Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Asalak Bitkiler

0 1.313

Asalak bitkiler kendi besinlerini üretmeyip, diğer bitkilerin yaptıkları besinlerle geçinirler. Bu nedenle güneş ışığına ihtiyaç duymayan bu bitkiler, emme organlarıyla konak bitki olarak da adlandırılan bitkilerin sapında veya gövdesinde ki besin borularına yapışıp, şeker ve mineral emerek yaşamlarını sürdürürler.

8305_4Asalak bitkiler, yarı asalak bitkiler ve tam asalak bitkiler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Yarı asalak bitkiler klorofilli olduklarından fotosentez yoluyla kendilerine besin yapabilirler. Ama bazı besinlerini de konak bitkiden almak zorundadırlar. Mesela ökse otu yarı asalak bir bitkidir.

Ökse otu, elma başta olmak üzere, armut, meşe, kavak, söğüt gibi ağaçlarda yetişerek özellikle azotlu bileşikleri ve besi suyunu bu ağaçlardan alırlar. İkiye ayrılarak dallanan sapları, tek eşeyli çiçekleri, yumuşak, sulu ve yapışkan meyveleri vardır. Yapışkan meyveleri yiyen ardıç kuşları gagalarını temizlemek için dallara sürterler ve ökse otunun tohumları ağaca geçerek burada çimlenir ve gelişirler.

8305_3Tam asalak bitkiler klorofilsiz olduklarından dolayı kendilerine besin yapamazlar. Besinlerini konak bitki veya hayvanlardan alırlar. Ayçiçeğinde görülen canavar otu (orabanş), ağaçlara zarar veren küsküt, bahçelerde sebze ve meyvelere zarar veren bazı mantar türleri tam asalak bitkilerdir. Pas, küllenme, milduyu denilen bitki hastalıkları bu tür mantarların neden olduğu hastalıklardır.

Canavar otunun türüne göre, konak bitkisi de değişir. Örneğin; mavi çiçekli canavar otu en fazla domates, patates ve tütününde; beyaz çiçekli canavar otu, mercimek ve baklada; boğumlu canavar otu ise ayçiçeğinde görülür.

Küsküt, sapları pembe renkli, yaprakları renksiz pullar şeklinde ve köksüz olan tam asalak bir bitkidir. Topraktan çıkınca spiral şeklince büyür ve yonca, fulya, kekik ve ısırgan otu gibi konak bitkiye ince iplik gövdesiyle sarılır. Emici hortumlarıyla fotosentik bitkileri, su ve besin maddelerini ondan alır. Küsküt konak bitkisine saplarıyla tutunmak zorundadır ve destek alacağı bitkiyi dikkatle seçer. Eğer böyle bir destek bulamazsa sapının alt bölümlerini ölüme terk eder ve buradaki organik maddelerle beslenerek yeni destek aramaya başlar. Küskütün çok sayıda tohum verme özelliği vardır ve toprağın üzerinde 15-20 yıl çimlenme gücünü kaybetmeden kalabilirler.

Kaynakça:
http://www.frmtr.com/saglik/2666243-asalak-nedir-asalak-bitkiler.html
http://www.nuveforum.net/1096-bitki-anatomisi-phytonomy/61479-asalaklik-bitkiler-tam-asalak-bitkiler-yari-asalak-bitkiler/

Yazar:Ayfer Yeşilova

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku