Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Astım Tedavisinde Önerilen Besin Takviyeleri

0 581

Astım Tedavisinde Önerilen Besin TakviyeleriMagnezyum: Bronşiyal tüplerin gevşemesini ve akciğer fonksiyonlarını desteklemektedir. Astım hastalarında mineral seviyeleri vücutta düşük olabilir. Günde 300-400 mg magnezyum takviyesinin yemeklerle birlikte alınması önerilir. Bazı durumlarda akut astım krizlerini ertelemek için hekim tavsiyesi ve kontrolünde magnezyum enjeksiyonu da önerilir.
• C vitamini (Askorbik asit): Bronşiyal enflamasyonu (iltihap), spazmlan ve alerjiyi azaltmaya destek olmak için, ayrıca astım krizini önlemek için günlük 1 .000 mg C vitamini desteği önerilmektedir.
• B6 vitamini: Astım hastalarında vücutta genellikle B6 vitamini düzeyleri düşüktür. B6 vitamininin astım krizlerini önlemeye yardımcı olabilmesi için günde 2 kez 50 mg dozda B kompleks vitamini halinde alınması önerilir.
• Omega-3: İtihabi süreci azaltarak astım yakınmalarının düzelmesine yardımcı olabilir. Gıdalarla yeterli miktarda omega-3 alınamadığı zaman destek olarak tüketilmelidir. Günde 2-3 gram omega-3 desteği yeterlidir.

Astım Tedavisinde Önerilen Besin TakviyeleriÖnerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler

• Boswellia: Nefes almayı rahatlatmak ve bronşiyal iltihabı önlemek için günde 3 kez 300 mg Boswellia serrata’nın reçinesini içeren preparatların alınması önerilir.
• Efedra (Ephedra sinica): Dekonjestan etkili efedrin ve psödoefedrin alkaloitlerini içermektedir. 24 saat içinde 24 mg’dan fazlası kullanılmamalıdır. Her birim dozunda 8 mg’dan fazlası bulunmamalıdır. Uyarı: Kardiyovasküler ve serobrovasküler yan etkileridir. Sadece hekim tavsiyesi ve kontrolünde kullanılmalıdır.
• Lobelya otu (Lobelia inflata): Balgam söktürücü (ekspektoran) etki olan lobelin alkaloidini içermektedir. Günde 180 mikrogram lobeline eşdeğer Lobelia inflata bitkisinin toprak üstü kısımlarından günde 2 kez 975 mg önerilir. Sigarayı bırakmak için destek olarak da kullanılmaktadır.
• Mabet ağacı yaprağı (Japon eriği, Ginkgo biloba): Mabet ağacı yaprakları ginkgolidler olarak adlandırılan terpenik maddeler taşımaktadır. Astım, enflamasyon ve alerjide kilit rol oynayan kimyasal medyatör olan platelet aktive edici faktörün (PAF) etkisini engeller. Ağızdan alınan ya da nefesle çekilen ginkgolidlerin solunum fonksiyonunda iyileşme sağladığı, bronşların reaktivitesini azalttığı görülmüştür. 120 mg ginkgolidler veya bu miktara eşdeğer %24 fiavon glikoziti ve %6 terpenik maddeleri içeren standart ekstresinden günde 3 kez 40 mg alınması önerilir. Uyarı: Hekim kontrolünde kullanılmalıdır, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Baş ağrısı, sersemlik hali ve mide bağırsak şikayetlerine neden olabilir.
• Palamut: Geleneksel olarak astım, bronşit tedavisinde ve akciğeri tıkayan sekresyonun (mukus) azaltılmasında kullanılır. Alerjik rinitte de faydası vardır. Alerjik rinit tedavisinde randomize 6 çalışmanın 3’ünde palamut ekstraktının ilaçlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir. Palamut ekstraktının önerilen maksimum günlük dozu 500 mg’dır. 12-16 haftalık kullanımı emniyetlidir. Hamile, emziren ve küçük çocuklarda palamut ekstraktı kullanılmamalıdır. İçinde pirolizidin alkoloidi bulunur ve acı tat verir. 6 haftadan uzun süreli kullanımlarda pirolizidin maddesi karaciğerde hasara neden olabilir. Pirolizidin içermeyen standardize ürünlerde 50 mg tabletlerin her birinin içinde 7.5 mg petasin ve isopetasin bulunmaktadır. Günde 2-3 tablet 4 ay kullanılabilmektedir.
• Piknogenol: %65-75 oranında prosiyanidin ile standardize edilmiş çam kabuğu (pine bark) ekstraktıdır. Astım hastalarında günde ikiye bölünmüş 200 mg dozunda kortikosteroidin faydasını artırmakta, tek başına plaseboya göre astım yakınmalarını daha iyi iyileştirmektedir. Çocuklar için vücut ağırlığı başına günde 1 mg olacak şekilde dozu ayarlanmalıdır.

• Astım Tedavisinde Önerilen Besin TakviyeleriTıbbi çay karışımı: Balgam inceltici olarak çuhaçiçeği ve meyan kökü gibi saponin içeren droglardan, yumuşatıcı olarak da ebegümeci gibi müsilaj içeren droglardan yararlanılır. 40 gram Ebegümeci çiçeği, 20 gram Çuhaçiçeği kökü, 20 gram Oğulotu yaprağı, 20 gram Alıç çiçeği alınır. Yaprak ve çiçekler kabaca parçalanır, köklerince kıyılır. Homojen olarak karıştırılır. 2 tatlı kaşığı drog karışımı 150 ml kaynar suya ilave edilir. 10 dakika ağzı kapalı olarak demlenir ve süzülür. Sabahları aç karnına içilir. Astım, kronik bronşit ve akciğer amfizeminde kuvvetli balgam incelticidir. Özellikle kalbi yorgun yaşlı kişilere tavsiye edilir. Uyarı: Taze hazırlanıp içilmelidir. Çuhaçiçeğinden dolayı alerjik reaksiyonlar ve bulantı görülebilir.
• Meyan kökü: Balgam söktürücü ve antienflamatuvar etkilidir. Gün içinde 200-800 mg glisirizin etkili bileşiğine eşdeğer 5-10 gram drog veya 3 mg/kg ekstresi önerilir. Günlük glisirizin miktarı 125 mg’dır.
• Meyan kökü çayı: 1.5 gram meyan kökü üzerine 250 mi su ilave edilip ağır ağır 10-15 dakika kaynatılır,15 dakika bekledikten sonra süzülür. Uyarı: Meyan kökünün uzun süreli kullanımında sodyum-potasyum dengesi bozulur ve potasyum eksikliği görülür. Buna bağlı olarak sodyum iyonu konsantrasyonu artar, tansiyon yüksekliği ve ödem oluşur. Doktor kontrolü olmadan meyan preparatlarının 4-6 haftadan daha uzun süre alınmaması gerekir. Böbrek, karaciğer rahatsızlıklarında doktor önerisi olmadan alınmamalıdır. Yüksek tansiyonda, potasyum yetersizliği ve gebelikte kullanılmaz. Günde 50 gramdan fazla drog tüketilmemelidir.
• Aslankuyruğu (leonurus cardiaca veya motherwort): Sinirsel çarpıntı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında (gaz ve spazm), astım, menopoz yakınmaları, adet kesilmesi gibi durumlarda kullanılır. Günlük kullanım dozuyla ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte günde 3 defa 1 tatlı kaşığı kuru bitkinin bir su bardağı kaynamış suda 10 dakika demlenerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sıvı ekstaktı da bulunmaktadır. Emzirenler ve rahimde kasılmalara neden olabileceği için hamileler kullanmamalıdır.
• Gurmar (gymnema sylvestre): Geleneksel Hint tıbbında başta şeker hastalığı olmak üzere eklem iltihabı (artrit), kolesterol yüksekliği ve astım tedavisinde kullanılır. Özellikle kilolu ve şeker hastalığı olan astımlılarda tercih edilebilir. Günlük olarak %25 gymnemic asite standardize 200-400 mg bitki ekstresi kullanılır. Tadı acı olduğu için yapraklarının kullanımı zordur. Günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı gurmar yaprağı bir bardak suda 10 dakika demlenerek aç olarak tüketilir; acılığı için limon ve az miktarda tarçın katılabilir. Hamilelerde ve emzirenlerde yan etkileri bilinmediği için kullanılmamalıdır.

Astım Tedavisinde Önerilen Besin TakviyeleriAromaterapi Uygulamaları
• Bergamot, papatya, lavanta, okaliptüs, fesleğen, günlük, kekik, melisa, selvi ve mersin uçucu yağlarından aromatik banyo ve masaj yağı olarak yararlanılır.
• Uçucu yağlar direk cilde sürülmez, mutlaka badem, susam gibi sabit yağ içinde seyreltilerek kullanılır.
• Kuru öksürükte buğu olarak yararlanılabilecek uçucu yağ karışımları da hazırlanması önerilir.
İnhalasyon için karışım;
• Günlük uçucu yağı, 2 damla
• Lavanta uçuğu yağı, 2 damla
• Selvi uçucu yağı, 2 damla
Karışım, içinde kaynar su bulunan kaba ilave edilir. Baş bir havlu ile örtülür ve kaptaki aroma 5-10 dakika içe çekilir.

Kaynakça:
https://draxe.com/asthma-natural-remedies/

Yazar: Fatih Bolelli

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku