Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Böcek Kapan Dionea Bitkisi

0 437

4487_dionea_2Yeryüzünde var olan canlıların, tamamının yaşamlarını sürdürebilmeleri için farklı beslenme şekilleri olduğunu biliyoruz. Bu canlılardan en ilginç olanların başında da, çizgi filmlerde görmeye alışık olduğumuz böceklerle beslenen bitkilerdir.

Bu bitkilerin gerçekte var olduğu pek çok insan tarafından bilinmemekte ama bu canlılar gerçekten vardırlar. Özellikle de Amerika Birleşik Devletlerinde ki Kuzey Carolina eyaletinde ki bataklıklarda yaşayan dionea bitkisi, böceklerle beslenen bitki türlerinin en çok görülen türüdür. Rozet şeklinde yerleşmiş eklemli yapraklarının tam ortasında menteşe görevi gören bir damar yer almaktadır. Yaprağın ortasında bulunan üç adet dikenden herhangi birine, bir canlı özellikle de böcek dokunduğu zaman, bu var olan menteşe sayesinde yaprağın iki parçası birbirine doğru kapanır ve böceği içeride hapseder. Bu şekilde içeride hapsolan böceğin kaçma ihtimali sıfırdır.

4487_dionea_4Dionea, böceği yakaladığı zaman kendi öz suyundan bir sıvı salgılar, salgılanan bu sıvı içerisinde var olan asitler çok kısa süre zarfında böcekleri sindirir. Bitkinin hazmını kolaylaştırır. Bu sindirme işlemi birkaç gün devam etmektedir. Dionea, sindirme süresince böceğin sadece etli kısımlarını sindirmektedir. Geri kalan kısımları sindirme işleminin ardından yaprak yeniden açıldığında dışarı bırakılır ve yeni avların gelmesi beklenir. Dionea yanlışlıkla kapanırsa yarım saate kadar tekrar kapanlarını açmaktadır. Bu bitkiye en yakın tür de Avrupada yaşamaktadır ve adı da “Drosera”‘dır.

Günümüzde hem süs amaçlı, hem de çevremizde bizleri rahatsız eden böceklerden doğal yollardan kurtulmak için insanlar evlerinde saksılarda dionea yetiştirmekteler.

Yazar:Hikmet Akyol

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku