Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Atanamayan Öğretmen Mi? Ataması Yapılmayan Öğretmen Mi?

2 454

Atanamayan Öğretmen Mi? Ataması Yapılmayan Öğretmen Mi?Öğretmen atamalarındaki sıkıntı hep tartışılır durur, atanamayan öğretmenler haklı olarak tepkilerini dile getirirler, devlet öğretmenlik yapabilecek kapasitede olan yani elinde Lisans belgesi olan her öğretmeni atamak zorunda mıdır? Eğitim fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ile devletin ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı birbirine paralel midir? KPSS sınavı gerekli midir? gibi sorulara kendi açımdan cevap vermeye ve değişik bakış açıları üretmeye çalıştım.

Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir hukuk devletiyse ki öyle halkın huzurunu, refahını, yaşam standartlarını ve sosyo-ekonomik sıkıntıları gidermek zorundadır. 4 yıl okumuş, emek, zaman ve para harcamış, öğretmen olabilecek yeterliliğe ulaşmış bir insanın öğretmen olarak göreve başlayamaması devlet için bir problemdir ve bunun çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bunun için kısa vadede devlet imkanları zorlayıp atama bekleyen öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine almalı ve göreve başlatmalıdır, büyük devlet sosyal devlet olmanın gereği de budur.

Eğitim fakültelerinde okuyan öğrenciler ile devletin ihtiyaç duyduğu öğretmen sayıları arasında her geçen yıl büyük farklar oluşmaktadır. Devletin ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı ile eğitim fakültelerinde okuyan öğrenciler arasında çok büyük farklar vardır. Bu sıkıntının başlıca sebebi bu fakültelere alınan öğrencilerin sayı bakımından çok fazla olması. Devlet ne kadar öğretmen atayacaksa o rakama yakın sayılarda öğrenci almalıdır. Fazlası öğrenciler için büyük sorunlar oluşturmaktadır.

KPSS gerekli midir? sorusuna kendi açımdan tam anlamıyla karar vermiş değilim. Ben şöyle düşünüyorum; Eğer devlet 100 öğretmene ihtiyaç duyuyorsa 110-120 civarı öğrenci alsın bu 120 kişi içerisinden 100 kişiyi seçsin. Bunun başlıca sebebi de aile zoruyla, mecburiyetten gelmiş veya öğretmenlik yapamayacak insanların öğretmen olmasını engellemektir. Alınacak öğretmen 100, öğrenci sayısı 500 ise burada sıkıntı var demektir. Ama ben mezun olmanın öğretmen olabilecek yeterlilikte olmadığını düşünüyorum, KPSS ve yanında ek olarak sözlü sınav şart. Çünkü iyi bir öğretmen olmak, geleceğe yön vermek 5 seçenekten 1 tanesini doğru işaretlemek değildir, diye düşünüyorum.

Yazar: Melih ÖZTÜRK

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku