Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çifçinin Baş Belası; Ayrık Otu

0 794

Ayrık otu kimi zaman mücadele ettiğimiz, kimi zaman da şifa aracı olarak kullandığımız bir bitkidir. Latincede “agropyrum repens” diye ifade edilir. Buğdaygiller ailesine mensup, yabani bir ottur. Uzun süre var olabilen, yeşilimsi yapraklı, sürekli yayılmaya eğilimli kök sapları bulunan bir bitkidir. Kök saplarının yayılmacı olması hasebiyle erozyonu önlemede de kullanılmaktadır. Boyu 30 cm ile 1 metre arasında değişebilmektedir. 3 veya 4 nodlu dik bir gödesi vardır. Yaprak kını tüylü olup uzunluğu 10 cm ile 20 cm arasında değişmektedir. Sarıya yakın beyaz renkli bir kökü bulunmaktadır. Kökünde yüksek oranda potar ve şeker bulunmaktadır. Daha çok kök kısmı ilaç yapımında kullanılır.

Bu bitki tropikal iklim şartlarından soğuk iklim şartlarına kadar her iklimde yetişebilmektedir. Özellikle terkedilmiş arazilerde yol ve tarla kenarlarında bolca bulunmaktadır. Yetiştirilmesi için özel bir çabaya gerek yoktur. Kendiliğinden yetişip kolayca etrafa yayılabilir. Tarım amacıyla ekilen bahçelerde ve tarlalarda da istenilmeyen yabani ot olarak karşımıza çıkar.

6086_kweek_elytrigia_repens

Bu bitki her ne kadar istenilmeyen bitki olarak bilinse de ekonomik olarak kendini öne çıkaran bir bitkidir. Yüksek oranda nişasta ve protein içermesi yem bitkisi olarak kullanılmasını sağlamıştır. Bu bitkiyi özellikle koyun ve at çok sevmektedir. Tatlı olması ve lif oranının da düşük olması sebebiyle özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok kullanılır. Besin oranının yüksek olması hayvan yetiştiriciliğinde de verimin yüksek olmasını sağlar.

Faydaları Şöyle Sıralanabilir;

* Kök kısmı kaynatılarak içilirse öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.
* İdrar sökücüdür. Dolayısıyla prostatı önler.
* Kan tükürmeyi önler.
* Vücudu kuvvetlendirir kanı temizler.
* Ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatır.
* Ergenlik sivilcelerini ve deri hastalıklarını giderir.
* Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır.
* Mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve gastrit için de çok faydalıdır.

Kaynakça:
şifalıbitkitedavisi.com
Wikipedia
şifalıbitkiler.com

Yazar:Ali Çalıkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku