Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Angkor Wat: Antik Tapınağı’nın Tarihi

0 594

Angkor Wat: Antik Tapınağı'nın TarihiYaklaşık 1113 ve 1150 yılları arasında inşa edilen ve yaklaşık 500 dönümlük bir alanı kapsayan Angkor Wat, şimdiye kadar yapılmış en büyük dini anıtlardan biridir. Adı “tapınak şehri” anlamına gelir. Aslen tanrı Vişnu’ya adanmış bir Hindu tapınağı olarak inşa edilmiştir.14. yüzyılda bir Budist tapınağına dönüştürülmüş ve zengin sanat eserine Buda heykelleri eklenmiştir. Daha sonra askeri bir tahkimat haline getirildi. Bugün bilim adamlarının korumak için uğraştığı bir UNESCO Dünya Mirasıdır. 65 metre yüksekliğindeki ortadaki kulesi, dört küçük kule ve bir dizi korunma duvarı ile çevrilidir. Himalayaların ötesinde yer aldığı söylenen Hindu mitolojisinde efsanevi bir yer olan Meru Dağı’nın görüntüsünü yeniden canlandırır.

Angkor Wat: Antik Tapınağı'nın TarihiDünyanın En Büyük Şehri
Tapınağın yapıldığı şehir olan Angkor, günümüz Kamboçya’da bulunur ve bir zamanlar Kmer İmparatorluğu’nun başkentidir. Bu şehir yüzlerce tapınak içerir. Nüfus 1 milyondan fazla insan olabilir. Sanayi Devrimi’ne kadar dünyanın en büyük şehriydi. Angkor, 500.000 insanı kolaylıkla barındırabilen bir kentsel çekirdeğe sahipti ve çok daha fazla insanın havada lazer taraması (lidar) araştırması yaptığını gösteren geniş bir iç bölgeye sahipti. Araştırmacılar ayrıca Angkor Wat’un yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde bulunan Mahendraparvata adlı bir “kayıp” şehir tespit ettiler.

Angkor Wat: Antik Tapınağı'nın TarihiHendek, Kuleler, Sarmal Yapı ve Gizli Resimler
Angkor Wat’un kendisi, yaklaşık 5 km ‘lik bir alan ve 200 m’lik bir hendekle çevrilidir. Bu hendek 4 metre derinliğindedir ve tapınağın temelini stabilize etmeye yardımcı olmuş, yeraltı suyunun yükselmesine ya da çok düşmesine neden olmuştur. Son zamanlarda, arkeologlar batı geçidi tarafından kumtaşı ve lateritten oluşan sekiz kulenin kalıntılarını buldular. Bu kuleler, Angkor Wat’un tamamen inşa edilmesinden önce kullanılan tapınak kalıntıları olabilir. Tapınağın doğusunda ikinci, daha mütevazı bir giriş vardı. Tapınağın kalbi, dik bir merdivenle, üst kısımda bir Vishnu heykeli ile girilen merkezi kule idi. Araştırmacı Eleanor Mannikka kitabını “Angkor: Khmer İmparatorluğu’nun Göksel Tapınakları” kitabında (“Abbeville Press, 2002)” Bu kule, “bir zamanlar milletin sembolik merkezi ve laik ve kutsal gücün güçlerini birleştirdiği gerçek merkezdi” ve “Bu eşsiz yerden Vishnu ve kral Khmer halkına hükmetti”yazmaktadır.

Angkor Wat: Antik Tapınağı'nın TarihiMerkez kulede gizli resimler bulunmuştur. Kulenin içinde yer alan bir oda, farklı kertenkeleler, ksilofonlar, rüzgâr aletleri ve diğer vurmalı çalgılarından oluşan pinpeat olarak bilinen geleneksel bir Khmer müzikal enstrümanını gösteren bir sahneye sahiptir. Aynı odada, tapınak olabilecek iki yapı arasında atlara binen insanların da bulunduğu karmaşık bir sahne vardır. Bu iki resim, 2010’dan beri Angkor Wat’ta keşfedilen 200 sıra dışı eser arasındadır. Arkeologlar tarafından lidar kullanan Angkor Wat’un yanında çeşitli sarmal tasarımlar içeren bir mil uzunluğunda kum yapısı bulunmuştur. 12. yüzyılın ortalarına doğru kısa bir süre için var olmuştur. Arkeologlar ne için kullanıldığından emin değiller ve yapının hiçbir zaman tamamlanmamış olması mümkün olabileceğini söylüyorlar. Angkor Wat yakınlarında yaşayan ve tapınağa hizmet eden işçilerin kullandığı evlerin ve göletlerin kalıntıları da son zamanlarda lidar araştırması sırasında bulunmuştur.

