Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır

0 3.177

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi NasıldırBel Soğukluğu Hakkinda Genel Bilgiler

Gonore, bel soğukluğunun tıp dilindeki ismidir. Gonorenin etkeni neisseria gonorrhoeae isimli kahve çekirdeği şekilli bakteridir. Sadece insanlarda hastalık yapar.Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşır. Çok eşlilik, homoseksüellik, daha önce bel soğukluğu geçirmiş olmak, korunmasız ilişki gibi hallerde gonore riski vardır.Hastalık bulaştıktan sonra belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süreye kuluçka dönemi diyoruz. Gonorede kuluçka süresi 14 güne kadar uzamakla birlikte genelde belirtiler 3 gün içinde başlar.

Bulgu, Belirti Ve Yakinmalar

Gonore, kadınlarda rahim, rahimağzı ve fallop tüplerinde ve her cinsiyette üretrada (idrar kanalı) enfeksiyona neden olabilir. Gonore ayrıca boğaz, göz, ağız ve anüsü etkileyebilir. Belirtileri çoğunlukla enfeksiyon bulaşmasından sonra 2-5 gün içinde görülür. Bazen bulaşma sonrası en geç 30 gün içinde görünebilir.Erkeklerde, irin gibi akıntı vardır. İdrarla yapma ile ilgisi olmayıp kendiliğinden gelen bir akıntıdır. İdrar yaparken yanma şikayeti vardır. Kasıklarda ağrı olabilir. İdrar yolunun dışarı açıldığı penis ucunda kızarıklık ve şişlik görüşür. İltihap testislere kadar ulaşırsa, testislerde ağrı , şişlik gözlenir. Kısırlığa neden olabilir.Kadınların bir kısmı hastalığı belirtisiz olarak geçirir. Kadınlarda akıntı, idrar yaparken yanma, düzensiz kanamalar olur. Kasıklar ve karın alt bölgesinde ağrı şikayetleri vardır. İltihap, rahim içine ve yumurtalıklara yayılabilir ve kısırlığa neden olabilir.
Nadir de olsa mikrobun el ile göze bulaşması sonucu göz iltihabı görüşür. Uygunsuz ilişkilerde bakteri ağız yolu ile alınarak boğaz iltihaplarına neden olur.Gonoreli kadından doğumla bebeğine geçer. Bebekte göz iltihabına neden olur. Bebekteki göz iltihabı tedavi edilmezse körlüğe sebep olabilir. Gonoreli hamile kadınlar erken doğum, ölü doğum yapabilir.Yaygın gonore iltihaplarında bakteri kana karışarak iç organlara ulaşır. Eklem ve deri tutulumu vardır. Çok sayıda ağrısız deri döküntüsü olur. Nadir olarak kalp ve beyin tutulumu görülür.Steril özel çubuklarla akıntıdan kültür örneği alınır. Kültür antibiyogram yapılır. Direkt mikroskobik bakıda bakteri görülür.

Tıbbi Tedavi

Bel soğukluğu tedavi edilmezse süreğen kasık ağrısı ve kısırlık gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bazı kişilerde de kan ve eklemlere yayılarak hayatı tehdit edebilir.Bel soğukluğu, antibiyotik tedavisi ile iyileşebilen bir hastalıktır. Ancak bel soğukluğu mikrobu, penisilinlere dirençlidir. Yani penisilin bu hastalığa etkili değildir.
İlaç tedavisinde tetrasiklin, seftriakson ve makrolid grubu antibiyotikler kullanılır. Eşler birlikte tedavi edilir. Tedavi süresince ilişkiden uzak durulmalıdır. Rahimağzı, üretra ve anüsün komplikasyonsuz bel soğukluğu enfeksiyonlarında, eşlerin her ikisi kas içine yapılan tek doz sefalosporin enjeksiyonu ile (seftriakson gibi) tedavi edilebilmektedir. Yan etki olarak, enjeksiyon yerinde ağrı, kızrıklık, bulantı, döküntü, kaşıntı ve baş ağrısı sayılabilir. Üretra enfeksiyonu olan hastaların yarısında bel soğukluğunun yanı sıra klamidya ile de enfeksiyon bulunur. Bunun için seftriakson ile beraber ağız yoluyla 7-10 günlük tedavi olarak tetrasiklin, doksisiklin, minosiklin veya eritromisin reçete edilir. Bu ilaçların yan etkileri bulantı, hafif karın ağrısı ve ishaldir. Hamile kadınların doktor önerisine göre tedavide ilaç kullanmaları gereklidir. Erken tedavi ile tamamen iyileşme şansı yüksektir.

Diyet Değişiklikleri
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bel soğukluğu riskini artırır. Uzak durulmalıdır.Antibiyotik tedavisi bağırsaklardaki dost bakterileri azaltacağı için günde bir bardak kefir içilmeli veya probiyotik destekler kullanılmalıdır.Sarımsak, doğal antibiyotik ve bağışıklık sistemi uyarıcısıdır. Günde 1-2 diş sarımsak (veya daha yararlı olan yıllanmış sarımsak ekstraktı 1-2 tatlı kaşığı) tüketilmelidir.C vitamini, enfeksiyonlarda yararlı olup günde 500 miligram-2 gram arasında alınabilir. C vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir.

B vitaminleri hücresel metabolizmayı ve bütünlüğü destekler. B vitamininden zengin gıdalar veya destekler alınmalıdır. Biftek, somon, yulaf, tuna balığı, hindi, yumurta, muz, patates, avokado, fasulye, kabak, ıspanak, badem ve süt gibi gıdalar B vitamininden zengindir.Çinko, gerek bağışıklık gerekse üreme organlarını destekler. Günde 15-30 miligram destek olarak veya gıdalarla alınmalıdır. Deniz ürünleri, biftek, buğday rüşeymi, ıspanak, kabak, fındık, kakao, çikolata, tavuk, kuru fasulye ve mantar çinkodan yana zengin gıdalardır.

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi NasıldırYaşam Tarzı Değişiklikleri

Tek eşli olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en önemli kuralıdır.Eğer cinsel ilişkiye girilecekse, erkeklerin mutlaka prezervatif kullanması gereklidir. Prezervatif kullanılması bel soğukluğundan korunmada çok önemlidir. Her türlü (oral, vajinal vb) cinsel temas sırasında prezervatif kullanılmalıdır.Cinsel partnere cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için soru sorulmalı ve bilgi alınmalıdır (HPV, AIDS, klamidya, hepatit B/C, gonore gibi). Eğer bir hastalık varsa nasıl korunulabileceği konusunda doktordan bilgi alınmalıdır.
Vücutta cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ile ilgili herhangi bir olağandışı belirti olan biriyle cinsel ilişkiye girilmemelidir. Eğer cinsel ilişkiye girilecek partnerde idrar yapmada yanma, zorlanmaya da cinsel bölgede kızarıklık veya yara varsa o kişiyle cinsel ilişkiye girilmemelidir.Cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanlar düzenli bel soğukluğu taraması yaptırmalıdır. Bel soğukluğu taraması konusunda doktordan bilgi alınmalıdır. Birden fazla cinsel ilişkiye girilen partner varsa, yeni bir partner varsa, geçmişte bel soğukluğu veya diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar geçirilmişse bel soğukluğu riski artmıştır.Eller sık olarak yıkanmalıdır.Genel tuvalet ve duşlarda dikkatli olunmalıdır.

Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler

• Üzüm çekirdeği: %40-80 proantosiyanidin içeren standart ekstresinden günde 1-3 kez 25-150 mg dozda alınması önerilir.
• Sığla yağı: Hap şeklinde günde 0.5-1 g alınması önerilir.
• Okaliptüs yaprakları: Bir kaynakta, bel soğukluğu tedavisinde geleneksel olarak okaliptüs yapraklarından yararlanıldığı bildirilmiştir. 1 tatlı kaşığı yaprak 1 bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 15-20 dakika demlenip süzülür. Günde 3 kez 1 çay fincanı içilir.

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku