Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

0 408

Boyun fıtığı, omurgayı oluşturan kemiklerin en üstünde bulunan kemiklerin içinde ki diskin zayıflaması ve diskin içerisinin dışarı doğru yer değiştirmesi sonucu oluşan hastalığın adıdır. Disklerin bir bölümünde yer alan sıvının omurların arasından çıktığı zaman, çevrede bulunan kaslara ve sinirlere baskı yapmaktadır.

Bu baskı sırasında ağrılar oluşmakta olup, hafifçe hafif boyun tutulması hissi yaşatmaktadır. Fakat biraz ilerlemiş olursa boyun fıtığı daha şiddetli ağrılara sebep olma ihtimali vardır. Ağrıların sebebi buna bağlıdır. Boyun hareketlerinde kısıtlanma söz mevzusudur. Bu belirti boyun fıtığının ilk belirtisi olarak bilinmektedir.

Fıtık ilerledikçe daha çok olumsuzluklar yaşanmaktadır. Sinirlerin üzerine basınç yaptıkça, kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı meydana gelmektedir.

Boyun Fıtığı Emareleri

Boyun Fıtığı Belirtileri ve TedavisiBoyun fıtığı önce kendini aşamada kendini göstermeden etmeden de ilerleyebilir, özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde meydana gelen bir rahatsızlık olup, başlangıç aşamasında fıtık yada fıtık çevresine az azca baskı yaparak ilerler. Daha sonra ki evresinde bu tazyiklar artmaktadır. Bu tazyiklar sonrasında masa başlangıcında çalışmak özellikle uzun süre bilgisayar karşısında oturmak, boynu sağa sola rahat çevirmek çok zorlaşacaktır. Herhangi bir yük taşımak için eğilmek, boyun kısmını ise hareket ettirmek, kollara baskı yüklememek gerekir yoksa çok yoğun ağrılar oluşacaktır.

Boyun fıtığı asıl nedenleri ise aşağıda ki şeklinde yer almaktadır. Bunlar en benzer belirtilerin oluşması durumunda doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

  • Ense de oluşan ağrı, kas kasılması, kas ağrıları, boyun hareketlerinde azalma,
  • Enseden kollar ve ellere kadar, göğüs de ve sırtta ağrılar,
  • Kollar ve ellerde uyuşma hissi,
  • Baş dönmesi, kulak çınlaması, beyaz beyaz noktalar görmek ve mide bulantıları,
  • Kollar ve ellerde kas gücü azalması,
  • Ağrı özellikle uyku vakitlerinde ve yorgunluğun en üst seviyeye geldiği zamanlarda artmaktadır.
  • Sol tarafta düzgüsel omurilik ve sağ tarafta ki hasta omurilik

Boyun Fıtığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı belirtisi için mutlaka bir uzmana görünmekte fayda vardır. Doktor fiziksel olarak gidip hastalığınızı belirtin bu işlemini yaptıktan sonrasında, ağrıların hangi bölgelerde olduğunu inceledikten sonrasında hastalıktan da kendi kanaati ile şüphelenirse MR isteyecektir.

Boyun MR’ı ile boyun ve çevresinde ki omur ve omurlar arasında ki diskler, disklerin içinde ki sinirler çok rahat görülebilmekte olup, eğer bir kayma veya sinirlerde yer değişiklik yapma var ise net bir halde görünecektir.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Tedavi de ilk başlarda başvurulan yöntem, boyun kaslarını güçlendirmek ve omurgaya binen yükü hafifletmektir. Bunun için ise hekim hastalığınızın durumuna nazaran egzersizler vermektedir. Bu egzersizler sayesinde boyun fıtığının ilerlemesi durdurulabilir. Fıtık nedeni ile oluşan ağrıların geçmesi için hekim en yüksek oranla ağrı kesici önerecektir. Bunun yanı sıra kas gevşetici krem verecek olup, bu krem nezdinde hastalığınız daha rahat olacaktır.

Eğer ilaç ve krem etki etmiyor ise fizik tedavi ile ağrıların görüldüğü bölgeler güçlendirilecektir. Bu yapılacak tedavi ile fıtığın sinirlere yaptığı basıncın azalması hedeflenir. Doktorlar boyun fıtığı hastalığında ameliyatı son olarak olarak görmektedir.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Boyun hastalığı emareleri genellikle yaşam tarzımız da oluşan etmenlerden dolayı artmaktadır. Bu sebep ile yaşam tarzı ve yaşam kalitemize dikkat etmek gerekir. Bu fıtık hastalığından korunmak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Masa başında otururken duruşunuzu düzeltin, masaya ya da bilgisayara çok yakın oturmayın.
  • Yürürken dik yürüyerek, başınızı öne eğmeden ve boynunuza yük bindirmeden yürümeye çalışın.
  • Boyun ve bölgesini zorlayan spor ve spor çeşitlerinden uzak durun. Ama egzersizleri yapın.
  • Düzenli spor yapmakta yarar var. En etkili spor ise yüzmektir.

Kaynakça:
uzmantv.com/konu/boyun-fitigi
beyincerrahisi.com/boyun-fitigi-nedir-?–32

Yazar:Muhammet İkbal Yildiz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku