Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve Çözümleri

0 370

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve ÇözümleriYenidoğan Bebeklerde Uyku Bozukluğu Nedenleri:Dünyayla yeni tanışmış ve anne karnındaki güvenli ortamdan birden bire farklı bir ortam içerisinde kendini bulan bebekler, çeşitli uyku bozuklukları yaşamaktadırlar. Bebekteki uyku bozukluğu anne-baba için büyük bir kaygı ve stres yaratan bir durumdur. Ancak beslenebilmek için 2-3 saatte bir uyandırılması gereken bebeğin yerine kendinizi koyarsanız, neden yeniden uykuya geçişte problem yaşadığını anlayabilirsiniz. Bebekler elbette uyuyarak büyürler ancak uykusunu bozmamak için bebeğin beslenme saatlerini aksatırsanız onun sağlığı için tehlike oluşturmuş olursunuz. Uzmanlar 6-8 aydan sonra bebeğin gece beslenmesine gerek olmadığı gibi uyandırılmaması gerektiği görüşünü savunmaktadırlar.

İlk aylarda bebeğin gaz sancıları, uyku düzensizliğinin ve ağlayarak geçen günlerin nedeni olmaktadır. Hemen hemen her bebekte yaşanan ve çeşitli yöntemlerle. ilaçlarla giderilmeye çalışılan bu sancılar hem bebeğin hem de anne-babanın uyku düzenini bozmaktadır. Bu dönemi, sancılı yer yer ateşli diş çıkarma dönemi izler. Gece korkuları, annenin işe başlamasıyla yaşanan yalnızlık korkusu, annenin sütten kesilmesi gibi nedenler de bebekte uyku düzensizliğine sebep olur.

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve ÇözümleriBazı bebekler etraflarındaki seslerden etkilenmeden uykusuna devam edebilirken, bazı bebekler çevrelerinde fazla uyaran ve ses olduğunda, kalabalık ortamlarda uyumazlar. Anne babasıyla daha çok vakit geçirmek isteyen özellikle çalışan aile bebekleri uyku düzensizliği yaşarlar. Uyumamak için ellerinden geleni yapar, uykuya direnç gösterirler.

Bebekler Kaç Saat Uyumalıdır ? Kaç Saat Arayla Uyandırılmalıdır?

Uzmanlar, bebek 2 haftalık olduktan sonra beslenmesi için uyandırmaya gerek olmadığını, bebeğin ilk 3 ay gece 24.00’dan sonra 2-3 kez uyanmasının normal olduğunu, 6 aydan sonra da uyanma sayısının 1’e düştüğünü belirtmektedirler.

Yenidoğan bebekler günde 18 saat uyurken, bu süre 6’ncı sonra 10-12 saate düşmektedir. Yenidoğan bebekler gece ve gündüz ayrımı yapmaksızın uyurlar. 2’nci aydan sonra gece uykuları daha düzenli ve uzun sürer. Bebeklerin 15 aydan sonra gündüz uykuları ikiden bire düşmektedir. 4 yaş sonrasındaki çocuklar gündüz uykusu uymak istemeyebilirler zaten artık bu uykuya ihtiyaçları kalmamıştır.

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve ÇözümleriGece Ağlayan Bebeğinize Nasıl Yaklaşmalısınız?

– Bebeğinizin karnının tok olup olmadığına emin olmalısınız. Özellikle sık acıkan iştahlı bir bebeğe sahipseniz, bu tip bebekler acıktığında ortalığı yıkabilir.

– Altının kuru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Islak bir bez uykuda bile olsa bebeğe huzursuzluk verir, uyanmasına ve ağlamasına sebep olur.

– Ortamdaki ısının normal sınırlarda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bebekler aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan çabuk etkilenir bu duruma ağlayarak tepki gösterirler.

– Bebeğiniz elbette yeniden uykuya dalacaktır. Bu nedenle bebeğinizin uyuduğu ortamdan aşırı ses ve ışık yayan uyaranları uzaklaştırmalısınız.

– Onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşarak sakinleşmesini ve kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız.

– Ağladığında kendini güvende hissetmesi için yanına gitmeli ama onu kendi yatağınıza almamalısınız. Bu bebekte bağımlılık yaratabilir. Daha sonra da sizinle yatmak isteyebilir.

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve ÇözümleriUyku Düzensizliği Yaşayan Bebeğiniz İçin Kurtarıcı Önlemler :

– Oda sıcaklığı ortalama 20 derece olmalıdır. Ayrıca ortamın sessiz ve ışığın loş olmasına dikkat edilmelidir. Direk güneş ışığına maruz bir ortamda onu uyutmayın. Ayrıca çok karanlıkta uyuması da gece uyandığında korkmasına ve ağlamasına sebep olacaktır.

– Bebeğin uyuduğu yatak yumuşak, ergonomik, kenarları düşmeyeceği kadar yüksek, çarşafı ve üzerine örtülen örtü pamuklu ve yumuşak bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Yastık kullanmak çocuğun boğulma riski göz önünde bulundurularak tehlikeli olabilir. Yastık yerine onun sevdiği yumuşak bir oyuncağı yatağına koyabilirsiniz.

– Kardeşi ya da başka bir çocukla aynı yatakta yatmasına müsaade etmeyiniz.

– Uykunuz ağırsa bebeği yatağınıza almayınız. Uykunuz hafifse bile aynı yatakta yatmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu ileri yaşlarda sizden ayrılmak istememesine sebep olacaktır.

Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve Çözümleri– Uyku öncesinde bebeğinize banyo yaptırmanız gece boyunca rahat uyumasını sağlayabilir.

– Hafif bir klasik müzik ufak sallama hareketleri de bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

– Bebeğiniz uyuduktan sonra asla yerini değiştirmeyin.

– Uyku saatlerini mümkün olduğunca değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Bebeğiniz büyüdükçe daha geç yatma isteğinde bulunacaktır. Siz yine de aynı saatlerde onu yatağına yatırırsanız bebeğiniz aynı saatte uyumaya alışacaktır.

– Bebeğinize gece beynini uyaracak ve uykusunu kaçıracak besinler olan kahve, çay, çikolata vermeyin.

Tüm bebeklerimize mışıl mışıl uykularda, rengarenk güzel rüyalar dileklerimizle…

Kaynakça:
hthayat.haberturk.com
medikalakademi.com.tr

Yazar: Eda Şahan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku