Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alan Derinliği Nedir, Ne İşe Yarar?

0 559

Alan derinliğini genel olarak tanımlanmak gerekirse, üzerinde odaklama yapılacak objenin, kişinin veya fotoğraflanmak istenilen konunun önünde ve arkasında oluşan netlik sahasına denir. Alan derinliğinin bize kazandıracağı en büyük şey konudaki herhangi bir nesneyi veya objeyi netleştirerek geride kalanları flu hale getirmektir. Yani bize istediğimiz alanı ön plana çıkarma olanağı sunar. Doğru kullanılması halinde fotoğrafı güzelleştiren en önemli unsurlardandır. Alan derinliği kullanımındaki en önemli maddeler diyafram, enstantane ve ISO bilgileridir. Bu üçlüyü doğru ayarlamak halinde mükemmel fotoğraflar çekilmesi imkânına sahip oluruz.

7853_5Peki, alan derinliğini nasıl kontrol ederiz? Fotoğraf çekmede yeniyseniz bu soru aklınızda şu şekilde canlanacaktır: Fotoğrafın arkasını nasıl bulanık yapabilirim. İşte bu yazımızda kısaca bundan bahsetmeye çalışacağız.

İlk bilmemiz gereken diyafram açıklığı ayarlamasıdır. Alan derinliğinin büyüklüğü diyafram açıklığının büyüklüğü ile ters orantılıdır. Yani diyaframı ne kadar çok açarsak alan derinliği o kadar az olacaktır. Diyaframı ne kadar kısarsak da alan derinliği o denli büyük olacaktır. Ama ışık şartlarına göre alan derinliğini tam yakalayamama riskimiz mevcut olacaktır.

İkinci olarak bilinmesi gereken ise odak uzaklığı ayarlamasıdır. Kullandığınız lenslerin sağlayabileceği odak uzaklığına göre alan derinliği etkilenmektedir. Odak uzaklığı artarsa alan derinliği azalacaktır.

Üçüncü olarak bilinmesi gereken ise “Konuya Olan Uzaklık” kavramıdır. Fotoğraf makinesinin çekim yapılacak konuya olan uzaklığı alan derinliğini çok etkileyen unsurlardan biridir. Çekim yapılacak konuya yaklaşıldıkça alan derinliği azalır.

Kısaca özetlememiz gerekirse alan derinliği diyafram açıklığına daha çok bağlıdır. Diyaframı kısmak alan derinliğini arttırır. Yani daha küçük f değerlerini kullanarak arka planda flulaşma sağlanabilir.

Elbette bunlar haricinde özel lenslerin kullanılması ve günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu ayarları otomatik olarak yapmak mümkün olmaktadır. Ama elle yapmak size çok daha iyi bir netlik sağlamaya yardımcı olacaktır.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku