Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alman Kültürü: Gerçekler, Gümrükler ve Gelenekler

0 914

Alman Kültürü: Gerçekler, Gümrükler ve GeleneklerAlmanya, sadece coğrafi olarak değil, aynı zamanda politika ve ekonomi açısından da Avrupa’nın merkezindedir. Dünya Factbook’a göre ülke, Avrupa’nın Rusya’dan sonra en fazla 80 milyon nüfusuyla ikinci sırada yer alıyor. Alman ekonomisi kıtadaki en büyük ve dünyanın en büyük beşi arasındadır. Alman, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre ve Polonya gibi ülkeleri sınırlayan ülkeler üzerinde etkisini gösterirken, tüm bu kültürlerin, değişen derecelerde, bugünün Almanya’sını şekillendirmede bir eli vardır. Dünya Factbook’a göre nüfus yüzde 91.5 ile Alman, yüzde 2,4 ile Türk olmak üzere en büyük ikinci etnik gruptur. Geriye kalan yüzde 6,1’lik oran esas olarak Yunan, Rus, İtalyan, Polonyalı, Sırp-Hırvat ve İspanyol kökenli olanlardan oluşuyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 75,7’si kentseldir.
Değerler
Almanlar yapıya, gizliliğe ve dakikliğe yüksek öncelik veriyorlar. Alman halkı tutumluluk, sıkı çalışma ve çalışkanlık değerlerini benimsiyor ve “trenlerin zamanında çalışmasını” sağlamaya büyük önem veriyor. Manchester, İngiltere’deki Salford Üniversitesi tarafından çevrimiçi bir iş görgü rehberi olan Passport to Trade 2.0’a göre, “Almanlar dünyalarını kontrol edilebilir birimlere organize edip bölümlendirebildikleri zaman en rahatlar. Bu nedenle, dikkatle ve takvimlerle yönetilir, programlara ve gündemlere saygı gösterilmelidir. ”
Almanlar, hayatlarının her alanında mükemmeliyetçilik ve hassasiyet için çabalayan insanlardır. Şaka yapmıyorlar, hatta şaka yapıyorlar ve nadiren iltifatları dağıtıyorlar. İlk başta tavırları düşmanca gibi görünse de, toplumun ve toplumsal bilincin keskin bir hissi ve ait olma arzusu vardır.
Dil
Şaşırtıcı olmayan şekilde, ülkenin resmi dili Almanca’dır. Angelo State Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne göre, nüfusun yüzde 95’inden fazlası Almanca’yı ilk dil olarak konuşuyor. Konuşulan diğer diller arasında Doğu Almanya’da Sırpça; Ren Haliçinin etrafında konuşulan Kuzey ve Batı Frizcesi; ve Danimarkalı, öncelikle Danimarka sınırı boyunca bölgede konuşuldu. Yerli bir dil olan Romani, Türkçe ve Kürtçe de konuşuluyor.
Din
Hristiyanlık egemen din, nüfusun yüzde 65 ila 70’i kendilerini Hıristiyan olarak tanımlamaktadır. Bu sayı yüzde 29 Katolik. Müslümanlar nüfusun yüzde 4,4’ünü oluştururken, yüzde 36’sı bağlı değildir ya da Hristiyanlık ya da Müslüman dışında bir dine sahiptir.

Alman Kültürü: Gerçekler, Gümrükler ve GeleneklerAlman Yiyecek ve İçecekleri
Almanlar zengin, doyurucu mutfağı seviyorlar, ancak Almanya’nın her bölgesi geleneksel bir yemeğin neye benzediğine dair fikir sadece kendi tanımına aittir. Alman Gıda Rehberi’ne göre domuz en çok tüketilen et olup, Schweinshaxe (kızarmış domuz hock) ve Saumagen (domuz midesi) geleneksel domuz yemekleri gibi et tüketimi mevcuttur. Sosis, Alman yemeği ile yakından ilişkilidir. Lahana, pancar ve şalgamlar genellikle yöreye özgü oldukları için yemeklere dahil edilir ve patates ve lahana turşusu da Alman mutfağının yıldızlarıdır. Bira en popüler alkollü içecek ve ülke Pilsner, Weizenbier (buğday birası) ve Alt dahil olmak üzere bir dizi bira çeşitleri, doğum yeri olarak bilinir. Bu biralar, Reinheitsgebot’a veya NPR’ye göre biranın sadece arpa, şerbetçiotu ve sudan üretilebildiğini söyleyen bir 16. yüzyıl Bavyera yasası olan Saflık Yasasına göre hazırlanmıştır. Brandy ve schnapps da favori Alman alkollü içecekleridir.
Sanat
Kültür sadece insanların nasıl etkileşime girip baktığını ifade etmiyor. Barnet ve Londra’daki Southgate Koleji’nden bir antropolog olan Cristina De Rossi, Live Culture’a verdiği demeçte, “Kültür, aynı zamanda kültürel bilgiyle veya kültürlü bir insanla olduğu gibi, arıtılmış entelektüel, sanatsal ve yaratıcı başarı anlamına da gelir.” Almanlar klasik müziğe çok büyük katkılar yaptılar ve Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Richard Wagner ve Gustav Mahler gibi ünlü Alman veya Avusturyalı bestecilerin gelenekleri bugün yaşarlar. Hassasiyet ve mühendislik konusundaki titizlikleri ile Almanların gravür ve gravürleme ile güçlü bir baskı geleneğine sahip olmaları şaşırtıcı değildir. Ayrıca katedraller, kaleler ve kamu binalarında temsil edilen Romanesk, Gotik, Klasik, Barok, Rokoko ve Rönesans dâhil olmak üzere mimarlığın tüm evrelerinin güçlü bir temsili vardır. Klasik Alman sanatının bilinen bir örneği, Berlin’in birliğini simgelemek için kullanılan eski bir şehir kapısı olan Brandenburg Kapısı’dır.
Alman Kültürü: Gerçekler, Gümrükler ve Geleneklerİş kültürü
Düzenlilik arzusu Almanların iş hayatına yayılıyor. Sürprizler ve mizah karşılanmaz. Alman İş Kültürü Rehberi’ne göre, bir anlaşma yapıldıktan sonra nadiren meydana gelen değişikliklerle her şey dikkatlice planlanmış ve kararlaştırılmıştır. Ülkedeki otomotiv endüstrisindeki başarının kanıtladığı gibi, Alman mühendislerine yüksek bir saygı var. Uygulamalı uzmanlık konusundaki bu yüksek düzeydeki saygıdan dolayı şirketler, avukatlardan ya da mali geçmişi olanlardan ziyade teknik uzmanlar tarafından yönetilmeye eğilimlidirler. Her seviyedeki çalışanlar, kişilerarası becerilerden ziyade yetkinliklerine ve gayretlerine büyük ölçüde kararlıdır. İş arkadaşlarıyla ve dışarıdan gelenlerle iletişim doğrudan olma ve her zaman diplomatik olma eğilimindedir.
Tatiller ve Kutlamalar
Almanya, Noel ve Paskalya da dahil olmak üzere geleneksel Hıristiyan bayramlarının çoğunu kutluyor. 3 Ekim’deki Alman Birleşme Günü, Doğu ve Batı Almanya’nın yeniden birleşmesini ve tek federal tatil olduğunu gösteriyor. Ülkenin büyük bira üssü “Oktoberfest” olarak adlandırılırken, her yıl Eylül ayında bir Cumartesi günü başlar ve 16 Ekim’den 18 gün sonra, ilk Pazar günü Ekim ayında sona erer. Münih kentine göre gelenek, 1810 yılında Bavyeralı Prens Ludwig’in düğünüyle Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen’a başladı.

Kaynakça:
https://www.livescience.com/44007-german-culture.html

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku