Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bronşit İçin Geleneksel Çin Tıbbı Reçeteleri

0 495

Çin tıbbı, geleneksel olarak çeşitli sağlık sorunlarını doğal yoldan tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu makalede, bronşit hastalığına bazı geleneksel reçeteler vereceğiz.

Bronşit akciğerlerin içindeki hava geçitlerinin iltihaplanıp, genişlemiş hale geldiği bir tıbbi durumdur. İnsan vücudunda bronşiyal ağaç, silya denilen ince tüylerle kaplıdır. Silyaların amacı hava yolunu herhangi bir mukus veya engel oluşumundan korumaktır böylece solunumda herhangi bir zorluk ortaya çıkmaz. Ancak bazı virüsler, bakteriler ve alerjen maddeler nedeniyle silyalar doğru şekilde fonksiyon gösteremez bu da mukus oluşumu ile sonuçlanır. Üretilen bu fazla mukus kesik kesik öksürüğe neden olmaktadır. Öksürük, solunum yolundaki engelleri kaldırmak için insan vücudunun kendi kendini koruma yoludur. Bu durum, bir çok doktorun neden öksürük baskılayıcı ilaçları çok fazla kullandırmak istememesinin sebebidir.

6167_brons

Bronşit akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle 1-2 hafta sürer ve kolayca ilaçların yardımı ile tedavi edilebilir. Diğer taraftan kronik bronşit virüsler, bakteriler, toz ve duman gibi faktörlerin neden olduğu önemli bir akciğer hastalığıdır. Kronik bronşitin başlıca belirtileri öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltıdır. Bu semptomlara halsizlik, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve burun tıkanıklığı eşlik etmektedir. Bronşitin tedavisi için çeşitli seçenekler vardır ve Çin tıbbı bunlardan sadece biridir.

Çin tıbbında bronşite patojenlerin invazyonu ya da vücudun iç organlarının işlevinin bozulması olarak bakılmaktadır. Kuru öksürük ve beyaz mukusun gözlendiği bronşitin tedavisi için zencefil kullanımı önerilmekte iken, sarımsı- yeşilimsi mukus gözleniyorsa farklı otların bir karışımı önerilmektedir. Bunun dışında Çin tıbbında bronşit tedavisinde kullanılan bitkiler şunlardır;

-Sarıçalı Bitkisi: Sarıçalı bitkisi 2000 yıldan fazladır Asya’da kullanılmakta olan bir çalıdır. Genellikle 2-3 metreye kadar büyüyen bir bitkidir. Bu bitkinin köklerinin, kabuğunun ve meyvelerinin büyük tıbbi değeri vardır.

-Okaliptüs: Okaliptüs bitkisinin çeşitli türleri bulunmaktadır, ama tıbbi amaçlar için en yaygın kullanılan türleri mavi-sakız ya da Avustralya ateş ağacı olarak bilinmektedir. Geleneksel olarak, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için kullanılmaktadır. Okaliptüs bitkisi tanenler, flavonoidler ve uçucu yağlar içermektedir.

-Fesleğen: Fesleğen “orientin” ve “vicenin” gibi flavonoidler içermesi sebebiyle, tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılan bitkilerden biridir. Çoğunlukla Asya’nın tropikal bölgelerinde bulunmaktadır ve Akdeniz ve Asya fesleğeni olarak kategorize edilmektedir. Bu bitki temel besin değerleri açısından zengindir ve düşük miktarlarda kalori içermektedir.

6167_557896-4584-43

-Ginseng: Ginseng çok yıllık bir bitkidir ve Amerika’nın doğu bölgelerinde zengin ormanlarda yetişir. Sinir bozukluklarının tedavisi ve sindirim sorunları için Çin’de kullanılmaktadır.

-Civanperçemi: Tıbbi olarak “Achillea millefolium” olarak bilinen civanperçemi, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Kanama ve ağrıyı azaltarak kadınların adet dönemlerinde büyük yarar sağlamaktadır. Aynı zamanda, uzun ömürlü bir bitkidir ve normalde boyu 0,2-1 metreye kadar uzamaktadır.

-Hatmi Bitkisi: Kuzey Amerika’nın kuzey-batı kesiminde bulunan, hatmi bitkisi bir besin kaynağı olarak eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Boğaz ağrısının tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda, yapışkan özelliği sayesinde çeşitli amaçlar için de kullanılmaktadır.

-Mentol: Mentol, sentezlenebilen veya doğal nane yağından elde edilebilen beyaz kristalimsi bir maddedir. Mentol anestezik özelliklere sahiptir ve boğaz enfeksiyonunun tedavisi için kullanılmaktadır.

-Tarçın Dalı: Tarçın dalı “Cinnamomum Cassia” bitkisinden üretilmektedir ve çeşitli gıdalara tat katmak için kullanılır. Tarçın dalları güneşe maruz bırakılır ve daha sonra tıbbi amaçlar için kullanılmak üzere kurutulur.

-Beyaz Şakayık Kökü: Adından da anlaşılacağı gibi, “Paeonia lactiflora” bitkisinin kökünden üretilmiştir ve karaciğer hastalığının tedavisi için Çin tıbbında kullanılan en eski tedavi yollarından biri olarak kabul edilmektedir. Tıbbi olarak değerli olmasının dışında, bu bitkinin aynı zamanda halkı nazar ve büyüye karşı koruduğuna inanılmaktadır.

6167_b

Bu otlar genellikle durumu daha etkili bir şekilde tedavi edilebilmek için diğer otlar ile birleştirilir böylece bir karışım oluşturulur. Kendinizin bir karışım hazırlaması biraz zor olabilir, bu nedenle bir bitki uzmanına danışmanız önerilir.

Akupunktur uygulamasının da bronşit tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Son yapılan çalışmalar kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastaların akupunktur tedavisine olumlu cevaplar verdiğini göstermektedir. Bu bulgular, bronşiti akupunktur ile tedavi edilebilir hastalıklar listesinde sıralayan “Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü” tarafından da desteklenmiştir. Bu durumun tedavisinde kullanılan noktalar Akciğer 5 (dirsek içinde bulunur) ve Akciğer 6 (kolun ön kısmı)dır. Bu tedavi seçenekleri dışında, ayrıca durumu hafifletmek için bazı basit yöntemlerden yardım alınabilir. Yeterli miktarda su içmek mukusu sulandırmaya yardımcı olur böylece mukusun kolayca temizlenmesi sağlanmaktadır.

Çin tıbbi ilaçlara bağımlı olmak istemeyenler için ve tedavilerine destek arayanlar için bir alternatif ortaya çıkarmıştır. Bu bitkiler pek çok hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir ve yan etki riskleri oldukça düşüktür. Ancak ek hastalıklarınız varsa ya da başka ilaçlar da kullanıyorsanız önce bir doktora danışmanız ve bu bitkileri aşırıya kaçmadan tüketmeniz gerekmektedir. Umarız bu makale bronşit konusunda sizlere faydalı olmuştur.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/chinese-medicine-for-bronchitis.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku