Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Artroz (Kireçlenme) Nedir? Tedavisi Nasıldır?

0 973

Artroz (Kireçlenme) Nedir? Tedavisi Nasıldır?Artroz gençlere nazaran yaşlılarda daha fazla görülen eklem hareketlerini zorlaştıran ağrılı bir hastalıktır. Eklem bölgesinde kemik yapıların birleştiği kısımda yapısal hareketi sağlayan eklem sıvılarının çekilmesi, eklem yüzeylerinin hasara uğraması ve düzgünsüzlük kazanması sonucu oluşur. Kıkırdak yapıda gerçeklesen bu hasar yaşlı ve gençlerde aynı boyutlarda ve aynı acılarda seyreden durumdur. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir.

Kolesterol, yaşlanma, damar hastalıkları,böbrek hastalıkları, metabolizma bozuklukları hastalığın ortaya çıkmasının tetikleyen etmenlerdir. Hastalığın temelini ise,kıkırdakların kalıtsal yapısındaki bozukluklar, kol bacak kaslarına göre orantısız vücut ölçülerine(şişmanlık) sahip olması bu durum neticesinde eklemlere aşırı yük binmesiyle dokunun hasar görmesi, travma durumları ve eklemlere fazla yüklenilerek yapılan sürekli işler artroz’a sebep olmaktadır.

Artroz (Kireçlenme) Nedir? Tedavisi Nasıldır?Artroz olan kişi rahatsızlığı hemen fark edebilir, fakat yinede klinik testler ve röntgenlerle hastalığın boyutu, hasarın boyutu incelenmeli bunu göre tedavi yöntemleri seçilmelidir. Ayrıca sorunlu eklen bölgesinden sıvı alınması sıvının incelenip durumun boyutlarının anlaşılması da çok önemlidir. Tedaviye başlamak için öncelikle hasta ile konuşulmalı ilk tedavi yöntemi olarak doğal yollar tercih edilmelidir. Doğal olan bu yollar hafif egzersiz, eklemdeki yükü azaltmak için kilo verme, iş hafifletme gibi yöntemler olup acıyı azalatmak içinde ağrı kesiciler kullanılması önerilmektedir.

Artroz (Kireçlenme) Nedir? Tedavisi Nasıldır?Artroz ileri düzeylere ulaşmadıysa kaplıcalardaki şifalı sularında eklem bölgelerine iyi geldiği, tedavi için uygun olduğu söylenilmektedir. Glukozamin ile condroiti isimli iki ilacın eklem bölgelerindeki kaygan sıvıyı oluşturma ve eklem bölgelerindeki kıkırdak dokunun onarılmasında etkili olduğu saptanmıştır. Eğer hastalık ileri düzeye ulaşmışsa ameliyat yapılması gerekmektedir. Ameliyatta belden aşağısı uyuşturularak diz protezi takılır. Ameliyat sonrasında hastaların çoğu operasyondan memnun kalmakta ve bu tedaviyi önermektedirler.

Yazar: Sinan UZA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku