Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ankara Anlaşması; İngiltere’de Yaşamak

0 415

Avrupa Birliği ile yollarını ayırmaya karar veren İngiltere, 2019 yılının Mart ayında herhangi bir aksaklık yaşanmaması durumunda resmi olarak Avrupa Birliği’nden ayrılacaktır. Bu tarihle beraber Avrupa Birliği’nin kurucu anlaşmalarından kaynaklanan Birlik üyesi ülkelerin vatandaşlarının tüm Birlik içinde serbest dolaşım imtiyazı da beraberinde son bulacaktır. Bu durum Avrupa Birliği pasaportu taşıyan ve Birleşik Krallık sınırlarından yaşayan herkesi doğrudan etkileyecek bir durumdur. Özellikle 2007 yılında Avrupa Birliği’ne tam üye olan Bulgaristan ve Romanya, üyelik öncesinde Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan bir takım imtiyazlara sahipti. Bu iki ülkeye ayrıca Türkiye’yi de dahil etmemiz gerekir. Bu anlamda söz konusu anlaşmadan 3 ülke istifade etmekteydi. Bunlar ikisi zaten Birlik üyesi olduklarından bu anlaşmaya ihtiyaçları kalmadı. Ancak Türkiye, her ne kadar Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini ite kaka yürütse de kısa ve orta vadede tam üyelik gözükmemektedir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olan kişilerin Ankara Anlaşması ile Birleşik Krallık topraklarına giriş yapması ihtimal dahilindedir. Bu anlaşma size doğrudan çalışma hakkı tanımaz. Ancak yine de size ve ailenize çeşitli imkanlar tanır bu da sizin İngiltere’ye yerleşme imkanınızı oldukça artırır.

AnAnkara Anlaşması; İngiltere'de Yaşamakkara Anlaşması çerçevesinde, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye vatandaşları şartları sağlarlarsa İngiltere’de işveren olarak yaşayabilirler. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya’ya nazaran İngiltere için Ankara Anlaşması adı altında çalışma vizesi almak daha kolaydır. Öncelikle İngiltere’ye neden gitmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bu karara kendinizi inandırmak aslında her şeyin başlangıcı diyebiliriz. Eğer gerçekten İngiltere topraklarında herhangi bir iş yapabileceğinize ve yeteri kadar tecrübeye sahipseniz Ankara Anlaşması sizin için bulunmaz bir fırsat olabilir. Öncelikle Ankara Anlaşması çerçevesi altında ne iş yapabileceğinizi kararlaştırın bu dilediğiniz bir sektör olabilir. Ancak tecrübe sahibi olduğunuz bir meslek ile ilgili olması sizin vize almanız için kilit rol oynar. Bu husus daima göz önünde bulundurulmalıdır. Kafanızda tasarladığınız iş için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu bir göçmenlik vizesi uzmanına danışın. Sonrasında herhangi bir başvuru yapmadan önce İngiltere’yi turist olarak ziyaret ediniz. Bu en önemli kuraldır; mülakat sırasında sizin daha önce İngiltere’ye gitmiş olmanız ana kuraldır.

Türkiye’ye döndükten sonra konsolosluk aracılığı ile Ankara Anlaşması başvuru yapabilirsiniz. Ancak bu konuda uzman kişilerden yardım almanız başvurunuzun değerlendirilmesi için çok önemlidir. Çok yüksek bir oranda vize çıktığını söyleyebiliriz. Eğer vizeye hak kazanırsanız. İlk olarak 1 yıl süreyle geçici vize düzenlenecektir. Bu vize size sadece işveren olma hakkı verir ve kesinlikle çalışma izni anlamına gelmez. Bu geçici vizenin dolmasından önce uzatmak için başvuru yapmalısınız. Bu durumda geçen 1 yıllık sürede sizin ne yaptığınıza bakılacaktır. Burada muhasebe kayıtları çok önemli rol oynar. Zarar etmişseniz vizeniz uzatılmaz ve ülkeden ayrılmanız istenir. Eğer şartları varsa ki, en önemli şart muhasebe kayıtları, cironuz yeteri kadar iyi ise bu durumda vizeniz 1 ila 2 yıl arasında değişiklik gösteren bir zaman dilimi için uzatılır. Toplamda 3’üncü yılın sonunda ise başarılı bir şirket geçmişine sahip olduğunuzu belgelerseniz. Süreli oturma izni almaya hak kazanırsınız. Ülke topraklarında yasal olarak geçirdiğiniz 6 yıl sonunda Britanya vatandaşlığı için başvuruda bulunma hakkınız vardır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku