Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ayna Nedir, Nasıl Yapılır ve Cam Aynanın Bulunuşu

0 9.672

Ayna Nedir, Nasıl Yapılır ve Cam Aynanın BulunuşuÇoğumuzun saatlerini karşısında geçirdiği aynalar acaba nasıl yapılıyor hiç merak ettiniz mi? Boş bir cam nasıl bir yolculuktan geçiyor da karşısında saatlerimiz geçirdiğimiz aynalar oluşuyor.

İlk ayna kıvrık ve iyi cilalanmış metal parçalarından oluşuyordu.Zamanla gelişen imkanlar ile birlikte 14.yy ‘ da Venedikliler işlenmemiş cam aynalar yaptılar.1835 ‘ de Alman bir kimyager bugün kullandığımız gümüş astarlı aynaları geliştirdi.

Bir aynanın yolculuğu boş bir cam ile başlar.Boş cam önce fabrikanın yıkama bölümünde su ve bir tür topraktan elde edilmiş toz haldeki seryumoksit ile basınç uygulanır ve dönen fırçalar yardımı ile camda bulunan yağ ve diğer bileşenlerin temizliği yapılır bu işlem yaklaşık 1 dakika sürer.Bu işlemden sonra cam mineralsiz ve sıcak su ile durulanır.Çeşme suyundaki mineral ilerleyen süreçlerde kullanılan metallere zarar verebilir bu yüzden cam mineralsiz su ile durulanır.Bu işlemden sonra camın arkasını sıvılaşmış teneke oluşturur.Bu işlem, ikinci metal olan normalde cama yapışmayan gümüşün cama yapışmasını sağlayacaktır.Burada uygulanan gümüş kimyasal bir etkinleştirici ile karıştırılmış ve sıvı haldedir.Sıvı halde bulunan gümüş teneke ile etkileşime girdiği saniyeler içerisinde katılaşmaya başlar ve artık camda bir yansıma oluşur.Artık aynamız oluşmaya başlamıştır.

Ayna Nedir, Nasıl Yapılır ve Cam Aynanın BulunuşuBu işlemlerden sonra püskürtücüler yardımı ile düzeneğe geri dönecek olan fazla gümüş atılır.Ayna üzerindeki gümüş sır 2 kat atılan boya ile muhafaza edilir.Fakat bu işlemde kullanılan boyalar gümüşü uzun süre muhafaza edemez bunun için 1 kat bakır püskürtülür. Fazla bakır püskürtücüler yardımı ile temizlendikten sonra sıra 71 Santigrat derecedeki fırında kurutulmaya gelir bu işlem uygulandıktan sonra ayna yüzeyinde bulunan nem 75 saniye gibi kısa bir süre içerisinde buharlaştırılır.

Fırından çıkarılan ayna perde kaplayıcı denen boya püskürten bir makineden geçer bu işlemden sonra ayna 98 Santigrat derecedeki ikinci bir fırında 1 dakika 45 saniye süre içerisinde kurutulur.Fırından çıkan ayna ikinci bir kat boya için tekrar perde kaplayıcıdan geçer ve bu defa farklı olarak 118 Santigrat derecedeki bir fırında kurutulur.Bu işlemlerden sonra ayna 2 kat asit ile yıkanır.Kontrol edilmek için başka bir bölüme alınan ayna üzerinde herhangi bir hava kabarcığı olduğu takdirde o kısım kesilerek atılır.Sipariş verilen ölçülerde bilgisayar destekli çok ince çalışan makinelerede kesimi yapıldıktan sonra karşımıza gelir.

Aslında yapımı çok basit gibi gelen aynanın boş bir camdan karşımıza nasıl çıktığını ve ne gibi yollardan geçtiğini öğrenmiş olduk.

Yazar:�Oğuzhan TÜFEKÇİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku