Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

0 512

Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki EtkisiÇocukların ilk sosyalleşmesi aile de başlamaktadır. Aile ortamın bireyin gelişimi için çok önemlidir. Bebeklikten itibaren etkili olmaya başlayan aile ortamı bireyin yaşamını doğrudan etkilemektedir. Aile içinde bireylerin birbirine olan davranışı çocuğun kişilik özelliklerini ve diğer bireylerle olan ilişkisini doğrudan etkilemektedir. Özellikle aile içinde yaşanan şiddet çocukları psikolojik olarak doğrudan etkilemektedir. Aile içi şiddet sadece fiziksel şiddetler sınırlı kalmamaktadır. Aile bireyleri arasında yaşanan sözel, cinsel ve psikolojik şiddet de çocukları olumsuz etkilemektedir. Çocukların gelişimi için aile ortamının daha sakin ve düzenli olması gerekmektedir. Aile içi şiddetin yaşandığı ortamda büyüyen çocuklar diğer çocuklara göre duygusal ve gelişimsel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için ileride problemleri olabilmektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve çocukların sürekli internet ortamıyla içi içe olması çocukların şiddet ile olan ilişkilerini artırmaktadır. Aile içi şiddetin yanı sıra çocuğun dışarı da şiddet olaylarıyla da iç içe olması çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Aile içi şiddete maruz kalan çocuklar ilk öncelikle yaşadıkları duruma bir anlam veremezler. Nedeni ve yaşadığı şiddetin açıklamasını yapamadıkları için kendilerini suçlamaya başlarlar. Bu durum çocuklarda güven eksikliğine ve suçluluk duygusu yaşamalarına neden olmaktadır. Çocuk sürekli yapılan hatalardan ve yanlışlardan kendini sorumlu tutmaya başlar. Suçluluk duygusu ile birlikte çocuk sürekli baskı altında hisseder ve ne yaparsa yapsın hatalı olacağını düşündüğü için kendini ifade etmekte zorluk yaşar. Sözel olarak kendini ifade edemeyen çocuk hissettiklerini davranışlarına yansıtmaya başlayacaktır. Bu durumda çocuk da davranış bozukluğuna neden olmaktadır.
Aile içi şiddete maruz kalmış çocuklarda genel olarak şu belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi1. Çocuk her ortamda endişelenir ve korkar. Aniden gelen bir ses ya da durum çocuk da irkilemeye neden olur.
2. Çocuk psikolojik olarak kendini sürekli kötü ve hasta hisseder. Sık sık midesi, başı ya da karın ağrısı yaşadığını belirtir.
3. Günün hangi saatinde olursa olsun uyduğu zaman altını ıslatır.
4. Yaş gruplarına göre dil gelişimi geridedir.
5. İçinde bulunduğu ortama ve arkadaşlarına karşı ilgisizdir. Arkadaşları ile oyun oynamak yerine yalnız oyun oynamayı tercih eder.
6. Çocuk da uyku düzensizliği ve yeme düzensizliği başlar.
7. Aile içi şiddete maruz kalan çocukların davranışların da bir aşırılık vardır. Ani öfke patlaması, sinirlilik ve agresif davranışlara çok sık rastlanır.
8. Aile içi şiddete maruz kalan çocuklar genellikle okulda problem yaşamaktadır. Bu çocuklar hem okul arkadaşlarıyla hem de öğretmenleri ile sürekli problem yaşarlar.
9. Bu tarz çocuklar kendine zarar vermeye eğilimlidir. Vücuduna zarar verme konusunda hiç tereddüt yaşamazlar ve intihara eğilimli olurlar.

Yazar: Nagihan Albayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku