Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır

6 7.445

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl AnlaşılırGenel olarak en çok yaşlı kişilerde meydana gelen bir diğer tabiri ile bunama,beyin küçülmesi sonrası ortaya çıkmaktadır. Tıpta kullanılan terimleri,demans ve Alzheimer olarak bilinen bu hastalığın ilerlemesi durumunda ,hastanın eski sağlığına kavuşması imkansız olabilir.Beyin içinde milyarlarca hücre bulunur. İşte bu hücreler her gün yavaş yavaş ölerek azalmaya başlar. Hücre azalımı arttıkça beyin gerekli fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Unutkanlıklar çoğalır . Hatta bellek eskisi kadar profesyonel düşünmemeye başlar. Zaman geçtikçe büyüyen bu rahatsızlık yaşın ilerlemesinden dolayı bunamaya kadar gider. Artık kişi ruhsuz bir halin içine gömülür. Tepkileri ve cevapları adeta bir çocuğu andırır. Anlamsız cümlelerin arkasında bir de yoğun dalmalar,kilitlenmeler meydana gelir. Beyin gün geçtikçe işlevselliğini kaybeder ve artık o doyasıya sohbet ettiğiniz kişinin ,sessiz ve çaresiz bakışlarının tesiri altında kalırsınız. Bu acı gerçek işte beyin küçülmesi ile son bulur. Beyin küçülmesi yaşayan kişiler hemen tedaviye ,erken müdahale ettiklerinde iyileşme oranları artabilir. Fakat geç kalmışlığın en büyük cezası,kişinin faaliyetlerini,sosyal rutin etkinliklerinden mahrum kalmasına neden olur. Peki,beyin küçülmesine yol açan etkenler tam olarak nelerdir ? İsterseniz bir de bunlardan söz edelim.

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl AnlaşılırDemans Nedir ? Nasıl Anlaşılır ?

Bir diğer adı bunama olan demansın ilerlemesi halinde,olumsuzluklar son hızla devam eder. Beyin küçülmesi ,neredeyse sağlam kalan hücrelerinde ölmesine neden olur. Hücreler öldükçe kan akımı yavaşlar. Beyin damarlarında tıkanıklıklar artmaya başlar.Kişide gün içinde aşırı yorgunluk,hayattan bezme,isteksizlik ve yetersizlikler oluşmaya devam eder. Tedaviye erken başlanması olumlu sonuçlar doğurabilir. Fakat,tedaviye geç kalma durumu riski arttırır ve kişi adeta bir bitki gibi ,boş gözlerle hayata bakar. Söyleneni duymaz. Tepki vermez. Nereye baktığını anlamaz. Bazen hareketlerinde 4 yaşında bir çocuk gibi boş oyunların içinde bulur kendisini. Konuşma yetisi neredeyse hiç kalmaz. Dinleme,algı sistemi,hareketlerde aşırı yavaşlamalar meydana gelir. Beyin son hızla küçülmeye devam eder.Bütün becerilerinden neredeyse yoksun kalır. Demans son derece tehlikeli bir hastalıktır. Kişinin hayatını bitirir. Bütün yaşama sevincini elinden alır. Hayat ile olan ilişkisi tamamen kesilir.Peki ,alzheimer ne gibi durumlarda ortaya çıkar bir de bunlardan söz edelim .

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır

Alzheimer Nedir ? Nasıl Anlaşılır ?

Alzheimer, demansın çeşitlerinden biri olarak bilinir. Bu hastalığa yakalanan kişiler bunama dışında sosyal faaliyetlerinde oldukça güçsüzdürler.

Örneğin tuvalet ihtiyacını sağlayamama,üstünü çekememe,altına kaçırma,yürümede güçlük,kas ve eklemlerinde aşırı zayıflıklar oluşur.Sürekli unutkanlıkları çoğalır. Ahzeimer olan kişinin eski haline gelmesi mümkün değildir. Artık beyin hücreleri tamamen ölmüştür. Kişi yemek yemede iştahsızlık yaşar. Yediğiniz,anlamaz,doyduğunu anlamaz. Zayıflamaya,midesi küçülmeye başlar. Aşırı kilo kaybının nedeni hislerini kaybetmesinden kaynaklanır. Bunun nedeni bunamanın çok hızlı bir şekilde artması,beyin küçülmesinin tamamen gerçekleşmesidir.

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl AnlaşılırDemans ve Alzheimer’in Temel Belirtileri

-Kolesterolün yükseldiği durumlarda,
-Ani kalp kriiz ve benzeri kalp ve damar tıkanıklıkları durumlarında,
-APOE 4 taşıyıcı durumlarında,
-B12 Eksikliğinde,
-Beyin hücrelerinin hızlı ve kısa sürede ölmesi durumlarında,
-Geçmişte var olan psikolojij sorunlar,depresyon durumlarında,
-Bellek kaybı ve unutkanlığın hızlı bir şekilde arttığı durumlarında
-Normal faaliyetlerini başarı ile tamamlayamam,problemleri çözememe,kişisel ihtiyaçlarını karşılayamam durumlarında,
-ve yaşa dayalı faktörlerde demans ve alzheimer hastalığına yakalanma riski büyüktür. Bu belirtiler ,erken teşhis edildiğinde tedavi durumlarında başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl AnlaşılırBunamayı Engelleyecek Önemli Faktörler

Sağlıklı bir yaşamın solmayan bir gülü olmak için,kişisel bakımlar ve gerekli beslenme düzeni, beyin gelişimi , psikoloji bakımından son derece önem taşımaktadır.Bu yüzden yeterli vitaminlerin alınması,uyku düzenin zamanında olması ve zararlı gıdalardan mümkün oldukça uzak durmak gerekir. Bununla beraber günlük,rutin faaliyetlerin gerçekleştirebilmek için,gerekli spor ve egzersizliklerin de yapılması,sağlık bakımından oldukça önem taşımaktadır. Bunama hastalığı genelde yaş ve yaşama şekline bağlı durumlarda gerçekleşir. Aşırı stresli durumlarda ve psikolojinin çökmesi durumlarında beyin hücrelerinde küçülmeler meydana gelir. Hücreler hayatın temelidir. Eksikliği yaşamın gerçek doğasını soldurur. Acıktığımızda su ihtiyacı ve yemek yeme gereksinimi nasıl hızlı bir şekilde artış sağlıyorsa hücrelerde sizden aldığı besin ve enerji ile hayat kazanır. Sağlıklı düşünme,bilinçli hareket etme ,hep beyin gelişimi faktörleri arasında yer alır.

Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl AnlaşılırÇağımızda demans ve Alzheimer olarak adlandırılan bunamanın çaresi azdır. Bunun içine girmeden sağlıklı yaşama alışkanlığımıza dikkat etmemiz gerekir.

Gün içinde sosyal etkinlikler hızlandırılmalı,içine kapanık hallerden mümkün oldukça uzak durmamız gerekir. İletişim,sosyalleşme ,doğru beslenme ,spor ve en önemlisi stressiz bir ortamı tercih ederek,güne mutlu bir başlangıç yaparak,potansiyelimiz yükseltmeyi bilmeliyiz. Özellikle B12,B6,E ve diğer vitaminlerden doğal şekilde yararlanmalı,lif içeren zengin gıdalar ile beslenmeliyiz. Ceviz,fındık,fıstık,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru üzüm,pekmez,tahin,bal,süt,yumurta,balık ve kırmızı et gibi güçlü besinler almalı ve mümkün oldukça yağlı ve aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmalıyız. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece ve gerekli tedavi ihtiyaçları zamanında sağlandığı sürece bunamanın azalması,ve nadir görülmesi yüksek olabilir. Sağlıklı yaşam için,sağlıklı kararlar almak ve planlı olmak gerekir.

Kaynakça:
sağlıklıgünler.com

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
6 Yorumlar
  1. Esra diyor

    Kayınpederim aynı hastalık yskalandı konuşma ve yürüme bozuklugu var beyin tekrar düzelir ï eski haline dönebilirmi

  2. mehmet diyor

    stres en önemli faktör, ama yoğun stres ve üzüntü… Rabbim verecekse kaçış yok. annem 10 sene çekti hem de 52sinde başladı, çok genç. şeyana bile vermesin en lanet hastalık tamamen rezillik

  3. Remzi diyor

    Benim cocugumda beyin kuculmesi vardir tedavi nedir

  4. AHMET diyor

    ALLAH CC BİZLERİN YAR YARDIMCIMIZOLSUN

  5. Metin Aydın diyor

    Babam şuan demans hastası Allah a şükür konuşup unutkanlık yaşamıyor ama eski neşesi de yok ilaç kullanıyor inşallah ilerlemez Allaah hepimizin büyüklerine şifa versin inşallah

  6. Feyzi Kanra diyor

    Eger Allah cc uzun ömür vermişse çocuklaşmak
    Aeizemer e yakalanmamak mümkün değildir maalesef

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku