Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ak Ağaç Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır?

1 1.260

Ak Ağaç Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır?Göçmenler Amerika’ya gelmeden çok önce yerliler ak ağaca saygı duyarlardı. Bahar geldiğinde gövdesini baltayla keserlerdi. Daha sonra bu deliğin altına tahta bir sopa sokarak ağaçta biriken öz suyu için kanal açarlardı. Sonra öz suyu kovaların içinde ateşte kaynatırlardı. Günümüzde bu çok üretici kovalar yerine tüpler kullanılıyor.

Vücuttaki ağrı sızıyı kesmede, gözlerin problemlerine, ödeme ve sancıyı emmeye, açık yaraların kısa sürede sağlıklı iyileşmesine, ak ağaç şerbeti çok iyi gelmektedir.

Ak Ağaç Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır?Baharın başı öz suyu toplama zamanıdır. Ak ağaçlar halen uykudadır ve havalar donma sıcaklığının bir kaç derece üzerindedir. Donma ve erime ağacın içerisindeki basıncı arttırır ve öz suyu artmaya başlar. Üreticiler bu öz suyu kolayca ve seri bir şekilde elde etmek için ilk olarak ağaca 1 cm çapında 5 cm derinliğinde delikler açarlar. Daha sonra bir musluk yavaşça içeri sokulur. Gövdeye zarar verilmemesi ve öz suyunun hava almaması sağlanmalıdır. Öz suyunun %97’si su ve yalnızca %2’si şekerdir. Öz suyundan şerbet elde etmek için öz suyunu kaynatmak gerekmektedir. 40 Litre öz suyundan yalnızca 1 litre şerbet elde edilir.Bazı üreticiler ters osmosla şeker seviyesini 3 katına çıkarırlar. Bu sayede daha az kaynatarak şerbeti elde ederler. Öz suyu kaynatılarak suyun %66’sı buharlaştırılır. Suyun hızlı veya yavaş buharlaştırılması şerbetin dokusuna zarar verebilir ve kalitesini düşürebilir. Kaynama süresi belli değildir ve şerbetin hazır olup olmadığı gözlemlerle tamamen tecrübeye dayalıdır. Şeker seviyesi ölçülür. Şerbet hazır olduğunda kalıntı maddelerin ayrılması için basınç filtresinden geçirilir. Koyu ve açık olarak kalitesi belirlenir koyu renk kalitelidir.

Ak Ağaç Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır?Şerbetin kalitesi açısından tüketicisi de farklılık gösterir. İyi kalite şerbetler markette ki raflarda terini alırken, düşük kalitede üretilen şerbetler endüstriyel sektörde üretime dahil edilir.

Şerbet endüstriyel işlemlerden geçtikten sonra paketleme aşamasında 82 derecede tekrar ısıtılır. Bu 4 yıllık bir raf ömrü için gereklidir. Ak ağaç şerbeti çok şekerlidir ama kalorisi, baldan ve esmer şekerden daha düşüktür. %100 Saftır ve 3 önemli besin olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Tadı kekle beraber harikadır.

Yazar: Sinan UZA

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku