Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Balık Kılçığının 5 Zararı

0 10.313

Balık Kılçığının 5 ZararıBalık mutlaka tüketilmesi gereken çok yararlı bir besindir. Sağlıklı bir yaşam için her mevsim farklı farklı balıklar yenebilir. Özellikle hamileler ve çocuklar başta olmak üzere her yaştan insan balığı düzenli olarak tüketmelidir. Balık kadar balığın kılçığı da çok faydalıdır. Balığı yemek güzeldir ama kılçığını ayıklamak çoğu zaman zor gelebilir. Balık kılçığı çok dikkatli yendiği zaman birçok faydasından bahsetmek mümkün olur. Küçük balıkların kılçıkları çok çiğnemek suretiyle yenebilirken büyük balıkların kılçıkları yenemez. Balık kılçığı ile ilgili en büyük sorun kılçığın boğaza batması ya da diğer organlara takılmasıdır. Bu yüzden balık kılçığı ile beraber yenecekse çok dikkatli olmak gerekir. Çocuklar balık yerken aile gözetiminde balık yemeli ya da yedirilmelidir.
Balık kılçığında birçok vitamin ve mineral vardır. Bu sebeple grip, nezle gibi hastalıkların kolayca atlatılmasını sağlar. Balık çorbası oldukça yararlıdır.
Balık kılçığı zeka gelişimine oldukça katkı sağlarken özellikle gelişme çağındakiler için oldukça faydalı olur.
Balık kılçığındaki kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlarken kalp sağlığını da korur.
Balık kılçığında bulunan protein vücudun ihtiyacı olan proteini almasını sağlar. Çünkü vücut protein depolamaz bu yüzden protein içerikli besinlerden sıklıkla tüketmek gerekir.

Balık Kılçığının 5 ZararıBalık kılçığındaki mineraller şeker hastası olma riskini düşürür ve depresyona iyi gelir.
Her mevsimde çıkan balıklar vardır. Bu balıklar taze taze tüketilmelidir. Balıklar tüketilirken küçük balıkların kılçıkları da tüketilebilir.
Balık kılçığının faydaları yanında 5 zararından da bahsetmek gerekir.
1- Boğaza batar. Kılçık eğer büyük ve çiğnenmemiş ise boğazda takılma ve batma ihtimali büyüktür.
2- Boğazı tahriş eder. Kılçık çıkarılmadıkça boğazı tahriş eder.
3- Bademciklerin ve soluk borunun çevresine batar ve solunum da güçleşir.
4- Yutkunma zorluğu ortaya çıkar. Yutkunma periyodik olarak gerçekleşir. Kılçık boğazda takıldığında her yutkunma esnasında kılçık boğaza batar.
5- Kılçığın bulunduğu bölgede iltihaplanma ortaya çıkar.

Büyük balıkların kılçıkları yenmez ama kaynatılarak suyundan faydalanılabilir. Küçük balıkların küçük kılçıkları yenir ama boğaza battığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Yoksa çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kılçık soluk borusuna yakın bölgeler batabilir ve yutkunma ile daha da iç bölgelere ilerler. Kılçık çıkarılmaz ise battığı yerde enfeksiyon oluşur. Balık kılçığı zamanla erir ve bu zaman kısa bir zaman dilimi olmayacağı için kişiyi çok rahatsız eder.
Balık kılçığının battığı yer iltihaplanma yaparsa bu bölge şişer ve daha büyük sıkıntılar ortaya çıkmış olur.
Balık kılçığının battığı anda çıkarmak gerekir. Yoksa kılçık vücutta ilerledikçe çıkarmak daha güç olur.
Balık kılçığı batan kişide mide bulantısı, ağrı oluşabilir. Özellikle boğaz bölgesine batan balık kılçığı solunum sıkıntıları ortaya çıkarabilir.
Boğazına kılçık batan kişi de çok rahatsız olur ve panikler. Bu anlamda çocukların yiyeceği balıkların kılçıklarına çok dikkat edilmelidir.

Kaynakça:
https://www.balikavi.net › Forum › Paylaşalım › Makaleler
https://evdesifa.com/balik-kilciginin-faydalari/

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku