Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Albüminüri Hastalarına Faydalı ve Zararlı Olan Gıdalar Nelerdir?

0 872

Albüminüri Hastalarına Faydalı ve Zararlı Olan Gıdalar Nelerdir?Albüminüri, idrarda albümin bulunmasıdır. Bu durum böbrekte iltihap olduğunu gösterir. İdrarın rengi bulanıktır. İdrar sancıyla çıkar. Kanlı da olabilir. Hastada ateş de varsa sadece süt içmelidir. İdrar söken sıvı gıdalar almalıdır. Yemekleri tuzsuz da olsa yememelidir. Suyu fazla içmemelidir. Fazla su bu hastalarda böbrekleri yorar. Hastanın ateşi düşmeden ve bacaklarda görülen şiş inmeden yemeye başlamamalıdır. Bu belirtiler ortadan kalkınca günde bir litre kadar süt verilir. Sonra muhallebi ile tuzsuz ekmek yemeye başlar. Bundan sonra patates haşlaması ile sütlaç verilir.

Böbrekten kaynaklanmayan albümin çıkaranlara ise perhiz lazım değildir. Ama konserve, baharat, turşu, biber ve koyu kahve verilmemelidir.

Tansiyonu yüksek olanlar, tuzsuz perhiz yapmalı ve az su içmelidir. Sütte bir litrede bir buçuk gram yani az tuz olduğundan dolayı, böbrek hastaları sütle tuzsuz perhiz yapar. Çiğ ette de tuz az bulunur. Tuzsuz perhizde öğle yemeğinde 200 gram tuzsuz ekmek, 700 gram patates, 50 gram tereyağı alınır. Akşam yemeğinde 250 gram tuzsuz ekmek, 300 gram patates, 100 gram pirinç, 100 gram şeker, 25 gram tereyağı alınır.

Sebzelerin tamamı bu hastalara serbesttir. Hastada nekris (gut) da varsa, ekşi meyve ve sebze yememelidir. Bazı Albüminüri hastalarında süt şişkinliğe sebep olabilir. Bu hastalara kaymağı alınmış olan süt vermelidir. Gayrimüslimler ise kefir veriyorlar. Sebze suyu da verilir. Hafif olan hastalara, et ve yumurta sadece çok pişmiş şekilde verilebilir. Hiçbir zaman pişmemiş süt vermemelidir. Haftada bir veya iki gün üzüm de verilir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde birer kg taze üzüm de verilebilir. Başka hiçbir şey vermemelidir. Bu şekilde yapılan üzüm diyeti, karaciğer ve prostat hastalarına da çok faydalıdır.

Böbrek hastalığı biraz hafifleyince taze kasap hayvanı ile kümes hayvanı etleri yedirilir. Yağlı et ile iç yağı yiyebilir. Çünkü bu etlerde kolesterol azdır. Lipoidlerin hazmını kolaylaştırırlar. Bunlar kolesterolü eritir. Kolesterol kumun meydana gelmesini önler. Hamur işi ile sebze de yiyebilir. Meyve de yiyebilir. Az miktarda bakla, fasulye, mercimek ve nohut verilir.

Albüminüri Hastalarına Faydalı ve Zararlı Olan Gıdalar Nelerdir?YASAK OLANLAR

Et suyu, akciğer, karaciğer, av hayvanları, beyin, paça, böbrek, dalak, her çeşit balık, işkembe, et ile balık konserveleri ve yağlı maddeler yasaktır. Sadece taze tereyağı ile bitki yağları yiyebilir.

Lahna, kuzukulağı, domates, kuşkonmaz ve mantar yasaktır. Biber, salatalık, kereviz, sarmısak gibi baharlı gıdalar yasaktır. Sirke yerine limon verilir. Mayalı olan peynirler yasaktır. Yumurta biraz yiyebilir. Koyu çay ve ve koyu kahve yasaktır. Çilek ile ağaç çileği de denilen ahududu yasaktır. Alkollü içkiler de içmemelidir. Böbrekleri az da olsa zedeliyebilecek olan ilaçlar, örnek vermek gerekirse piramidon, antipirin hiç vermemelidir.

FAYDALI GIDALAR

Sebze çorbaları, haşlama et, kızarmış et, yağlı beyaz peynir, çok taze balık, az miktarda süt ile meyveler verilir. Tuza da izin verilir.

DİYET LİSTESİ

Kahvaltıda: Açık çay ile kızarmış ekmek, tereyağı, meyve reçeli ve bal.

Öğle yemeği: Bir miktar et parçası ile iki tabak sebze ve meyve.

Akşam yemeği: Bir haftada üç gün boyunca sebze çorbası, bir tabak sebze meyve veya hamur işi.

Öğle ile akşam yemeklerinden sonra da bir fincan papatya çayı verilir. Sigara içmemelidir.

Üç gün boyunca beşer gr. Ravend tozu yutulursa mesane taşını eritir, idrar yollarını da temizler. Akkavak yaprağını da çay gibi hazırlayıp içmek böyle faydalı olur.

Albüminüri Hastalarına Faydalı ve Zararlı Olan Gıdalar Nelerdir?İDRARDA ALBÜMİN NASIL BULUNUR?

Bunun için idrar, cam hunide bulunan pamuktan süzülür. Sonra deney tüpünün yarısına gelene kadar süzülmüş idrar konur. Üstüne de beşte biri olacak kadar koyu tuzlu su ilave edilir. Çalkalanıp üst kısmı alevde ısıtılır.

A) Bulanmazsa, Albümin yok anlamına gelir. Sonra birkaç damla asit ekleyip yine ısıtılır. Yine bulanmamalıdır.

B) Tuzlu su ekleyip ısıtınca bulanırsa:

1 – Bir damla sirke ruhu (asetik asit) konur. Bulanıklık yine erirse, yirmide bir oranında sulu HNO3 (nitrat asidi) damlatıp ısıtılır:

a) Tekrar bulanırsa, o zaman aseto-solübl albümin var anlamına gelir.

b) Bulanmaz ise daha önceki bulanıklığın fosfat olduğu ortaya çıkar.

2 – Asetik asit damlatıldığı zaman bulanıklık erimezse, idrarda albümin bulunduğu ortaya çıkar.

Sağlam bir kimsenin idrarında da zaman zam yorgunluk veya başka benzeri nedenlerle albümin görülebilir. Bunun için de Albümin görülen kimsenin, bir de böbreklerini muayene etmek gerekir. Bunun için de idrarda silindir, kan serumunda üre aranır.

Kaynakça:
Formulaire Consultation Medicales (Lemoine ve Gerard)

Yazar: Murat Yılgın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku