Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuğunuz Hiperaktif Mi?

0 356

Çocuğunuz Hiperaktif Mi?Hiperaktif sözcüğü, annelerin çocuklarına yakıştırdığı sevdikleri kelimelerden biridir. Bunun sebebi anneler aşırı hareketliliğin zeka ile bağımlı olduğunu düşünmektedir. Hareketli çocuğun zeki olduğu ile ilgili yanlış bir kanaat bulunmaktadır. Fakat uzmanlar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktif Bozukluğun zekadan bağımsız olduğunu söylüyorlar.
DEHB çocukluk döneminin en önemli psikiyatrik sorunlarından biridir. Aile, okul ve toplumu ilgilendiren yönleriyle eğitim ve öğretim sorunudur. Çocuğun koşması, düşmesi, gürültü yapması doğal karşılanmaktadır. Fakat DEHB’ da ise çocuğun hareketliliği aşırıdır ve yaşıtlarıyla kıyaslandığında farklılık çabucak anlaşılmaktadır. Genellikle bu çocuklar sürekli hareket halindedirler. Bitmek bilmeyen enerjileri bulunmaktadır. Yüksek yerlere tırmanırlar, kanepelere atlarlar, evin içinde koşuşturur ve dur sözünden anlamazlar. Sakin şekilde oynayamadıkları gibi sakin şekilde oturamazlar. İki kişi konuşurken sık sık lafa karışırlar ve çok konuşurlar. Bu çocuklarda dikkat eksikliği eğitim hayatında ortaya çıkmaktadır. Ödev yapmayı sevmez, ebeveyn ve öğretmenin zoru ile ödev yaparlar. Ödevleri yapmakta oldukça zorlanırlar. Masada oturamazlar, otursalar da sık sık bahaneler uydurarak (su içmek, tuvalete gitmek vb) kalkarlar. Anne veya babayı ders çalışırken devamlı yanlarında isterler. Üstlendikleri bir işi yapmakta zorlanırlar ve bir işi bitirmeden diğerine geçerler. Kendileri ile konuşulduğu zaman dinlememezlikten gelirler. Bir komutu birden fazla söylendiğinde yerine getirirler.

DEHB’li çocuklar özellikle okula başladıkları dönemde teşhis edilirler. Bunun sebebi anne ve babanın kendi çocuklarının davranışlarına alıştıkları için bu davranışların doğal gelmesidir. Sınıfta dersi takip etmedikleri görülür. En ufak gelen uyarıda dikkatleri dağılmaktadır. Derste sıkılmaları sebebiyle sınıfın huzurunu bozmak, dikkatini dağıtmak gibi davranışlarda bulunurlar. Okurken çok sık hata yaparlar ve cümle sonlarında kelimeleri uydurdukları görülmektedir. Unutkandırlar. Eşya kaybetmenin yanı sıra çok iyi öğrendiği sanılan konuları bile unuturlar. Okuma ve yazmaktan hoşlanmazlar. Ders kitabının yanı sıra hikaye ve romana karşı ilgisiz olabilirler. Böylelikle sınavlarda dikkatsizce yapılan hatalar görülmektedir. Sabırsız olmaları sebebiyle soruları hızlı ve yanlış okuma sık rastlanır. Dolayısı ile iyi bildikleri soruları bile yanlış cevaplamaktadırlar. Böylelikle bilgileri ve bildiklerinden daha az oranda not alırlar.

Bu çocuklara iyi örnek olacak arkadaş çevresi oluşturulmalı ve çalışkan bir arkadaşının yanına oturtularak not tutmasında arkadaşından yardım etmesi sağlanmalıdır. Ayrıca öğretmeni durumdan haberdar edilmeli çalışmayı tamamlaması için ek süre verilmesi rica edilmelidir. Bu çocuklara kısa hedefler belirlenmeli. Örneğin tek görev verilmelidir. Görevini tamamladığında dolaşmasına izin verilmeli ya da hoşlandığı bir oyunu oynamasına imkan sağlanmalıdır. Daha sonra tekrar derse dönmesi istenmelidir. Bu çocuklarla açık ve net konuşulmalı. Dikkati dağıldığı zaman uyarılıp tekrar derse dönmesi sağlamalıdır. Olumlu davranışları övülerek motive edilmelidir. Kınamalarda ölçülü olunmalı ve gururları ile oynanmamalıdır.

Kaynakça:
Ergin, H.K.& Salim K. Zeka Türüne Göre Çocuk Eğitimi, Hepsi Çocuk Yayınları No:5

Yazar:Yeliz Başara

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku