Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Albino Nedir? Akşınlık(Albinoluk) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

0 1.155

Albino Nedir? Akşınlık(Albinoluk) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?Küçüklüğümden beri Albino birini gördüğümde içim hep bir tuhaf olur. Bu tuhaflık üzgünçlük değil, bundan eminim. Sanki “nur topu gibi bir çocuk” tabiri tam albinolar için söylenmiş. Saçları, kaşları, kiprikleri, tenleri… her yerleri bembeyaz. Bir de gözlerinin uçuk mavi olduklarını düşünürsek; zaten mükemmel görünümleri, çok daha mükemmel bir görünüme dönüşmüş olur. Elleri… Elleri sanki sabundan yontulmuş. Sanki gece gökyüzünü izlemekten, saçlarında ay ışığının izi kalmış ve tenleri… Tenleri sanki bir mucizeye tanıklık etmişcesine saflığı ve sıradışılığı simgeliyor. Albinoluk bir hastalık değil, evrenin ve insanların yaratıcısı tarafından kendilerine lütfedilmiş bir torpildir bana göre…

Albinoluk genetik bir bozukluk olarak bilinir. [Bilindiği gibi herşey sebepler üzerinedir.. Yukarıda bahsettiğim torpilinde gerçekleşmesi için bir sebebi olmalıdır. Ve bu da genetik bozukluk diye adlandırılır.] Sadece insanlarda değil, hayvanlarda da albinoluk görülmektedir. Gözbebekleri genelde pembe, ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Bu yüzden bazı Albinolarda gözler kırmızı olarak görülür. Ama bazı tedavi yöntemleriyle bu kırmızılık normale dönüştürülebiliyor. Ve gözleri genellikle astigmattırlar.

Albino Nedir? Akşınlık(Albinoluk) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunmasından dolayı güneşten gelen zararlı ışınlar direkt vücuda gider. Bu yüzden fazla güneş altında bulunmaları gerekir..

Albino kelimesi Akşınlık ile eş anlamlıdır. Peki neredeyse herkesin bildiği Akşınlık nasıl olur?
Akşınlık; deri altındaki deriye rengini veren melanin pigmentinin yokluğundan kimi zaman ise azlığından kaynaklanır. Vücutlarının neredeyse tamamı beyazdır. Bu durum insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülür.

Albino Nedir? Akşınlık(Albinoluk) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?İki tür Akşınlık vardır; kısmi akşınlık, tam akşınlık.
Melanin pigmentinin azlığı ile oluşan Akşınlığa Kısmi Akşınlık denir.. Deri üzerinde beyaz noktalar ve/ve ya bölgesel leke gibi oluşan beyazlıkların oluşmasıdır. Deri altındaki melanin piglenlerinin vücudun her yerinde değil de, bazı bölümlerinde bulunması “vitiligo” olarak bilinir…

Tam akşınlık ise tahmin edebileceğiniz üzere vücudun tamamında, deri altında melanin pigmentinin bulunmaması durumudur. Bu durum hayvanlarda çok daha üzücü ama doğanın kanunu olan gerçeklerle canımızı sıkabilir.

Albino Nedir? Akşınlık(Albinoluk) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Albino olan hayvanların çok azı avlanma yaşlarına kadar hayatta kalabiliyorlar. Çünkü yırtıcılar tarafından uzaktan çok rahat fark edilebiliyorlar. Derilerinin normal olmayışından ötürü kendilerini kamufle edemeyip, tıpkı bir güneş damlası gibi parlayan tenlerinin bıraktığı mükemmelliyet etkisi yırtıcıların gözlerinden kalplerine akıyor. Sonra iştahlarını kabartıyor ve zaten yavru olan hayvanın kaçacak bir yeri kalmıyor. Ve çoğu zaman bu belgeselleri izleyen anne, abla ve teyzelerin ağlamasına sebebiyet veriyor. Ama gerçekten çok tatlılar, bazen ben bile bu belgeselleri izlerken bu tatlı hayvanların henüz yavru iken başkalarının avı haline gelmesine ağlamamak için kendimi zor tutuyorum.

Yazar: Fuat TUFA

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku