Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alerjik Konjonktivit Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

0 377

Toplumumuzda en sık görülen göz hastalıklarından biri de alerjik konjonktivit hastalığıdır. Halk arasında ”göz alerjisi” olarak da bilinen alerjik konjonktivit göz hastalığı hemen her yaştan bireylerde sıkça görülebilmekte ve tedavi edilmediği sürece etkisini uzun müddetler boyunca sürdürebilmektedir.

8333_15Diğer birçok göz rahatsızlığında olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen alerjik konjonktivit hastalığı özellikle etkisini uzun müddetler boyunca sürdürmesi durumunda bireyin başta sosyal ve iş hayatını olmak üzere birçok günlük aktivitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir.

Diğer birçok göz hastalıklarında olduğu gibi çeşitli belirtiler doğrultusunda kendisini gösterebilen alerjik kojonktivit hastalığının olumsuz riskleri hakkında göz doktorları toplumu uyarmakta ve bu alerjik kojonktivit hastalığının önemsenmesi gereken bir göz rahatsızlığı olduğunun altını önemle çizmektedirler.

Genellikle tehlikeli bir göz rahatsızlığı olarak görülen alerjik kojonktivit hastalığı özellikle ileri safhalara ulaştığından başta göz korneasını olmak üzere gözün bazı bölümlerini tehlikeli risklere atabilmektedir. Uzmanlara göre önemli bir göz rahatsızlığı olan alerjik kojonktivit hastalığının henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda bireylerin bir göz doktoruna başvurmasında büyük faydalar bulunmaktadır. Çeşitli araştırmaların sonucuna göre genellikle çocukluk dönemlerinde meydana gelen alerjik konjonktivit hastalığı özellikle toplumumuzun önemli bir kısmında bulunmaktadır. Etkisini gösterdiği ilk anlardan itibaren gözlerde batma, yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi olumsuz durumların oluşmasına da neden olabilen alerjik konjonktivit hastalığı hakkında birçok ülkede halka açık alanlarda çeşitli seminerler düzenlenmekte ve düzenlenen bu seminerler sayesinde toplumlar önemi göz rahatsızlıklarından olan alerjik konjonktivit hastalığı hakkında detaylı olarak bilgilendirilmektedir.

Alerjik Konjonktivit Hastalığının Türleri Nelerdir?

Alerjik konjonktivit hastalığının kendi içerisinde 5 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler şunlardır;

– Mevsimsel ve mevsimsel olmayan alerjik konjonktivit
– Bahar kerakonjonktiviti
– Atopik kerakonjonktiviti
– Dev papiller konjonktivit
– Temas göz alerjisi olmak üzere 5 farklı türü bulunmaktadır.

Alerjik Konjonktivit Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

Alerjik konjonktivit hastalığı hemen herkeste görülebilmektedir. Fakat özellikle de şu bireylerde çok daha sık görülebilmektedir.

– Çocuklarda ve gençlerde
– Astım hastalarında
– Atopik egzama hastalığına sahip olan bireylerde
– Çeşitli göz hastalıkları tedavisi görmüş olan bireylerde
– Gözlerine sık temas eden bireylerde alerjik kojonktivit hastalığı sık görülmektedir.

Alerjik Konjonktivit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

8333_16Taşıdığı nitelikleri bakımından basit bir göz rahatsızlığı olan alerjik konjonktivit hastalığının tedavisinde genellikle antihistominik iltihap yok edici ilaçlar ve çeşitli kortizonlu göz ilaçları ile göz damlaları kullanılmaktadır. Her üç tedavi yöntemlerinin de başarılı sonuçlar verebildiği alerjik konjonktivit hastalığı kısa bir tedavi süreci sonrasında etkisini tamamen kaybetmekte ve bu sayede birey bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulmaktadır. Tedavisinin genellikle üç haftayı geçmediği alerjik konjonktivit hastalığının tamamen iyileştirilmesinin bir müddet sonrasında birey günlük aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilmektedir.

Alerjik Konjonktivit Hastalığından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Diğer birçok göz hastalıklarında olduğu gibi alerjik konjonktivit hastalığında da korunmanın en önemli yolu bireyin çıplak elle göze temas etmemesi durumudur. Özellikle kirli ve çıplak elle ve sık olarak göze temas edilmesi sonucunda başta alerjik konjonktivit hastalığı olmak üzere birçok göz hastalıklarına davetiye çıkarılabilmektedir. Bu nedenle bireyler çok gerekmedikçe çıplak elle göze temas etmemelidir.
Alerjik konjonktivit hastalığından korunmanın bir başka yolu ise güneş ışınlarının yoğun olarak bulunduğu ortamlarda aşırı kalınmaması çünkü birçok yönden zararlı ultra viyole ışınlara sahip olan güneş özellikle gözler üzerinde ciddi tahribatlara neden olabilmektedir. Bu nedenle çok gerekmedikçe Güneşin altında bulunulmamalıdır.

Not: Makale bilgilendirme amaçlıdır. Reçete değildir.

Kaynakça:
www.medicalpark.com.tr

www.acibadem.com.tr

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku