Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ara Öğünlerde Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?

0 547

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için tüketilen besinlere ve tüketme miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı yemek yemek ve sağlıksız besinler tüketmek sağlık problemlerine ve kilo almaya neden olur. Pek çok kişi istediği kiloda olmak için diyet yapar. Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemi şeylerden biri uzun süre aç kalmamaktır.

6515_images

Uzun süreler aç kalındığında vücutta kan şekeri düşer ve metabolizma yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması pek çok sağlık sorununa neden olur. Sadece diyet yapanlar için değil her insanın uzun süre aç kalmaktan kaçınması gerekmektedir. Fakat koşuşturmalı iş veya okul hayatı bazen buna engel olabilir. Böyle zamanlarda sağlıksız hazır yemekler tercih etmek aşırı kilo almaya neden olabilir.

Uzun süreler aç kalmayıp metabolizma hızını dengeli tutmak için ara öğünler tüketilmesi yararlıdır. Ara öğün iki ana öğün arasına sıkıştırılmış öğündür. Ara öğünler sayesinde ana öğünlerde de daha az aç olmak ve daha az yemek mümkündür. Bu sayede daha az kalori almak daha kolay olmaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konu da ara öğünlerde ne tüketmek gerektiğidir. Ara öğünlerde abur cubur, kızartma, yağlı veya da şekerdi ürünler tüketilmesi aşırı kalori almaya neden olur. Bu da vücutta yağ birikmesine ve kilo almaya neden olacaktır. Ayrıca şeker ağırlıklı besinler tüketmek kan şekerini aniden yükselteceği için sonrasında kan şekerinin ani düşmesine de neden olacaktır. Kan şekerinde ani düşüşler ve çıkışlar metabolizma hızını olumsuz yönde etkiler.

6515_ramazan-da-en-az-4-ogun-yemek-yenmeli-6213842_2477_o

Ara öğünlerin ana öğünlerden 2-3 saat geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ara öğünlerde 100-200 kalorilik bir besin tüketilmesi diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Formda kalmak için yüksek kalorili yiyeceklerin tercih edilmemesi gerekmektedir.

* Lifli gıdalar ara öğünler için en sağlıklı besinlerdendir. İçerisindeki lifler sayesinde daha uzun süre tokluk hissi sağlarlar.

* Meyveler ve sebzeler de ara öğünler için sağlıklı alternatiflerdir. Domates, salatalık, kaypa biber, karnabahar, brokoli gibi ürünler mevsime göre tercih edilebilir.

* Düşük kalorili süt ve yoğurt gibi besinlerin ara öğünlerde tüketilmesi de önemlidir. Süt daha uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır.

* Ceviz, badem, fındık, kuru kayısı gibi çerezler de ara öğünlerde tüketilebilir.

6515_indir

* Mevsim yeşilliklerinden yapılmış zeytin yağlı salata hem doyurucu hem de sağlıklı bir ara öğündür.

Sürekli aynı şeyleri yemekten bıkanlar için bu besinlerden farklı ara öğünler tavsiye edilebilir. Ara öğünlerde tüketilebilecek bazı tavsiyeler şunlardır.

1. Meyveli yoğurt ve fındık
2. 3 kuru kayısı ve 5 Badem
3. 1 Bardak yağsız süt ve bir adet taze meyve
4. Şekersiz sütlü kahve ve diyet bisküvi
5. Çeşitli kuru meyveler ve süt veya yoğurt
6. Yağsız patlamış mısır
7. Ayran

Haftada bir veya iki kere olmak üzere sütlü tatlılar veya 2 parça kadar bitter çikolata da ara öğünlerde tüketilebilir. Bu ürünleri tüketirken porsiyonların mümkün olduğunda az tutulması faydalı olacaktır.

Yazar:Özge Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku