Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Anlamlı Öğrenme Modeli Özellikleri

0 6.588

Anlamlı Öğrenme Modeli ÖzellikleriAnlamlı Öğrenme,
Anlamlı öğrenme Ausubel tarafından oluşturulmuştur. Anlamlı öğrenme modeline göre bilgilerin öğrencilere öğretmen tarafından sunulması esas alınmıştır. Anlamlı öğrenme modeline göre öğrenmeyi doğrudan etkileyen öğrencinin sahip olduğu bilgi birikimidir. Anlamlı öğrenmeye göre öğrenim sürecini başlamadan önce öğrencinin sahip olduğu bilgilerin belirlenmesi gerekmektedir. Mevcut bilgilerin oluşturulduktan sonra öğrenim süreci planlanmalıdır. Ausubel sözel öğrenmeye önem vermiştir. Çünkü anlamlı öğrenmeye göre öğrenme sözel olarak gerçekleşmektedir. Ausubel göre sözel öğrenme için gerekli ortam oluşturulur ve öğrenme süreci iyi planlanırsa anlamlı öğrenme gerçekleşmiş olur ve birçok bilgi kısa bir süre içinde öğrencilere aktarılmış olur.
Öğretim sürecinde anlamlı öğrenmenin başlatılması için iki durumunun yerine getirilmesi gerekmektedir.

1.Anlamlı öğrenme için öncelikle bilgilerin düzenlenmesi gerekmektedir. Öğretilecek bilgilerin kendi için de uyumlu ve bir bütün halinde olması anlamalı öğrenme için önemlidir. her bilgi diğer bilgi ile ilişkili be bağlantılı olmalıdır.
2. Anlamlı öğrenmede öğrencinin ön bilgileri önemlidir. Öğrencinin öğrenme için istekli ve hazır olması gerekmektedir. Anlamlı öğrenmenin başlaması için gerekli olan bu iki unsurdan birincisini öğretmenin kontrolündeyken ikincisi ise öğrencinin kontrolündedir.
Anlamlı öğrenmeye göre bireyin bilgi birikimi önemlidir. Ausubel öğretim de insan zihninde, yeni bilgileri kendi alanı içinde toplayan ve yerleştiren organize edici ilke ve kavramların öğretilmesine önem vermektedir. Anlamlı öğrenme sürecinde sunuş yoluyla öğrenme tekniği kullanılır. Sunuş yoluyla öğrenmede de öğretmen aktiftir. Öğretmenin aktif olmasının yanı sıra öğretim sürecinde kullanılan materyaller, şemalar, tartışma teknikleri ve diğer etkinlikler önemlidir. Anlamlı öğrenmede öğretmenin amacı öğrenciyi ezberden uzak tutarak eski öğrenmeler ile yeni öğrenmeler arasında bağlantı kurarak yeni bilgileri anlamlandırmasını sağlamaktır. Her ne kadar anlamlı öğrenme öğrencileri ezber öğrenmeye teşvik ediyor gibi görünse de anlamlı öğrenme ezber öğrenmeye karşıdır. Anlamlı öğrenmede öğretmen konu ile ilgili dikkat çekici unsurları kullanarak öğrencilerin eski bilgileri ile yeni bilgiler arasında bağ kurarak anlamlı öğrenmeyi sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrencilere aktarılacak bilgilerin sunulmasında şu hususlar yer alır;

1. Anlamlı öğrenme de öğretmen ile öğrenci arasında sözlü iletişim çok fazladır. Öğretmenin konu ile ilgili hazırladığı bilgileri sunmasının yanı sıra öğrencide var olan eski bilgileri ortaya çıkarması için sorular sorması ve öğrencinin konu ile ilgili genel düşüncesini de ortaya çıkarması beklenmektedir.
2. Anlamlı öğrenme sürecinde öğretmenin düz anlatımından ziyade bol örnekler vererek konuyu anlatması ve gerekirse görsellerle anlatımı zenginleştirmesi gerekir.
3. Anlamlı öğrenmede tümdengelim tekniği kullanılmaktadır. Yanı önce konu ile ilgili genel bilgiler önce verilir daha sonra konu ile ilgili detaya inilmektedir. Anlamlı öğrenmede öğrencinin öncelikle konuyu genel hatları ile görmesi gerekmektedir.
4. Anlamlı öğrenmede konu kendi içinde ilişkili ve bir sıra içinde olmalıdır. Yanı öğretmen konuyu belli bir sıra içinde aktarması gerekir.

Yazar: Nagihan Albayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku