Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ambalajlama Ve Etiketleme

0 676

Ambalajlama Ve EtiketlemeAmbalajlama,

pazarlamadaki ekonomik faaliyetler arasında en önemli araçlardan biridir. Ürünü koruyucu kap ve görsel tasarımı bütünüdür. Ambalaj, ürünü koruyarak, kullanımını kolaylaştırır. Alıcıların ürüne karşı tutumlarını ve satın alma kararlarını etkiler. Ambalajın nitelikleri, ürüne sahip olunduğu sürece ürün hakkında fikirleri destekler.

Ambalaj, ürünlerin kap veya kasa içinde veya düzgünce sarılarak muhafaza edildikleri malzemelerdir. Ürün ve çevresini korur. Taşıma ve depolamayı kolaylaştırır. İleride tamamen veya kısmen atılabilir malzemeden üretilir. Belirli standartlara uyması gereklidir.

Ambalajlama Fonksiyonları:

Motivasyon: Reklam ve tutundurmaya katkı sağlar. Ürünü ne kadar korusa da tutundurmaya katkı sağlamayan ambalaj faydasızdır. Alıcıları mutlaka satın alma ve kullanmaya özendirmelidir. Ambalajın görsel tasarımı alıcı zevklerine uymalıdır.

Kolaylık: Bu fonksiyon, bilhassa modern pazarlamada satış sonrası hizmet ve tüketici tatmini için önemlidir. Alıcı pişmanlıkları bu fonksiyondan kaynaklanabilmektedir. Kolaylık, ambalajın yeterince mamul içermesi, tanıma, fiyatlama, rafa koyma, açma-kapama, dökme vb. kolaylıkları kapsar. Tüketiciler ambalajlardan ençok, kolaylık beklerler.

Koruma: Ambalajlama denildiğinde ilk akla gelen fonksiyondur. Bilhassa tüketim mallarının iç ve dış etkenlere karşı korunması önemlidir. Koruma süresi, ambalajlamadan tüketime kadardır. Koruma, ürünün taşıma, depolama, satış ve kullanım aşamalarında temas edenleri de korumalıdır. Koruma fonksiyonu, hem iç hem de dış ambalaj için geçerlidir. Denizaşırı taşımacılık, korumanın önemini daha da arttırmaktadır.

Ambalajlama Ve EtiketlemeAmbalaj Faktörleri:

*Ürün şekli (Katı, sıvı, toz gibi…)
*Ürün özellikleri (Nem, korozyona duyarlılık, patlayıcılık, kırılganlık, ısı ve ışıktan etkilenme gibi…)
*Fiziki ve teknik koruma gerekinimleri (Şok hasar gibi…)
*Çevresel özellikler (Nem, kir gibi…)
*Kayıp ve çalınma riskleri
*Elden geçirme ve dağıtma
*Depolama şekli
*Dağıtım ve satış şekilleri
*Tüketici tercihleri
*Fiyatlama
*Pazarlama fikirleri
*Yasal düzenlemeler

ETİKETLEME

Etiket, ürün ve üretici bilgilerinin yazıldığı birimlerdir. Tutundurma, bilgi verme ve yasal yönlerden ambalajla ilişkilidir. Markalama, ambalajlama ve etiketleme bir bütünün parçalarıdır. Etiket, ürünü markası ve benzersiz grafik tasarımlarla tanıtır. Ürünün kaynağını, içeriğini, özelliklerini, türünü, kullanma talimatını, ebat ve miktarını gösterir. Toplumsal yönden önemlidir.

Ambalajlama gibi, etiketleme hakkında da yasal düzenlemeler vardır. Yasalar gereğince, ürün hakkında bilgiler etiketle verilir.
Marka etiketi, ürün veya ambalaja uygulanır. Dereceleme etiketi, kalite derece ve ölçütü yazılı belirlenerek ürün üzerine konur. Tanımlayıcı etiket ise, ürünün yapıldığı maddeleri, kullanam talimatını, üretici ad ve adresini açıklar.

Kaynakça:
Anadolu Üniversitesi – Genel İşletme – Haziran 2008

Yazar:Halil İbrahim Arik

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku