Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alay Köşkü Nedir, Osmanlı’da Niçin Kullanılırdı?

0 455

6587_alay_kosku_mimariOsmanlı Dönemi’nde, alay geçitleri sırasında, Sultan’ın askerlerini ve halkı görmesi için, özel yapılmış yere alay köşkü denirdi. Bu yapı on dört penceresi olan üç katlı bir yapıydı. Giriş katında taht odası haricinde iki odası olan, ikinci katında da ise iki odası bulunan yapının giriş katın altında birde sığınağı bulunmaktaydı.

Padişah alay merasimi sırasında, alay köşkünde bulunur, dışarı çıkık şekilde inşa edilmiş taht odasının camından, alayı seyreder ve halkı selamlardı. Bu sebeple buraya, selam köşkü de denmekteydi.

İlk olarak 2. Murat Han zamanında yapılan alay köşkü, 1819 yıllarında yıkılarak aynı yere yeniden inşa edilmiştir. Topkapı Sarayı surlarının Soğuk Çeşme Kapısı tarafında bulunan alay köşkünün taht odasından Gülhane’ye inen bir yolu bulunmaktadır.

Yapının Mimari Özellikleri

Alay köşkünün yedi cephesi bulunmaktadır ve bu cephelerin üzerinde, kabartma ile yapılmış süslemeler bulunur. Ampir üslubu ile yapılan köşkün, en üstünde 12 parçadan oluşan yüksek kubbe ve altında da alt kubbe bulunmaktadır. Yapının pencerelerinde bulunan kemerlerin üzerinde, Hattat İzzet Molla’nın yazıları bulunmaktadır. Alt kubbenin içi kalem işi süslemelerle bezelidir.

Kaynakça:
Wikipedia.org

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku