Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Altın Sesli Kuş: Bülbül

0 371

3832_bulbul-kusuKuşlara biraz olsun merakı olan veya olmayan olan hemen hemen herkesin en çok sevdiği kuş türüdür.

İnanılmaz derecede güzel sesi ve özellikle de gecenin sessizliğinde ve sabah şafak vakti uyandığınızda o muhteşem sesi ile sanki sizleri selamlıyormuşçasına çıkardığı o muhteşem sesi ile inanılmaz bir kuş olarak tanımlayabiliriz. Sesinin güzelliği insanları adeta büyülemektedir. Hatta sesi o kadar güzeldir ki, sesini çok beğendiğimiz kişilere bülbül sesli yakıştırmasını yaparız. Adına şarkılar yazılmıştır ve dillerden dillere dolanmaktadır. Çok narin bir yapıya sahiptirler. Sesleri görünüşlerinden daha çok duyulur.

Bülbüller, göçebe bir kuş türüdür.Göç etmedikleri zamanlarda uçarken fazla görülmezler sadece daldan dala geçerlerken görülmektedirler. Pek çok farklı türü bulunmaktadır. Ülkemizde yaşayan türlerin çoğunluğu, çok sıcak, kurak havayı ve çok soğuk havayı sevmez, genellikle ılıman hava şartlarına sahip yerlerde yaşamayı tercih etmektedirler. Dışarıdan gelebilecek tehlikeleri daha erken fark edebilmek ve hızlı bir şekilde kaçabilmek için çok sık dalları olmayan ve çok kalabalık olmayan fundalıkları tercih etmektedir. Karadeniz Bölgesinde fındık dallarında çok sık görülmektedirler.Bülbüllerin bilinen en büyük düşmanları, insanlar ve baykuşlardır. Yerlerde buldukları, böcekler, larvalar, solucanlar ve meyvelerle beslenirler. Bu beslenmeleri sayesinde farkında olmadan ekosisteme katkıda bulunmaktadırlar. Ağaçlarda yemiş oldukları böcekler sayesinde ağaçların zarar görmesini engellemektedirler.

3832_b-370584-mavi_bulbulİncelemeler daha fazla ötmekte olan erkek bülbüllerin, yaşlarının ilerledikçe, ötme yeteneklerinin de arttığı görülmüştür. Bu ötüş yeteneklerini artırmalarının sebebi çiftleşme dönemleri geldiğinde daha fazla ötmekte olan erkek bülbüller dişileri daha fazla etkileyebilmekte ve kendine eş bulma konusunda fazla zorluk çekmemektedirler. Bu sebepten dolayı yaşlı erkekler, genç erkeklerden daha kolay kendilerine eş bulabilmektedirler. Eş bulan erkek bülbüller çiftleşmeden sonra ötüş biçimlerini yavaş bir şekilde değiştirmektedirler.

Dişiler kuluçkaya yatınca da gece ötmelerini tamamen keserler. Çiftleşme süresi boyunca bir erkek bülbül, yalnızca bir dişi ile çiftleşirler ve onunla o mevsimi geçirirler. Çiftleşme sonucunda dişi bülbüller, 4 ile 5 yumurta bırakırlar ve 13 – 14 gün kuluçka dönemi geçirirler. Yumurtadan çıkan yavrulardan 1 veya 2 tanesi ergenlik dönemine erişirler. Ortalama olarak 4 yaşına kadar yaşarlar.

Yazar:Hikmet Akyol

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku