Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Arjiri (Mavi Deri Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0 1.911

3652_24

Her geçen gün bizleri hayrete düşürecek bir hastalık ile karşılaşıyoruz. Teknoloji, kullandığımız ürünler, farklı hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bunlardan bir tanesi ise “Arjiri” adlı bir rahatsızlık türüdür.

İlginç hastalıklar kategorisinde yer alarak tarihe geçmiştir. Kişi, diğer insanlardan farklı bir cilt rengine bürünür. Kişinin bu hastalık sonucu bütün vücudu mavi ve mor rengine dönüşür. Gözle görülür bir şekilde kendini gösteren belirtiler, kişiyi dış ortamdan uzaklaştırıyor. Arjiri, nadir görülen bir hastalıktır ve ölümcül ya da tehlike arz eden bir rahatsızlık türü değildir. Fakat insanı psikolojik olarak etkilemekte ve içine kapanık, toplumdan uzak bir birey haline dönüştürmektedir. İnsanlar tarafından tepkiyle karşılanan kişi, bir daha sokağa çıkmak istemez ve kimi zaman alaycı tavırlar ile karşılaşabilir. Mavi rengi yüzünde ve diğer uzuvlarında taşıyan kişi, toplumdan soyutlanır ve bulaşıcı olduğu düşünülerek bu kişiden uzaklaşılır.

3652_gumus-alanlar-642x362

Arjiri hastalığına, ne yazık ki günümüzde yakalanmak daha kolay hale gelmiştir. Dekorasyon ve takı meraklıları, bu riski taşıyanların başında gelmektedir. Özellikle gümüş olan aksesuarların neden olduğu bu ten rengi bozukluğu, organlara herhangi bir zararı yoktur. Gümüş tozu ve gümüş bir ürün ile uzun süre haşir naşir olan biri, gümüşün taşıdığı kimyasal maddeyi vücuduna depoluyor ve zamanla bu depolamanın tozu artıyor, kişi güneşli ortamlarda uzun süre kaldığında, kimyasal maddenin etkisi kendini gösteriyor ve ten mavi ya da mor renge dönüşüyor. İnsan vücudunun uzun yıllar atamadığı gümüş, insana sadece fiziksel olarak zararı dokunmaktadır.

Uzmanlar arjiri hastalığını “kozmetik bir problem” olarak görmektedir. Diğer organlara zararı dokunmasa da kişiyi bunalıma sürüklediği için psikolojik travmalar yaşamasına zemin oluşturabilir. Mavi deri hastalığı olarak da nitelendirilen arjiri, 2008 yılında 40 yaşında olan Paul Karason adlı bir kişide kendisini göstermiştir. Arjiri, mavi ve mor renginin haricinde kül grisi tonlarında da belirti vermektedir. Genelde fotoğrafçılık mesleği ile uğraşanların maruz kalacağı hastalık, gümüş bileşenlerden oluşan tıbbi ilaçların yan etkisi ile de oluşabiliyor. Yüzde, ellerde, eklemlerin kıvrım olan bölgelerinde biriken bu renk tonları, iç organlarda da görülebilmektedir. Gümüş elementi ile içli dışlı olanlar, aşırı derecede güneşe maruz kalırlar, tıpkı gümüş gibi kararmaya başlarlar ve hastalığın belirtisi olan renklere bürünürler.

güm

İmitasyon takmak yerine, gümüş takılar kullanmak daha iyidir. Fakat bu takıları kullanırken dikkat edilecek hususlar vardır. Özellikle geceleri, üzerinizde gümüş elementi ile üretilmiş takıları çıkarmadan yatmayınız. Ve çok uzun süre takı kullanımında bulunmayınız. Takı takmayı seviyorsanız eğer, gün içerisinde takılarınızı çıkartıp bedeninizi dinlendiriniz, gerekirse tekrar takabilirsiniz. Aynı şekilde evinizde aksesuar olarak gümüş elementinden oluşan ürünleri tercih etmeyiniz. Eğer gümüş aksesuarlarınız var ise bunları sık sık özel losyonu ile temizlemeli ve üzerinde biriken gümüş tozlarını dezenfekte etmelisiniz. Tabi bu işlem, eldiven yardımı ile olmalıdır.

Arjiri hastalığının maalesef tedavisi çok güçtür. Günümüzde teknoloji ile yol alan lazer yöntemi, bu sendromun tedavisinde kullanılsa da %100 sonuç alınamamaktadır. Ve uzun yıllar süren bir tedavi gerektiren bir hastalık olduğu için, kişiyi ruhsal olarak çöküntüye uğratmaktadır. Tedavisi imkansız olan vakalar da çoğunluktadır. Mavi deri sendromunu yaşamak istemiyorsanız, gümüş elementinden kendinizi uzak tutunuz.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku