Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebek Doğmadan Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?

0 462

Bebek Doğmadan Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?Bir bebek sahibi olacağını duyan anne- baba çok heyecanlanır. Hemen bebeklerine bir şeyler almak isterler. Bebeğe neler alınacaklar hassasiyetle seçilmelidir. Bu konuda bebek sahibi olanların tecrübelerinden mutlaka yararlanılmalıdır. Öncelikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren kıyafet ya da farklı ihtiyaçları almamak gerekir. Gebelik 40 hafta sürer ve çeşitli olumsuzluklarla karşılanabilir. Bu yüzden yapılacak hazırlıklar son haftalara yakın ya da en azından bebeğin cinsiyeti belli olduktan sonra küçük çaplı yapılmalıdır. Öncelikle alınacakların listesi yapılmalıdır. Bebeğin kız ya da erkek olacağına göre renk seçimleri daha kolay yapılır. İkiz veya üçüz bebek olabileceği için hazırlıklarda ona göre değişkenlik gösterir. İlk olarak doğum çantası hazırlanmalıdır. Bu çanta gebeliğin gidişine göre hazırlanma haftası değişebilir. Tahmini doğum haftasından birkaç hafta önce mutlaka doğum çantası hazır olmalıdır çünkü doğum her zaman planlandığı gibi gelişmeyebilir. Son anda panik olmamak gerekir.

Bebek Doğmadan Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?Doğum Çantasında Neler Olmalıdır?
Doğum çantasında hem anne hem de bebek için eşyalar olur.
Anne için;
Lohusa geceliği (Kısa kollu olmalıdır. Çünkü serum takılması ve tansiyon ölçümü için kullanımı rahat olur.)
Hasta bezi
Bol bol iç çamaşırı
Tarak
Havlu
Rahat terlik
Bebek için;
Bebek için yeni doğan bezi
Islak mendil
Yeni doğan takımı (Ykanmış, ütülenmiş olmalı)
Emzik
Biberon
Bebek battaniyesi (Bir tanesi mutlaka penye olmalıdır.)
Puset
Bunlar sadece hastane için hazır olmalıdır.
Diğer hazırlıklara bakarsak; çıtçıtlı badi, tulum, birkaç tane zıbın, çorap, pijama takımı, body, patik, yelek, hırka, önlük, eldiven, şapka…vb. Bu kıyafetlerin sayısı çok fazla olmamalıdır. Çünkü yeni doğan bir bebek çok hızlı bir şekilde büyür. Eğer kıyafetlerden çok fazla alınırsa kıyafetler ya 1 kez giyilir ya da hiç giyilmeden küçülmüş olur. Özellikle ilk altı aylık kıyafetlerin sayısı az olmalıdır. Kıyafetler genellikle penye olmalıdır. Hepsi kullanılmadan önce yıkanmalı ve ütülenmelidir. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi gelişmediği için çok çabuk mikrop kapar. Bunun için yeni doğanların kullanacağı her şey hijyen kurallarına uygun olmalıdır. Bebeğin doğacağı mevsime göre kadife kıyafetlerde tercih edilebilir. Örgüler deriye temas etmemelidir. Ciltte kızarıklıklara, kaşıntılara sebep olabilir.

Bebek Doğmadan Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?Bebeğe ilk doğduğunda paket paket bez alınmamalıdır. Çünkü bebeğin cildine uygun bezin ne olacağı belli olmaz.
Bebek ilk doğduğunda mama verilmek zorunda kalabilir. Bunun için biberon alınmalıdır. Biberon ilk alındığında tüm parçaları kaynatılmalıdır. Kaynatılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Emzik alınmalıdır. Ama her bebek emzik emmeyebilir. Ya da her emziği kabul etmeyebilir. Emzikte bebeğe verilmeden mutlaka kaynatılmalıdır.
Yumuşak ve emici özelliği yüksek banyo havlusu alınmalıdır.
İnce tülbent bezlerden bezler dikilmelidir. Bunlar ter bezi olarak kullanılabilir. Yine bebeğin gazını çıkarmak için anne ya da babasının omzuna yaslanırken ağzının bu temiz tülbentler değmesi daha hijyenik olur.
Bebek şampuanı, bebek küveti, pişik kremi, yumuşak lif alınmalıdır. Yine suyun derecesini ölçmek için su termometresi evde olmalıdır.
Bebekler çok çabuk ateşlenebilir bu yüzden evde mutlaka derece olmalıdır.
Alt değiştirme örtüsü de alınmalıdır.
Bebek saç fırçası ve uçları top top olan bebek tarağı, bebek tırnak makası da mutlaka alınmalıdır. Büyüklerin kullandığı eşyalar ile bebeklerin kullanacağı eşyalar aynı olmamalıdır.
Güvenlikli bir yatak alınmalıdır. Bebekler çok hızla büyüdükleri için yatakta dönmeye başladıklarında yataktan düşme tehlikesi göz önüne alınarak tercihler yapılmalıdır. Yatağa uygun uyku seti alınmalıdır. Çarşaflar da yıkanıp, ütülenmelidir. Yine bebek arabası da alınmalıdır.
Bebek 6 aylık olduktan sonra oturabilir ve bu dönemden sonra mama sandalyesi de alınabilir.
Araba için ise çocuk koltuğu mutlaka alınmalıdır. Arabada bebekler ve çocukların güvende olmaları için çocuk koltuğu çok önemlidir. Yoksa bebek bir kaza anında kucaktan fırlayabilir. Çocuk koltuklarına pusetler yerleştirilebilmekte ve emniyet kemeri bağlanabilmektedir.

Bebek Doğmadan Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?Anne için de hazırlıklar yapılmalıdır. Anne gebeliğin ilk haftasından itibaren vücudunda birçok değişiklik olur. Özellikle gebeliğin 6. Ayından sonra hızlı bir değişim yaşar. Alınan kilolar ve karın bölgesindeki şişlik hemen sönmez. Bu dönem anne için de çok zordur. Özellikle sezaryan doğum yapmış ise doğum sonrası daha hassas bir sürece girer. Ağrıları, acıları vardır ve kolaylıkla hareket edemez. Lohusa bir bayan çok rahat giyinmelidir. Lohusa geceliği giymelidir. Önden düğmeli gecelikler tercih edilmelidir. Emzirme sütyeni, göğüs pedi, göğüs pompası, göğüs kremine sahip olmalıdır. Klasik ve hasta pedi de hazır olmalıdır.

Yazar:Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku