Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Annesiz,Öksüz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır ?

0 653

Annesiz,Öksüz  Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır ?Kedilere en iyi bakabilecek olan tabii ki anneleridir. Bazı durumlarda bebekler annesiz kalabilir. Böyle bebekler bulduğumuzda ilk önce annesiz olduklarından emin olmalıyız. Anne yiyecek bulmak için kısa süreliğine ayrılmış olabilir, bir yerde kısa süreliğine kapalı kalmış olabilir. Önceliğimiz anneyi bulmaya çalışmak olmalı. Anneyi bulma ihtimalimize karşı yavruları ellememeliyiz. Bazen kediler yavrularının üzerine insan kokusu geçtiğinde yavrularını reddedebilir. Dokunup güvenli bir kutuya koymamız gerekiyorsa temiz bir bez ile dokunabiliriz. Tüm çabalarımıza rağmen anneyi bulamadıysak ya süt anne bir kedi bulmaya çalışmalıyız yada kendimiz süt annelik yapmak zorundayız. Bebekleri yıkamamalı, pire damlası damlatmamalı ve yerden yüksek bir yere bırakmamalıyız.

Annesiz,Öksüz  Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır ?Vücut ısısı önemlidir. İlk önce bebek kedileri karton kutu, sepet, kedi taşıma çantası vb. bir yere almalıyız. Altları için battaniye, polar kumaş , eski bir kazak vb. sıcak tutan ve yumuşak şeyler kullanabiliriz. Yavru sayısı birden fazlaysa birbirlerine ısı ve güven vermeleri yönünden iyi olacaktır. Yavru tekse yanına küçük peluş bir oyuncak koyabiliriz. Örtünün altına sıcak suyla doldurduğumuz termofor (sıcak su torbası) koyabiliriz. Elimizde yoksa bunun için bir pet şişe kullanabiliriz fakat termofor yada pet şişenin kapağının sıkılığına iyice dikkat etmeli, kaynar değil sıcak su kullanmalı ve sıcak su dolu şişe yada termoforu havlu vb. bir örtüyle sarmalıyız. Yavruları direk üzerine koymamalıyız. Sıcak su soğudukça yenisiyle değiştirmeliyiz. Yavruları ısıttığımıza göre beslenmesine başlayabiliriz. Beslemek için veteriner hekimlerde ya da pet shoplarda biberon satılmaktadır. Eğer bulduğumuz saat geç ise ve biberon bulamayacaksak , bulana kadar iğnesi çıkarılmış şırınga yada temizlenmiş ilaç damlalığını kullanabiliriz. Veteriner hekimlerde su ile karıştırıp kullanabileceğimiz hazır bebek biberon mamaları vardır. Bunlardan kullanabiliriz.

Ayrıca şöyle bir karışımı tercih edebiliriz;

1 su bardağı süt(tercihen keçi)
1 su bardağı su (içme suyu)
1 yumurta sarısı
1 tutam tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 ölçek bebek vitamin şurubu ( eczanelerde insanlar için satılan bebek vitamin şuruplarından biri)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Not :
Hazırladığımız karışımı buzdolabında saklamalıyız. Kullanacağımız miktarı ocakta yani ateşte değil benmari usulü ısıtmalıyız. Kullanacağımız miktar kadarını biberona doldurup, biberon içindeki sütü ısıtmak için sıcak su dolu bir kupa, kavanoz, kasenin içini sıcak su ile doldurmalı, içine biberonu bırakmalıyız. Karışımın ısısı 30-35 derece olmalıdır. Anne sütü vücut sıcaklığındadır. Karışımın ısısını emzirmeden önce mutlaka kontrol etmeliyiz. Biberondan elimizin üzerine (içine değil) bir kaç damla damlatarak ısıyı kontrol edebiliriz. Şırınga veya biberonu fazlaca pompalamamalı, onun ağır ağır içmesini sağlamalıyız. Yorulacaktır, arada küçük molalar vererek dinlenmesini sağlamalıyız. Doyduğunda patileri ile de emziği itmeye çalışarak bize işaret verecektir. Besleme sonrası oluşabilecek gazları çıkartmak için sırtını hafifçe parmağımızla avuşturarak bu gazı çıkarmalıyız.

Annesiz,Öksüz  Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır ?1 haftalığa kadar olan yavruları her 2-3 saatte bir, 2 haftalıkları 4-6 saatte bir, 3 haftalık ve sonrakileri 6-8 saatte bir beslemeliyiz. 4-5 haftalıktan büyük yavru kedileri sütle beslemeye gerek yoktur. Çeşitli markaların konserve mamalarını kullanabiliriz. Parçalar büyük geliyor ise konserve mamayı rondodan geçirerek yada çatalla ezerek verebiliriz.Normal şartlarda anne kediler yavruların idrar ve dışkı yapmalarını sağlamak için yavruların arka bölgelerini yalarlar. Annesiz bebeklerde bu uyarımı sağlamak için ılık su ile ıslatılmış küçük bir parça pamuk kullanmalıyız. Her beslemenin ardından ılık, nemli bir pamuk ile cinsel organını yavaşça silmeliyiz. Birkaç silme sonrası idrar yapacaktır.

Yavru kedinin dışkılayabilmesi için aynı pamuk yöntemiyle karın bölgesine masaj yapmalıyız. Bu masajları nazikçe yapmalıyız. Hızlı yaparsak deride tahrişe neden olabiliriz. İdrar ve dışkılama sonrasında bölge temizlendikten sonra yumuşak tuvalet kağıdı yada peçete ile nemi alınmalıdır.4 Haftalıktan büyük yavruları yavaş yavaş kuma alıştırmalıyız. Bebekleri öğün sonrası hazır kedi kumları üzerine koyarak orda zaman geçirmesi sağlamalıyız. Bebeklerin pamuğa yaptırdığımız idrar ya da dışkısından bu kuma bir parça damlatırsak, bebekler kuma yapmaları gerektiğini anlayacaklardır.

Yavru Kedi Bakımı Hakkında Diğer Yazılar 

* https://blog.petibom.com/yavru-kedi-bakimi/
* https://blog.petibom.com/yavru-kediler-nasil-beslenir/ 

Yazar:Duyğu Kurt

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku