Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Balkabağı Ve Faydaları

0 442

Balkabağı pek çoğumuz tarafından sebze olarak bilinse de aslında o bir meyve. Renginden dolayı karotenoid yani Beta Karoten bir meyve olup sağlıklı bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardan.

6241_fo,511,44,bal-kabagi

Bal kabağı; demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum yönünden oldukça zengindir ve A vitamini deposudur.

Faydaları :

– Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkı sağlar.Demir içermesi nedeni ile de kansızlığı önlemektedir.

– Hem göz hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besin olan bal kabağı aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde kalbi ve cildi korurken, güneşten alınan zararlı ultraviyole ışınlarının etkilerinide ortadan kaldırır.

– Şeker içermesine rağmen yağ oranı ve kalorisi düşüktür.Lif yönünden zengindir ve zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi sağladığı için tercih edilir.

– Kabızlığı önler.

– Gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.

6241_maxresdefault

– En güçlü antioksidanların çoğunu bir arada bulundurur. Antioksidanlar, vücudumuzun paslanmasını önleyen maddelerdir. Birçok kronik hastalığa, Alzhemiera, erken yaşlanmaya karşı koruyucudur.

– Hem alfa hem de beta karoten miktarı hiçbir sebzede olmadığı kadar balkabağında yüksektir. Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin ise kanserle savaşmada önemli rolü bulunmaktadır. Özellikle mide, prostat ve lenfomalara karşı karotenlerin koruyucu olduğu düşünülmektedir.

Bal kabağı bazı yerlerde doğranmış ve hatta kabuğu soyulmuş şekilde satılmaktadır. Çünkü soymak bir hayli zordur. Ancak o şekilde alınmamasında fayda vardır. Yiyeceğiniz zaman kabuğunu kendiniz soyup, doğrayın. Böylece besin değerini kaybetmemiş olur. Balkabağı satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise rengidir. Renginin koyu turuncu ve parlak olması demek tatlarının daha tatlı olduğunu ve kolay pişeceğini gösterir.

1 bardak balkabağında bulunan vitamin değerleri aşağıdaki gibidir.

A vitamini: 12230 IU
C vitamini: 11,5 mg
K vitamini: 2.0
Folat: 22 mcg
Potasyum: 364 mg
Fosfor: 74 mg
Magnezyum: 22 mg
Kalsiyum: 37 mg
Sodyum: 2 mg
Demir: 1,40 mg

Bu harika meyveyi; çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve reçel olarak tüketebilirsiniz.

Yazar:Sündüz Uslu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku