Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çekirgelerin İlginç Özellikleri

0 3.407

Çekirgelerin İlginç ÖzellikleriÖzellikle sıçramalarıyla ünlü olan çekirgeler, eklem bacaklı hayvanlardır.Genellikle sıcak yerlerde yaşarlar ve çokta uzun ömürlü değillerdir.Bulundukları yere ve tarım ürünlerine zarar vermeleri sebebiyle civarda istenmeyen hayvan türlerindendir.Yakalaması ve kurtulunması zor olan bu hayvanları etraftan uzak tutmak için genellikle ilaçlama yöntemi kullanılır.
Yeşil veya kahverengi tonlarında bulunan çekirgelerin görünüm itibariyle; tepelerinde iki anten, dört ön ayak, iki arka ayakları vardır ve 3/5 cm civarında da boyuta sahiptirler.Kahverengi veya yeşil renklerinde bulunurlar.Bütün bunların dışında çekirgeler hakkında hiç bilinmeyen şaşırtıcı özelliklerde bulunmaktadır.İşte bunların birkaçı;

Çekirgelerin İlginç Özellikleri-Çekirgelerde iki tane petek göz, üç tane de osel göz olarak bulunan gözleri bulunmaktadır.
Petek göz, eklem bacaklı hayvanlar görülen ve birçok görme hücresinden oluşan bir göz türüdür.Osel göz ise, merceği olabilen bir göz çeşididir.
-Çekirgeler trake solunumu yaparlar.
Trakeler dokularda hücrelere kadar sokulu olan çoklu borulardır.
-Dışarıdan bakıldığında iki kanadı varmış gibi görünen çekirgelerin işlevsel olan kanadı alttakidir ve üstteki kanatları sadece asıl kanadı korumak için bulunur.
-Çekirgeler yumurtlayarak çoğalırlar.
Ömürlerinin sonlarına doğru 150-200 tane yumurtlarlar.Yumurtlama dönemleri genelde sonbahardadır.Yavrular ise ilkbahar-yaz gibi sıcak aylarda çıkarlar ve yaklaşık 1 ayda erginleşirler.

Çekirgelerin İlginç Özellikleri-Sadece erkek çekirgeler ses çıkarabilmektedirler.
-Yaşam süreleri yaklaşık 120 gündür.
-Çekirgelerin genellikle boyları 3-5 cm arasında değişse de 20 cm’e kadar uzayan çekirge türleri de bulunmaktadır.
-Çekirgelerin duyma organları karınlarının yan tarafında bulunur ve iki tanedir.
-Çekirgeler göç ederken 2000 metre mesafeyi kat ederler ve yaklaşık 10 saat boyunca hiç durmadan uçabilirler.
-Çekirgeler antenlerini koku ve dokunma duyusu olarak kullanırlar.
-Zıplama yeteneğiyle tanınan çekirgeler, 2-3 metre yüksekliğe zıplayabilmektedirler.

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku