Aslanının başlıca özellikleri şunlardır;

  • Kedi türleri arasında sosyal yaşantıya sahip olan tek türdür.
  • Savanların en büyük yırtıcısıdır.
  • Dünyanın en büyük 4 kedisinden biridir.
  • Boyu ortalama olarak 90 santimetreye kadar ulaşabilmektedir.
  • Kuyruğu yaklaşık olarak 2,7 metreye kadar ulaşabilmektedir.
  • Ağırlığı 250 kilograma ulaşabilmektedir.
  • Derisinin rengi kahverengimsi gri rengidir.
  • Geniş alınlı olup oldukça kuvvetki çene yapısına sahiptir.
  • Uzayabilen tırnaklara sahiptir.
  • Kuyruk ucu oldukça püsküllüdür.
  • Perçemi omuzlarına kadar uzayabilmektedir.
  • Sinirlendiğinde omuz üzerindeki perçemleri kabarakbilmektedir.
  • Başının çevre kısmı oldukça görkemli bir yeleye sahiptir.
  • Hayvanlar aleminin en güçlü ve en cesur hayvanı olarak bilindiğinden hayvanlar aleminin kralı olarak da bilinmektedir.
  • Hayvanlar aleminin en fazla çekinilen kedi türüdür.
  • Kaplanlardan sonra en büyük kedi türüdür.
  • Korkunç bir ses tonuna sahiptir.
  • Kükreme sesinin 4 kilometre uzaklıkta dahi duyulabildiği bilinmektedir.
  • Kulakları oldukça hassastır. Dolayısıyla çok uzaktaki avlarının kıpırtısını dahi kolaylıkla hissedebilmektedir.

Afrika Aslanı Nasıl Beslenir?

8847_aslan2Afrika aslanının başlıca özellikleri hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de beslenme alışkanlığı hakkında bilgiler sunalım. Afrika aslanı tüm kedi türlerinde olduğu gibi etobur bir kedi türüdür. Dolaysıyla beslenme şeklinde genel olarak etçil olarak beslenmektedir. Ancak bazı durumlarda yerde yetişen meyvelerden de beslendiği tespit edilmiştir. Afrika aslanının beslenme alanının oldukça geniş olduğunu belirtmek isteriz. İşte Afrika aslanının yemek menüsünde bulunan avlar ise şunlardır;

  • Öküz başlı Afrika antilobu
  • Afrika ceylanı
  • Zebralar
  • Su antilobu
  • Kudu
  • Zürafa
  • Bufalo
  • Çakallar
  • Büyük ve küçükbaş hayvanlar
  • Siyah antilop
  • Çessebe
  • Saz ceylanı başlıca besinleridir.

Görüldüğü üzere Afrika aslanının yemek menüsü oldukça zengindir. Ayrıca Afrika aslanı fırsat bulduğunda insanlara dahi saldırabilmektedir. Dolaysıyla etobur olduğundan mazallah yemek olarak insanları da tercih edebilmektedir. Dolayısıyla Afrika aslanı ve diğer tüm kedi türleri oldukça tehlikeli ve saldırgan hayvanlardır.

Afrika Aslanı Avını Nasıl Yakalamaktadır?

Afrika aslanı avını elde etmeden önce bir müddet avını gözetlemektedir. Sonrasında avın zayıf anını gördüğü andan itibaren saldırıya geçmektedir. Avını elde ettikten sonra ilk olarak avının boğaz kısmından kavramaktadır. Daha sonra avını uygun ortama götürerek ilk olarak iç organlarından başlayarak arka kısmına kadar beslenmeye başlamaktadır. Bu işlem sonrasında avının kafa kısmına geçiş yaparak beslenme işlemini tamamlamaktadır.

Afrika Aslanının Yaşam Alanları Nelerdir?

8847_aslanAfrika aslanının yaşam alanı oldukça geniştir. Afrika aslanının yaşam alanları şuralardır;

  • Fundalıklar
  • Ağaç gölgelikleri
  • Sazlıklar
  • Ormanlık alanlarda
  • Açık toprak alanları Afrika aslanının başlıca yaşam alanlarıdır.

Afrika Aslanı Hakkında Bilinmeyenler

Afrika aslanı hakkında detaylı olarak bilgiler sunduktan sonra şimdi de bu kedi türü hakkında pek bilinmeyenler hakkında bilgiler sunalım. İşte Afrika aslanı hakkında bilinmeyenler şunlardır;

  • Afrika aslanları genellikle 20 kişilik gruplar halinde yaşamlarını sürdürmekte olup grubun liderliği ise erkek aslan tarafından yürütülmektedir.
  • Afrika aslanı sadece geceleri aktif olmakta ve gündüzleri ise oldukça hantal davranmaktadır.
  • Afrika aslanı günde ortalama 20 saat uyku almaktadır.
  • Afrika aslanı avlanma konusunda sırasını dişi aslana bırakmakta ancak avdan faydalanmada ilk sırada bulunmaktadır.
  • Afrika aslanı avın büyük bir kısmını kendisine ayırmakta olup bu konuda yavrusuna dahi imtiyaz sunmamaktadır.
  • Afrika aslanı sıcaklık değerlerinden olsa gerek gündüzleri en tembel olan kedi türüdür.
  • Duyu kapasiteleri oldukça gelişmiştir. Özellikle de gece saatlerinde oldukça uyanık olmaktadırlar.

Makalemizde Afrika aslanının özellikleri nelerdir konusu hakkında bilgiler sunduk. Afrika aslanlarının oldukça tehlikeli ve saldırgan olduğunu bir kez daha hatırlatmamızda fayda bulunmaktadır. Dolaysıyla yolunuz Afrika kıtasına düştüğünde Afrika aslanından uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Kaynakça:
ozelliklerinedir.com

Yazar: Ensar Türkoğlu