Vişnu ve Kral
Angkor Wat’un kurucusu, II . Suryavarman adında bir kraldı. Bir gaspçı olarak ünlenen II . Suryavarman, genç amcasında, büyük bir amcası olan Dharanindravarman’ı, bir fil sürerken öldürerek iktidara geldi. Yazıtta, Suryavarman’ın adamı öldürdüğünü yazmaktadır.
Arkeolog Michael Coe’un yazdığı gibi, “kabartma”, Tanrıların ve Asurasın (iblislerin), Vishnu vilayeti altında okyanustaki ölümsüzlüğün ilahi iksirini üretmek için nasıl dağıldığını anlatıyor “(” Angkor ve Khmer Civilization, “Thames) & Hudson, 2003). Bilim adamları bu kabartılışı Angkor Wat’taki en iyi sanat eserlerinden biri olarak görüyorlar. Suryavarman’ın Vishnu’ya olan sadakati, aynı zamanda, “Paramavishnuloka” adlı araştırmacıya, Hélène Legendre-De Koninck’e göre, “Vishnu’nun yüce yurdunda olan” anlamına gelen “Paramavishnuloka” da gösterilir. (“Angkor Wat: Bir Kraliyet Tapınağı,” VDG, 2001).
İnşaat Teknikleri
Angkor Wat’u inşa etmek, taş ocakçılığı, dikkatli sanatsal çalışma ve çok fazla kazma işini kapsayan muazzam bir girişimdi. Tapınağın etrafındaki hendeyi oluşturmak için 1,5 milyon metreküp kum ve silt taşındı. Bu, binlerce kişinin aynı anda çalışmasını gerektirecek bir görevdi. Angkor Wat’taki binalar kendi zorluklarını oluşturuyordu. Onları desteklemek için, daha sonra rölyefleri oymak için kullanılan daha yumuşak kum taşı ile kaplanmış olan laterit denilen sağlam bir malzeme kullanılmıştır. Bu kumtaşı blokları, Kulen Tepeleri’nde, yaklaşık 30 km kuzeyde taşlanarak ele geçirilmiştir. Araştırmalar, blokları Angkor Wat’a taşımak için bir dizi kanal kullanıldığını göstermektedir. Merkez kulenin altında, arkeologların 1934 yılında “iki parça kristal ve Vişnu heykelinin olduğu yerde iki altın yaprak olduğu” bir odaya yol açan bir şaft olduğunu belirten Coe, “ruhsal olarak” bu birikintileri ekliyor.

Angkor Wat: Antik Tapınağı'nın TarihiAmaç
Angkor Wat Vişnu’ya ithaf edilmiş olsa da, tapınağın tam amacı hala tartışılmaktadır. Asıl soru, II’.Suryavarman nin küllerinin anıtın içinde, belki de çökellerin bulunduğu aynı odada bulunup bulunmadığıdır. Eğer böyle olsaydı, tapınağa mezar anlamına gelirdi. Eleanor Mannikka, Angkor Wat’un enlemesine 13.41 derece kuzeyde bulunduğunu ve merkez kulenin odacığının kuzey-güney aksının 13.43 milis uzunluğunda olduğunu belirtmiştir. “Merkezi kutsal alanda, Vishnu sadece Angkor Wat’un enlemine yerleştirilmiş değil, aynı zamanda yer eksenine de yerleştirilmiş,” diye yazıyor, Khmer’in Dünya’yı yuvarlak olduğunu belirtmiştir. Buna ek olarak, Mannikka yazısında, Angkor Wat’un kuleleriyle bir düzine ay hizalaması olduğunu ve bunun önemli bir astronomik rol oynadığını öne sürdü.

Kaynakça:
https://www.livescience.com/23841-angkor-wat.html

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku