Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebekler Neden Hapşırır?

Yawning baby taking a nap
0 1.056

Ebeveynler açısından bebekler ve özellikle de yeni doğmuş bebekler için en önemli ve en dikkat edilmesi gereken durumların başında bebeğin yaşamsal refleksleri gelir. Bu yaşamsal refleksler; soluk alıp verme, ağlama, emme, el-kol-ayaklarını hareket ettirme, esneme, yüzünü buruşturma, hıçkırma, öksürme, hapşırma vs. olabilir. Ben bu yazıda bebeklerin hapşırma refleksi üzerinde durmak istiyorum.

Bebekler Neden Hapşırır?

Bebekler Neden Hapşırır?

Özellikle ilk defa anne olan bayanlar yani ilk defa bir bebek bakımını üstlenmeye adım atan çiçeği burnunda anne adayları bebeklerinin en ufak hapşırması karşısında oldukça büyük bir evham yapabiliyorlar. Öyle ki çoğu zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğini bir doktora gösterme telaşı içerisine girebiliyorlar. Ancak annelerin bu derece bir telaş içerisine girmelerine hiç bir neden yoktur. Eğer ki söz konusu durum sadece hapşırık şeklinde cereyan ediyorsa. Çünkü bebekler oldukça ve sıkça hapşırabilmektedirler.

Ayrıca hangi nedenle olursa olsun hapşırmanın bebekler için ciddi manada korkulacak bir durum olmadığını ve vücutlarının vermekte olduğu normal bir reaksiyon olduğunu bilmeliyiz. Çünkü unutulmamalıdır ki bebeklerin hapşırması konusunda uzmanlar, bebek hapşırığının bir refleks olduğunu, bu refleksin de burun mukozasının uyarılmasıyla ortaya çıktığını belirtiyorlar.

__nfantil_kolik_tan__s___952139837Hangi Durumlar Bebeklerin Hapşırmasına Neden Olabilir?

1- Bebekler kaloriferli evlerde bulunuyorsa bu tür ortamlardaki kuru hava ve tozun bebekler ile temas etmesi halinde bu durum bebeklerin sık sık hapşırmasına neden olabilir.
2- Çok hafif ısı değişiklikleri de bebeklerde hapşırmaya neden olabilir.
3- Ayrıca ışık ve güneş de yine burun mukozalarının uyarılması sonucu bebeklerde hapşırığa neden olabilen faktörlerdir.
4- Özellikle yenidoğan bebekler sık sık hapşırabiliyorlar. Bu hapşırma genellikle bebeğin kendi genzine kaçanları temizlemek için yaptığı temizleme hareketidir diyebiliriz.

Böylesi durumlarda unutulmaması gerekir ki bu hapşırıkların bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bundan dolayı rahatlıkla diyebiliriz ki annelerin böylesi durumlarda paniğe girmeleri için herhangi korkulacak bir neden yok. Ve özellikle annelerin hapşırığa değil, öksürüğe dikkat kesilmesinde yarar vardır.

Sonuç olarak bütün bebekler hapşırır, bunun nedeni de bebeklerin burun mukozalarının çok hassas oluşudur. Öyle ki elbiselerinden uçuşan toz zerrecikleri bile hapşırmalarına neden olabilir. Bebeğin eğer ki ateşi, nezlesi ve öksürüğü gibi başkaca bir sıkıntısı görülmüyorsa bebek sadece izlenmelidir diyebiliriz. Onun için bebeğim acaba üşüttü mü, soğuk mu aldı diye de paniğe kapılmaya hiç gerek yok.

Sağlıcakla kalın.

Yazar:Hasan Sayar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku