Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Antiseptik, Antibakteriyel, Antienflamatuar ama Kimine Göre Antipatik: Zerdeçal

1 358

Zerdeçal ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan vatanı Hindistan ve Doğu Asya olan bir baharat türü… Safranı andıran sarı rengi nedeniyle Hindistan Safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, zencefilgillerden bir bitki olarak sınıflandırılmaktadır. Zerdeçalın toz baharat haline getirilmesi bitkinin saplarından elde edilen özün fırında kurutulması sonucu olmaktadır. Zerdeçal, ülkemizde damak tadına uygun olmaması ya da zerdeçalın yakıştığı yemek türlerinin pek fazla yapılmaması nedeniyle çok az tüketilmektedir.

HAntiseptik, Antibakteriyel, Antienflamatuar ama Kimine Göre Antipatik: Zerdeçalint mutfağının vazgeçilmezi zerdeçal, günümüzde hızla yayılan kanser, Alzheimer, diyabet, kolesterol gibi pek çok hastalıktan koruyucu etki yapmaktadır. Bu baharatın dünya üzerinde en çok Hintlilerce tüketildiği ve Alzheimer hastalığının en az bu bölgede olduğu yapılan araştırmalarda ifade edilmektedir. Beyin hücrelerine zarar veren plaklara karşı mücadele eden ve bu zararlı plakları yok eden yapısı sayesinde beyni hastalıklardan koruyan ve Alzheimer oluşma ihtimalini en aza indiren zerdeçal vücuttaki her hücre için koruyucu işlev üstlenmektedir. Yaşlanmaya ve hücre bozulması neticesinde kanser oluşma riskine karşı da vücuttaki hücrelerin gelişimine katkıda bulunan ve onları iltihap, enfeksiyon gibi kötü oluşumlardan koruyan özelliği de zerdeçal tüketiminin ne kadar gerekli olduğunu göstermektedir.

Anti-bakteriyel ve antiseptik özelliği sayesinde vücutta oluşan mikropların yok edilmesinde ya da çoğalmasının önlenmesinde yardımcı işlev sağlayan süper savaşçı, mantar oluşumlarına karşı da koruyucu ve tedavi edici etki göstermektedir. Vücutta oluşan mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olurken aynı zamanda enfeksiyonların oluşumunu ve yayılımını durdurmakta ya da yavaşlatmaktadır.

Kanı temizleyici özelliği ve pıhtı oluşumunu önleyici etkisi ile zerdeçal kalp ve kolesterol hastalıklarına karşı da koruyucu olduğunu kanıtlamaktadır. Günde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde düzenli tüketildiğinde vücutta oluşacak birçok hastalığa karşı koruyucu işlev üstlenen zerdeçal, diyabet başlangıcında olan kişilerin vücudunda insülini dengeleyici etki yapmaktadır. Kan şekerini düzenleyici özelliği ile bir nevi şeker hastalığına karşı da koruyucu özellik göstermektedir.

İçinde bulunan kurkurmin maddesi sayesinde mucizevi derecede tedavi edici ve hastalıklardan koruyucu özellik gösteren bu sarı süper gücün, bazı kanser türlerinde neredeyse kemoterapi kadar tesirli olduğu ve tedavide büyük oranda yarar sağladığı bilimsel çalışmalarca kanıtlanmış bulunmaktadır.

AAntiseptik, Antibakteriyel, Antienflamatuar ama Kimine Göre Antipatik: Zerdeçalyrıca antienflamatuar etkisi sayesinde zerdeçal, iltihapları temizlemekle kalmayarak romatizmal kaynaklı ağrıları ve kas ağrılarını hafifletmekte, kireçlenmeye de iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle girip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların vücudu dirençsiz bırakmasına engel olmaktadır. Ağız ve boğazda oluşan yaralar ve boğaz iltihaplarına karşı sütün içine yarım çay kaşığı kadar katılarak tüketilmesi şikayetlerin hafiflemesinde ve daha çabuk geçmesinde yardımcı olmaktadır.

Zerdeçalın, sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi dolaylı olarak kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. İltihap sökücü olması vücuttan mikropların ve ödemlerin atılmasını sağlayarak vücudun su tutmasını engellemekte ve kilo kaybını hızlandırmaktadır. Bunların yanı sıra kanı temizlemeye yardımcı özelliği ile karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etki de oluşturmaktadır.

Zerdeçal Hint Mutfağında köri sosu yapımında ve yemeklere renk vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun dışında kumaş boyası olarak kullanıldığı da ifade edilmektedir. Bu kadar çok hastalığa deva olan baharatın içinde ise demir, potasyum, B6, C ve E vitaminleri bulunmaktadır.

Zerdeçalın aynı zamanda doğal diş macunu yapımında da kullanıldığı bilinmektedir. Bir tatlı kaşığı zerdeçal ile bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve birkaç damla nane yağı karışımından harika bir diş macunu elde etmenin de mümkün olduğu söylenmektedir. Bu karışım ile fırçalanan dişlerin ilk fırçalamadan itibaren daha beyaz bir görüntüye kavuştuğu belirtilmektedir.

Önemli Not: Zerdeçalın sindirim sistemini düzenleyici ve koruyucu etkisinin yanında mide asidini arttırıcı özelliğinin mide rahatsızlığı olan kişiler için olumsuz etki yapabileceği bu nedenle doktora danışarak kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Kaynakça:
faydalarizararlari.com/zerdecalin-faydalari/
iyiyaşa.com/zerdecalin-faydalari
cnnturk.com/iyilik-saglik/beslenme/zerdecalin-mucizevi-faydalari?page=3
blog.juico.com.tr/doganin-mucizesi-zerdecal-faydalari-nelerdir-ve-nasil-kullanilir/

Yazar:Merve Özkan

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Ali BEY diyor

    Zerdeçal iyidir aslında ama tabi bazı bünyelerde farklılık gösterebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku