Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Araba Tutması Nedir? Araba Tutması Öncesi Neler Yapılmalıdır?

0 404

Araba Tutması Nedir? Araba Tutması Öncesi Neler Yapılmalıdır?Araba tutması, hareket hastalığıdır. Deniz araçlarına, hava araçlarına, kara araçlarına binildiğinde çeşitli rahatsızlıklar baş gösteriyorsa burada hareket hastalığı var demektir. Bu hastalığın belirtileri olarak kişide baş dönmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı ortaya çıkar. Günlük yaşam şartları içinde araçlara sık sık binilmek zorundadır. Eğer araç tutma hastalığı varsa günlük hayat çok zorlaşabilir. Hareket hastalığına her yaşta kişide görülebilir. Çocuklarda da bu duruma sıklıkla rastlanır. Çocuk arabaya bindiğinde mide bulantısı, kusma yaşıyorsa bu belirtiler göz ardı edilmemelidir.
Arabayla bir yerden bir yere giderken yaşanan sorunlar eğer arabadan inildiğinde de devam ediyorsa doktora başvurmak gerekir.
Araç tutması, dengeyi sağlayan iç kulakla görme ve duyu organları arasındaki çatışmadan gerçekleşir. Beyin bu karmaşık duruma tepki verir.
Araba tutması sadece yolcu durumunda iken değil araba kullanılırken de ortaya çıkar.
Araç tutması yaygın bir durumdur. 3-12 yaş çocuklarda görülür aynı zamanda yetişkinlerde de sıklıkla görülebilir. Kimi insanlar denizdeki araçlara bindiklerinde kimi insanlar ise hava araçlarına bindiklerinde rahatsızlık hissederler. Ama en çok kullanılan araçlar arabalar olduğu için araba tutmasına daha çok rastlanır. Eğer kişide araba tutması varsa kişinin seyahat etmesi bir yerden bir yere gitmesi çok zor olur. Bunun için araba tutması yaşayan kişilerin arabaya binmeden önce önlem almaları gerekir.
Araba tutulmasında bulantı ve kusmanın yanı sıra daha ciddi belirtilerde ortaya çıkabilir. Bunlar, soğuk soğuk terleme, yüzün solması, baş dönmesi, nefes alış-verişlerinde dengesizlik, yorgunluk hissi, uyuşukluk hali ortaya çıkabilir.

Araba Tutması Nedir? Araba Tutması Öncesi Neler Yapılmalıdır?Araba Tutması Öncesi Yapılması Gerekenler:
Arabaya her bindiklerinde problem yaşayan kişiler belli bir süre sonra araba tutması sorunu yaşadıklarını anlarlar ve bunun için önlem almaya çalışırlar.
1- Araba tutması yaşayan kişi arabaya bindiğinde çok hareket etmemelidir. Özellikle otobüs gibi toplu taşıma araçlarında tekerleğin üzerindeki koltuklar tercih edilmemelidir. Çünkü tekerleğin üzerindeki koltuklar daha çok sallanır ve böylelikle araba tutma olasılığı daha çok yükselir. En öndeki koltuklar daha rahat olacaktır. Baş ve vücut çok hareket ettirilmemeli, kafa dik tutulmaya çalışılmalıdır. Başın altına koltuk yastığı konarak başın sabit durması sağlanabilir.
2- Yolculuk esnasında gözleri kapalı tutmak iyi gelebilir ya da müzik dinlemek de zihni rahatlatır.
3- Yolculuk sırasında hava almak da iyi geleceği için hafif bir şekilde camları açmak iyi gelir. Canları çok açmak da iyi değildir. Çünkü aracın hızından kaynaklı olarak rüzgar insanın yüzüne hızlı bir şekilde çarpar ve baş ağrısına sebep olur. Daha sıkıntılı bir durum ortaya çıkmış olur.
4- Yolculuk sırasında kitap okumak iyi bir fikir olmayabilir.
5- Araba tutması yaşayan kişiler arabaya binmeden önce çok fazla yiyecek ve içecek tüketmemelidir. Çünkü arabaya bindiklerinde bulantı ve kusma yaşama ihtimali artar ve seyahat çok zor bir durum alır.
6- Seyahat esnasında sakin olmak gerekir. Kişi kendini teskin etmeye çalışmalıdır.
7- Sabit bir yere odaklanılabilir.
8- İlaç tedavisi de etkilidir. Özellikle mide bulantısın kesici ilaçlar alınır. Ama en doğru tedavi yöntemini doktor belirler ve doktorun verdiği ilaçlar seyahat öncesi içilirse daha rahat bir seyahat geçirilmiş olur.

Kaynakça:
www.mynet.com/haber/saglik/arac-tutmasi-hastaligi-ve-tedavisi-707813-1

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku