Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çene Bozukluğu Nedir ? Tıbbi Tedavisi Mümkün müdür ?

0 484

Çene Bozukluğu Nedir ? Tıbbi Tedavisi Mümkün müdür ?Eklem rahatsızlıkları çeşitli yerlerde görülebilir. Bu bozukluklar doğuştan ya da sonradan meydana gelir. Temporomandibular yani bir diğer adı ile çene eklemi için öncelikle uzman bir hekime başvurulmalı ve tanı önceden erken konulmalıdır. Tedavisi uzmanın gereken test ve incelemeler sonrası başlatılır. Çene hastalıkları ciddi oranlarda konuşma bozukluklarına da yol açar. Kaslarda oluşan gevşeme ve aniden gelişen ağrılar,çeneyi yorar ve çene bu durumdan son derece rahatsız olur. Hayatın bütün işlevselliğini taşıyan çene çok önelidir. Konuşma yetisi,çiğneme ve diğer beslenmelerde bütün kasların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Çene eklem bozukluklarında ameliyatsız tedavilere öncelik verilir. Bunun için alınan besinlerinde bu tedaviye olumlu yönde etkisini arttırır. Bu nedenle tercih yumuşak gıdaların tüketilmesinden yanadır. Splint (ısırma plağı) tedavi sırasında kullanılır. Gece plakları ve bu apareyler üst dişlerde sürtünme baskısını azaltır. Gıcırdamalar ve diş sıkmalar azaltılır. Çene bozukluğu yaşayan birinin psikolojik durumlarında da değişik gözlemlemeler mevcuttur. Sürekli gözde ve yanaklar seyirmeler istenmeyen tik hareketleri,diş gıcırdatma ve diş sıkma hastalığı,besinleri çiğnerken çenede yorulma ve el ile destekte bulunma,istenmeyen davranışlar ortaya çıkar.

Çene cerrahisinin görevi,kas ve eklem içine yapılan enjeksiyonları hastaya doğru bir şekilde uygulamak ve tedavi için gerekli apareyler kullanarak hastanın tedaviye cevap vermesini sağlamaktır. Ameliyat gerektiren ve ameliyat gerektirmeyen çene eklemleri bozuklukları bulunmaktadır. Eğer ameliyat gerekiyorsa buna hemen karar verilmez önce 3 ve 6 ay arasında ameliyatsız tedavi uygulanır. Azalma ve artmaların oranına göre uzman hekim tarafından ameliyat günü belirlenir.

Çene bozuklukları erken yaşlarda görülür. En çok kadınlarda görüldüğü söylenmektedir. Kulak hastalıklarını da ciddi oranda tetikler. Çene yüzün en önemli işlevselliğini sağlayan organdır. Bozukluğunda birçok olumsuz hastalıklar çıkar ve kişinin yaşam kalitesini en alt safhalara indirerek,kontrolsüz ve sağlıksız olmasına neden olur. Konuşma ve duyma bozuklukları,yeme sorunları,istenmeyen tik hareketleri çoğalır. Bu nedenle çene eklem tedavisine hemen başlanmalı ve uzman hekimin tavsiyesi ile doğru bir şekilde ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Sağlıklı günler dileği ile.

Kaynakça:
sağlıkvakti.com

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku