Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Cadılık Kavramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır ?

0 763

6599_cadilar_neredeCadılık, temeline inilerek bakıldığında, Şamanizm dininin etkilerini taşıyan bir inanıştan doğmuştur. Neredeyse tüm dinlerde ve kültürlerde, varlığı kabul görmüş, doğaüstü güçlere sahip olan kişiler olarak tanımlanırlar. Kadın ya da erkek olabilen cadılar, mistik ilimlerle uğraşan ve bazı kültürlerde, kötülük yapan kişiler olarak kabul edilmektedir.

Cadılık Nedir ?

Cadılığın temeline bakıldığında ise şifa ve iyilik odaklı, doğaüstü güçlerini kullanan kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yunancada witch şifa veren kişi anlamında bir kelimedir ve witchcraft olarak tanımlanan dini inanış şekli ise, cadılıktır. Tüm Dünya’daki cadıların ortak inanışı, yaptığınız her iyilik ve kötülük size üç kat olarak geri dönecektir, şeklindedir. Bu yüzden tüm cadılar kötülükten uzak durmayı tercih eder hatta korkarlar.

Cadılığa Yaklaşım

6599_cadi_var_miFakat 17.yy’da cadılık, insanları kontrol altına almak isteyen ve bağnaz krallık sistemi ile aykırılıkları yok etmek adına, büyük bir suç ve tehlike olarak gösterilmiş, ilimle şifayla uğraşan pek çok insan, cadı olduğu gerekçesi ile yakılıp katledilmiştir. İşte cadılık ile ilgili genel kanının, kötülük yapan kişiler diye yayılmasında bu yaklaşımın etkisi büyüktür.

Türklerin Cadılığa Bakış Açısı

Ülkemizde de cadılık, kötülük yapan ve doğaüstü güçleri olan kadın olarak bilinir. Kültürümüzde olan ve sıkça rastlanılan büyücülük de, inanç sistemi olarak aynı temele bağlıdır. Ancak tam olarak anneden kıza geçen, ocak tabiri ile tanımlanan şifacılık, neredeyse cadılık ile birebir örtüşmektedir.

Dünyanın pek çok yerinde, birbirinden farklı fakat cadılıkla aynı temellere sahip olan değişik inanışlar ve uygulamalar vardır. Örneğin, voodoo, macumba, büyücülük ve şifacılık gibi. Büyüsel uygulamaları ve mistik güçleri esas alan tüm bu inanışlar, temelinde cadılığı barındırmaktadır.

Cadılığın tam olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, mistik yaklaşımlar neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir.

Kaynakça:
www.msxlabs.org

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku