Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Akıllı Telefonları Daha Güvenli Kullanmak İçin Neler Yapmalıyız?

1 636

Günümüzde akıllı telefon kullanımı dünyada ve ülkemizde git gide yükselmektedir. Ülkemiz dünya genelinde akıllı telefona sahip olma oranı bakımından 12. sırada yer almaktadır ve ülkemizde cep telefonu kullanıcılarının %59’u akıllı telefona sahiptir. Akıllı telefonlar yaşamımızı ciddi şekilde kolaylaştırmaktadırlar. Ancak, önceden kullandığımız ve işletim sistemi içermeyen veya internet erişimi olmayan telefonlara göre daha fazla saldırıya açıktırlar. Bu sebeple, kişisel güvenliğimiz için akıllı telefonlarımızı kullanırken bazı konulara dikkat etmemiz gerekmektedir.
Akıllı telefonlarımızı kullanırken güvenlik açısından dikkat etmemiz gereken başlıca hususlar şunlardır:

1. Akıllı telefon şifresini aktif hale getirmek: Ne yazık ki birçok akıllı telefon kullanıcısı telefonlarının şifre özelliğini aktif hale getirmemektedir. Akıllı telefonların tamamında şifre özelliği bulunmakta, ayrıca bazı telefon modellerinde, parmak izi veya retina taramasıyla çalışan şifre sistemleri de bulunmaktadır. Bu noktada akıllı telefon şifresini aktif hale getirmek, telefonumuzu kaybetmemiz veya bir yerde unutmamız durumunda içindeki bilgilerin başkalarının eline geçmesini önleyecektir. Şifre seçiminde “0000” veya “1234” gibi basit ve kırılması kolay şifreler seçmemeliyiz. Böylece telefonumuz başkalarının eline geçse bile bilgilerimiz güvende olacaktır.

Akıllı Telefonları Daha Güvenli Kullanmak İçin Neler Yapmalıyız?2. Kaynağı bilinmeyen uygulamaları kurmamak: iPhone telefonlar için çok büyük problem teşkil etmese de, içinde Android işletim sistemi olan telefonlarda GooglePlay harici kaynaklardan da uygulama yüklenebilmektedir. Akıllı telefon kullanıcılarının bu noktada dikkatli olmaları ve GooglePlay harici yerlerden uygulama yüklememeleri gerekmektedir. Aksi halde indirilen uygulamalar virüs içeriyor olabilir ve telefona virüs bulaşması durumunda bilgilerimizin güvenliği tehlikeye girecektir.

3. İşletim sistemini güncellemek: Akıllı telefonlarımızda zaman zaman gelen işletim sistemi güncelleme uyarılarını ciddiye almalı ve güncellemeleri yüklemeliyiz. Eğer bir şekilde güncellemeyi yüklemek için yeterli hafıza yoksa telefonun hafızasından kullanmadığımız programları veya dosyaları silerek işletim sistemi güncellemesinin gerçekleşebilmesi için gerekli boş hafıza alanını sağlamalıyız.

4. Sosyal saldırılara karşı dikkatli olmalıyız: Bilgisayarlarımızda olduğu gibi cep telefonlarımız da sosyal saldırı olarak tabir edilen siber saldırı türüne açıktır. Bu sebeple, tıpkı bilgisayarlarımızda olduğu gibi, cep telefonlarımızda da, nereden geldiği belli olmayan veya göndereni tanımadığımız elektronik postaları (e-mail) açmamalıyız. Bu durum cep telefonumuza virüs bulaşmasına yol açabilir.

5. Ortak kablosuz ağlara bağlanırken dikkatli olmalıyız: Kafeterya, otel gibi yerlerde ortak kullanıma açık kablosuz ağlara cep telefonumuzdan bağlanırken dikkatli olmalıyız. Bu ağlar güvenli değildir. Bu ağları mutlaka kullanmamız gerekiyorsa VPN servisi kullanarak bağlanmamız uygun olacaktır. Aksi takdirde, bağlandığımız ortak ağ aracılığıyla telefonumuzun güvenliği tehlikeye girebilir.

6. Telefonumuza anti-virüs programı kurmalıyız: Bilgisayarlarımıza kurduğumuz gibi, cep telefonlarımıza da anti-virüs programı kurmalıyız. Böylece olası virüs bulaşma tehlikesini bir derece azaltmış oluruz.

Akıllı Telefonları Daha Güvenli Kullanmak İçin Neler Yapmalıyız?7. Telefonumuzdaki bilgileri yedeklemeliyiz: Alacağımız tüm önlemlere rağmen, telefonumuzdaki bizim için değerli olan bilgiler zarar görebilir. Böyle bir durumda en az kayba uğramak adına, telefonumuzdaki bilgileri belirli periyotlarla yedeklemeliyiz. Böylece aksi bir durumda bilgilerimize ulaşabiliriz.

8. Uzaktan verileri silmeye olanak veren programlardan kurmak: “Remote Wipe” olarak adlandırılan ve telefonumuzu kaybetmemiz durumunda uzaktan komut vererek telefonumuzdaki tüm bilgilerin silinmesini sağlayan programlardan kurmak güzel bir önlem olacaktır. Böylece telefonumuzu kaybetmemiz veya çalınması durumunda içindeki bilgilerin başkalarının eline geçmesini önleyebiliriz.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ve yaygınlaşması ile birlikte, siber saldırıların önemli bir kısmı akıllı telefonlara yönelik hale gelmiştir. Bankacılık işlemleri gibi birçok işlem akıllı telefonlar aracılığıyla yapılabilmektedir. Bu sebeple akıllı telefonlarımızın güvenliğini arttıracak önlemleri almamız ve kullanım alışkanlıklarımızı bu yönde değiştirmemiz, kişisel bilgilerimizin güvenliği ve maddi-manevi zarara uğramamamız açısından önem teşkil etmektedir.

Kaynakça:
yenimedya.wordpress.com/2016/03/14/dunyada-akilli-telefona-sahip-olma-ve-internete-erisim-oranlari/
pcworld.com/article/2010278/10-common-mobile-security-problems-to-attack.html
blog.malwarebytes.com/101/2016/09/top-10-ways-to-secure-your-mobile-phone/

Yazar:Mehmet Umut Pişken

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Emre diyor

    dev secure diye bir uygulama buldum kurdum kablosuz ağ güvenliği filanda var baya işlevsel gelen smslerdeki link güvenlimi değilmi onu bile söylüyor bir link varsa gelen sms de kontrol edip hemen bilgi veriyor

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku