Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Sağlanmalıdır ?

0 477

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Sağlanmalıdır ?Doğduğu andan belli bir aya gelene kadar sadece anne sütü içen hatta su içme gereksinimi bile duymadan beslenen beklerde 6. Ayın seyrinde ek gıda dönemleri başlar. Anne sütünde ihtiyaç duydukları bütün vitamin , mineral ve su bulunur. Bebeklerin midesinde koruyucu tabakalar zamanla oluştuğu için 6. Aydan önce verilen gıda maddeleri sindirim sorununa alerji olup olmadığını bilmediğimiz içinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bir anne bu yüzden çok dikkat etmeli 6. Ayını doldurmadan asla ek gıdaya geçiş yapmaması gerektiğini bilmelidir. Büyüyen bebeklerin artık sadece anne sütüyle doymadığını fark ettiğimizde onları yavaş yavaş ek gıdalarla tanıştırmalı az kararında vermeli verdiğimiz her gıdanın sonrasında alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini gözlemlemeliyiz. Çiğneme ve yutma yetisini geliştirmek için bütün gıdaları sıvılaştırmış şekilde vermemeye dikkat etmelisiniz. Meyvelerin suyunu sıkmaktansa püre haline getirin ve çiğnemeye çalışmasını sağlayın. Eğer yeni bir gıda verecekseniz bunu denemek için bebeğinizin aç olduğundan emin olun. Hem yiyecektir hem de damak tadı bu gıdaya kolay alışacaktır.

Başlangıç için meyve ve sebzeleri deneyin et ve et ürünlerine geçmek için biraz daha zamanınız var. Henüz çiğneme fonksiyonları gelişmediği için dişleri çıkmadığından dolayı protein içerikli bakliyatlar deneyebilirsiniz. Mideleri ek gıda sindirimiyle yeni tanıştığından dolayı hazımsızlık, kabız yada ishal gibi olaylar görebilirsiniz telaş etmeyin. Zamanla bedeni bu gıdalara alışacak ve sindirim sistemi normale girecektir. Bebeğinize yemek yedirirken kafasını dik hale yetirin başının altına yüksek bir yastıkla destekleyin, yutarken zorluk yaşamasın. 6. Ayını tamamladığı dönemin mevsim sebze ve meyveleriyle bu döneme açılış yapabilirsiniz. Tavsiyem öncelikle sebze ile başlanmalı. Uzmanlar ek gıdaya geçişte meyve ile başlayan bebeklerin şekerli tatlarını sevdiği için sebze tüketimini kolay kabullenmediğini gözlemlemiştir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Sağlanmalıdır ?Besinleri bebeğinizin eline verin ve kendisinin tanışmasını sağlayın buharda pişmiş olan yumuşak hale gelen sebzelere dokunmaları onu koklayarak tüketmelerinde el kol koordinasyonun gelişmesinde büyük fayda var. Aynı besin türleriyle bir süre bebeğinizi beslemeye devam edin. Böylelikle bebeğinizin damak tadı bu gıdalara alışacak ve ileri ki dönemlerde bu gıdalarla beslenmeye devam edecektir. Bebeklerinize ek gıdaya geçerken onlara farklı bir öğün hazırlamalısınız. Kendiniz için yaptığınız yağlı ,salçalı ve baharatlı gıdalar sindirim sitemine zarar verir. Yemek masasında bebeğinize de yer ayırın. Ailenizle oturduğunuz sofralara bebeğinizi de davet edin bu onun daha çok hoşuna gidecek ve taklit dönemleri olduğu için nasıl yemek yenildiğini yolun başında öğrenecektir.

Başlangıçta bebeğinizi kendiniz beslemeli bir kaç hafta sonra çiğneme ve yutma duyusu geliştiğinde eline hazırladığınız yumuşak gıdaları vermelisiniz. 10-11 ayına gelen bebekler içinse artık kaşık ve çatal kullanmanın zamanı. Kol motor kaslarının kuvvetlenmesi ve yemek yeme yetisinin gelişmesi öz güveni açısından çok önemlidir.
Doğal olmayan her şeyden kaçınmalısınız tuz, şeker, salça, baharat bebeğinizin yapısına uygun besinler değildir. Asla hazır meyve suları veya püreleri kullanmayın. İçindeki şeker ve katkı maddeleriyle bu kadar erken tanışmasına engel almalısınız. Katkılı maddelerin içindeki alışkanlık yapan maddeler çocuğunuzun ömrünün sonuna kadar sağlıksız beslenmesi için doğal bir alışkanlık kazanmasını sağlarsınız. Eğer bebeğiniz bir gıda maddesini yemek istemiyorsa zorlamayın ne kadar faydalı ve vitaminli de olsa hayatı boyunca o besine tepkili kalmasını sağlarsınız. Ona biraz zaman verin ve yemediği gıdaları aç olduğu zamanda tekrar tekrar deneyin. Bir gün mutlaka yiyecektir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Sağlanmalıdır ?Uzak durulması gereken gıdalar ise, çok önemli alerjisi olup olmadığını bilmediğiniz için ek gıdaya geçti nasılsa her şeyi yiyebilir artık düşüncesine asla kapılmayın. Bir yaşına kadar inek sütü ve baldan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.

İnek sütünün hazmı zor olduğu için bebeğinize zarar verebilir. Alerjik bir yapısı olmasa bile ona yakın tepkiler görebilirsiniz. Bal ise içinde bulunma ihtimali olan Botilinum adında toksin bir maddedir. Dünya üzerinde bulunan en kuvvetli zehirlerden biri olduğu düşünülür. Hakiki bal bile olsa eğer bu madde oluşmuşsa bebeğiniz bunu sindiremeyecek ve istemediğimiz sonuçlar doğuracaktır. Eğer böyle bir hata yapmışsanız ve kızarma nefes almada zorluk çektiğini gördüyseniz derhal bir sağlık kuruşuna götürmelisiniz.

Ek gıdaya geçiş için bebeğinize hazırlayacağınız bir kaç tarif
Yoğurt bebeğinizin muhtemelen ilk tanışacağı ek gıda besinidir. Kalsiyum değeri olarak çok kuvvetli olan yoğurdun ilk önce sade vermelisiniz. Direk meyveli yoğurt karışımları ile tanıştırdığınız bebeğiniz. Şekerli gıdaları seveceği için sade yoğurda tepkili kalabilir. Buda ileride işinizi hayli zorlar.

Muhallebi, ne kadar eski bir tarif olsa da hem besleyici hem de doygunluk açısından mükemmel bir tariftir. Eğer bir yaşını geçmiş ise inek sütü eğer 6. Ayını tamamlamışsa besleyicilik değeri daha yüksek olan keçi sütü kullanılmalıdır. İçine un yerine pirinç unu yada yulaf koyabilirsiniz.

Sebze püresi yada sebze çorbası bebeğiniz için vitamin kaynağıdır. Sebzeleri çok haşlayıp vitamin değerlerini kaybetmemesine özen göstermeniz lazım. Yapacağınız sebze çorbasını ise biraz kemik suyu kullanarak daha verimli bir gıda haline getirebilirsiniz.
Bebeğinizin ilk olarak kolay sindire bileceği gıdaları verip sindirim sistemini ek gıdaya hazırlayabilirsiniz. Vereceğiniz ilk meyve elma olmalı püre haline getireceğiniz elmayı cam rende kullanarak hazır hale getirmelisiniz. Çünkü metaller besin değerinin kaybolmasına sebep olur bebeğiniz yiyeceği meyveleri sadece karnını doyurmak için yemiş, hiç bir vitamin ve mineralden tam olarak fayda göremez hale gelir.

Elma şeftali armut ilk meyveleri olabilir. Muzu vermek için acele etmeyin lifli bir yapıya sahip olduğu için kabızlık sorunu yaşayabilir. Sebzelerde ise patates, bezelye, karnabahar, pırasa hem rahat tüketilebilir hem de besin değeri olarak bebeğinizin günlük ihtiyacını kolaylıkla sağlar. Her bebeğin ek gıdaya alışması zaman alır eğer ki bebeğiniz gıdaları yemek istemiyor ağzını kapatıyor ve diliyle itiyorsa ona zaman verin. Hiçbir şey için onu zorlamayın ama denemekten de asla vazgeçmeyin sabırlı olun.

Yazar:Merve Yılmaz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku