Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çift Kulak Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?

0 427

Çift Kulak Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?Çift kulak enfeksiyonu, her iki kulağın da bakteri veya virüs tarafından enfekte olduğu zamandır. Çift kulak enfeksiyonları her zaman tek kulak enfeksiyonlarından daha ciddi değildir, ancak semptomları genellikle daha şiddetlidir. Erken tanı ve tedavi daha hızlı iyileşmeye yol açabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.

*Semptomlar nelerdir?

Çift kulak enfeksiyonu semptomları arasında kulakta ağrı, halsizlik, baş ağrısı ve işitme sorunları olabilir. Çift kulak enfeksiyonu semptomları tek bir kulak enfeksiyonu ile benzerdir, ancak her iki kulak enfekte olduğunda daha şiddetli olabilir. Semptomlar şunları içerebilir:

*kulak ağrısı

*uyumakta zorluk

*kulaklarda drenaj

*yorgunluk

*baş ağrısı

*ateş (2 veya daha fazla gün sürer.)

*işitme sorunları

**Bebeklerde semptomlar nasıl belirlenir?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda işaretler şunları içerir:

*her zamankinden daha fazla ağlamak

*özellikle yatma sırasında artan sinirlilik

*beslenmeye ilgi kaybı

*kalıcı ateş ya da hastalık sırasında geri dönen ateş

*Kulak ağrısı için basit yöntemler

Ham sarımsak dahil olmak üzere, kulak ağrısı için kullanılan ev ilaçları sıklıkla semptomlardan kurtulma sağlayabilir. Semptomlar 24 saatten fazla devam ederse, kişi doktora görünmelidir. Bir veya her iki kulaktan gelen irin veya kanlı akıntısı olan kişiler daha acil tedavi gerektirir. Bir ebeveyn veya bakıcı, 6 aylıktan küçük bir bebekte kulak enfeksiyonu belirtileri fark ettiğinde, çocuğu mümkün olan en kısa zamanda bir doktora götürmelidir. Semptomlar şiddetli veya 24 saatten fazla sürüyorsa, özellikle de ateş sürekli artıyorsa çocuklar doktora görünmelidir.

*Sebepleri?

Orta kulaktaki bakteriler veya virüsler kulak enfeksiyonlarına neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan veya geçiren bir kişi de bir kulak enfeksiyonu geliştirebilir. Kulak enfeksiyonları bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, bir kulak enfeksiyonuna eşlik edebilecek solunum yolu enfeksiyonları vardır. Burun arkasındaki doku pedleri olan genişlemiş adenoidler, özellikle çocuklarda da bir çift kulak enfeksiyonuna katkıda bulunabilir. Sadece bir kulağı etkileyen bir enfeksiyon da bazen çift kulak iltihabına dönüşebilir.

*Komplikasyonlar

Tekrarlayan enfeksiyonlar işitme sorunlarına yol açabilir. İşitme güçlükleri, muhtemelen bir çift kulak enfeksiyonunun en yaygın kısa süreli komplikasyonudur. Enfeksiyon temizlendiğinde kişinin işitmesi genellikle normale dönecektir. Kalıcı veya tekrarlayan enfeksiyonlar şunlara yol açabilir:

*İşitme sorunları : Kulak içindeki yapılara kalıcı hasar, değişen derecelerde de işitme kaybına neden olabilir.

*Rüptüre kulak zarı : Şiddetli kulak enfeksiyonlarından sonra yırtık kulak zarı oluşabilir. Genellikle birkaç hafta içinde iyileşir.

*Konuşma ve gelişmede gecikmeler : Uzamış işitme kaybı yaşayan bebekler ve küçük çocuklar konuşma ve gelişmelerinde gecikmeler yaşayabilirler.

*Enfeksiyonun yayılması : Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi, çift kulak enfeksiyonunun vücudun diğer bölgelerine yayılması riski vardır. Kulak enfeksiyonlarını takip eden uzun süreli komplikasyonlar nadirdir.

*Nasıl teşhis edilir?

Çift Kulak Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?Doktor genellikle bir kişinin tıbbi geçmişini kontrol ederek ve semptomlarını sorarak çift kulak enfeksiyonunu teşhis eder. Doktor, her iki kulağı otoskop olarak adlandırılan bir cihaz kullanarak inceleyecektir. Işık ve büyütücü mercek kullanılarak bölge kontrol edilir. Doktorlar tipik olarak, enfeksiyonu gösteren kulak zarının arkasında kızarıklık, şişme ve sıvı belirtileri ararlar. Doktor, kulak zarının basınca tepki olarak ne kadar hareket ettiğini test etmek için pnömatik bir otoskop olarak adlandırılan başka bir cihaz da kullanabilir. Kulak zarının bu basınca tepki vermemesi halinde, kulağın arkasında sıvı birikmesi önlenir.

*Tedavi

Tek kulak enfeksiyonu kendi kendini temizler. Ancak çift enfeksiyonların aşağıdaki gibi tedavi gerektirme olasılığı daha yüksektir:

*Antibiyotikler

*Kulak tüpleri

Tüpler orta kulağı havalandırmaya yardımcı olur ve sıvı birikmesini önler. Bazı tüpler, kendi kendine düşmeden önce 12 aya kadar kulakta kalacak şekilde tasarlanmıştır. Diğer tüp türleri daha uzun süre yerinde kalır ve cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

*Evde yapılan ilaçlar

Ev ilaçları, altta yatan enfeksiyonu tedavi etmekten ziyade ağrıyı azaltmayı amaçlamaktadır. Ev bakımları şunları içerir:

*Sıcak kompresler : Kompres yapmak için bezi ılık suda ıslatın. Fazla sıvıyı sıkın ve bezi etkilenen kulak veya kulakların üzerine yerleştirin.

*Ağrı kesici ilaçlar : Bazı ağrı kesiciler kulak ağrısını azaltabilir. Bebeklere ve çocuklara ilaç verirseniz, her zaman yaşa uygun dozları kullanın. Ririn sendromu denilen ciddi bir durumla bağlantılı olduğu için çocuklara aspirin verilmemelidir.

*Nasıl önlenebilir?

Özellikle küçük çocuklarda kulak enfeksiyonlarını tamamen önlemek zordur. Enfeksiyonların sıklığını veya şiddetini azaltma adımları aşağıdaki basit ipuçlarını ve alışkanlıkları içerir:

*Soğuk algınlığı ve gribin önlenmesine yardımcı olmak için ellerinizi sık sık yıkamak

*hasta olan insanlardan kaçınmak

*sigara dumanına maruz kalmamak

*grip aşısı olmak
Süt bebekleri, anne sütü içerek, kulak enfeksiyonlarından ek koruma sağlar.

Çift kulak enfeksiyonu, tedaviden birkaç gün sonra iyileşmeye başlamalıdır. Kişi antibiyotik tedavisini tamamlayana kadar tam olarak iyileşme olmaz, 10 güne kadar sürebilir. Ev ilaçları bu arada ağrı ve rahatsızlığı azaltabilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku