Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bernese Dağ Köpeği

0 694

Son dönemlerde hayvanseverler tarafından sahiplenmek için en sık tercih edilen, kökeninin ise İsviçre olarak bilindiği ve dev ırk olarak adlandırılan “Bernese mountain dog” diğer ismiyle Bernese dağ köpeğinin; Antik çağda, Roma İmparatorluğu’nda savaş köpeği ve arenalarda ise dövüş köpeği olarak kullanılan mastifflerden türetildikleri tahmin ediliyor. İsmini İsviçre’nin Bern şehrinden alan Bernese dağ köpeğinin bilinen diğer isimlerinin ise; Berner Sennenhund, Bouvier Bernois, Bern Dağ Köpeği, Berner Cattle Dog olduğu belirtiliyor. Bernese dağ köpekleri İsviçre’de dağlarda sürüleri korumak için çoban köpeği olarak kullanılmıştır.

Bernese Dağ Köpeği’nin Irk Özellikleri

UBernese Dağ Köpeğizmanların dev ırk olarak nitelendirdiği Bernese dağ köpeklerinin boyutları ve kiloları bu nitelendirmeyi destekliyor. Nitekim boylarının ortalama 58-71 cm uzunluğunda, kilolarının ise ortalama 36-50 kg ağırlığında olduğu ifade ediliyor. Görünüş itibariyle oldukça güzel görünen bu köpekler, uzun tüyleri ile dikkat çekiyor. Tüyleri iki katmandan oluşuyor; birinci katmanı oldukça gürdür, dış katmanı ise düz ya da kıvırcıktır. Bernese dağ köpeklerinin 2 katmanlı tüyleri onları soğuğa oldukça dayanıklı hale getiriyor. Bernese’lerin tüyleri uzun ve parlaktır, renkleri ise siyah, beyaz ve kahverengi olmak üzere 3 renktir. Yüz ve göğüs bölgesi beyaz, sırtından ayaklarına kadar olan bölge siyah, ayaklarında ve yüzünde ise kahverengi lekeler vardır. Tüy yapıları yoğun olduğu için, gün içinde çok fazla tüy dökerler. Ayrıca tüylerinin uzun ve sık olması dolayısıyla 2-3 günde bir fırçalanması öneriliyor.

Bernese dağ köpeklerinin koyu renk gözleri ve siyah bir burnu vardır. İki yana sarkık üçgen kulaklarıyla da uysal bir görünüm sergilerler. Kuyrukları da yine uzun ve sarkıktır. Sık tüyleri onu soğuğa dayanıklı hale getirmiştir. Bu nedenle sıcak bölgelerde yaşamak için uygun değildir, soğuk bölgelere daha uyumludur. Yaşam süreleri ise ortalama 12 yıl olarak belirtiliyor.

Bernese Dağ Köpekleri Oyunu Seviyor

İlgiyi çok seven Bernese dağ köpekleri, çocuklarla da oldukça iyi geçinir, diğer hayvanlarla da arası iyidir ve sakin bir köpektir. Birlikte yaşadığı ailesine sadık olduğu da belirtiliyor. Dikkat seviyesinin yüksek olduğu ifade edilen Bernese’ler sosyaldir ve yabani ya da saldırgan davranışlar sergilemezler.

Bir Bernese dağ köpeklerinin enerji seviyelerinin oldukça yüksek olduğunu, yorulmadıklarını ve dinlenmeye de ihtiyaç duymadıklarını belirten uzmanlar, Bernese’lerin enerjilerini atabilmeleri için egzersiz ihtiyacı duyduklarını belirtiyor. Bu nedenle Bernese sahipleri, köpeklerini düzenli olarak dışarı çıkarmalı ve köpeklerinin enerjilerini atabilecekleri kadar egzersiz yapma ve oyun oynama olanağı sağlamalıdır; ancak dikkat edilmesi gereken nokta, Bernese dağ köpeklerinin kilo alımları ve gelişimleri için egzersizlerinin çok uzun tutulmaması gerektiğidir. Dinlenme ihtiyacı duymadıkları ve kendileri durup dinlenmeyecekleri için, köpek sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini uzmanlar belirtiyor.

Bernese dağ köpekleri iri ırklardır ve içgüdüsel olarak bekçilik özellikleri gelişmiştir. Aile hayatına uyum sağlayabilirler; ancak enerjik olmaları, çok tüy dökmeleri ve diğer ırk özellikleri nedeniyle apartman ve ev hayatına pek uygun olmadıkları ifade ediliyor. Eğer yine de apartmanda yaşayacaksa da düzenli aralıklarla dışarı çıkarılması, enerjilerini atmalarının sağlanması tavsiye ediliyor. Yaşayabilecekleri en uygun ortam; enerjilerini atabilecek egzersizleri yapabilecekleri geniş bahçeli bir evdir.

Bernese Dağ Köpeği Eğitime Yatkındır

Bernese dağ köpekleri eğitilebilir niteliktedir. Oldukça akıllı oluşlarının yanında, uysal ve sakin yapıları da eğitimlerini kolaylaştıran faktörlerdendir; ancak eğitimde dikkat edilmesi gereken konulardan biri, sahiplerinin köpekleri üzerinde otorite kurabilmiş olmalarıdır. Sahibinin verdiği komutları, köpeklerin uygulayabilmeleri ve söz dinlemeleri için otorite muhakkak gereklidir. Burada önemle vurgulanması gereken nokta ise; otorite kurmaya çalışırken, köpeklere kesinlikle şiddet uygulanmamasıdır. Eğitimden en verimli sonucun alınabilmesi için bir köpek eğitim uzmanından destek alınmalıdır. Son dönemlerde köpek eğitimlerinde uygulanan pozitif eğitim metodu adı verilen eğitim yöntemi; cezalandırmayı ortadan kaldırırken, uygulanan ödüllendirme sistemiyle de teşvik edici olduğu için tavsiye ediliyor.

Yazar:Mehtap Özdemir

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku