Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuğunuza Güven Duygusu Kazandırmak İçin Yapmamız Gereken Tutum ve Davranışlar

0 380

Çocuğunuza Güven Duygusu Kazandırmak İçin Yapmamız Gereken Tutum ve DavranışlarGüven duygusu başarının anahtarıdır. Çocukluk dönemi bir bireyin büyüme dönemidir. Bu dönemde kazandığı tüm bilgi ve beceriler yetişkinlik hayatını çok etkiler. Çocukların hem bedenen hem de ruhen gelişmeleri çok önemlidir. Eğer çocuk iyi yetişirse hayatı boyunca attığı her adımda kendini iyi hisseder. Kendine güveni olmazsa yapabileceği işlerde bile çekimser bir tutum sergiler. Anne, baba başta olmak üzere öğretmenlerin, ailenin diğer büyüklerinin sevgileri kadar ilgilerini de ihtiyaçları vardır. Tüm bu bireyler çocuğa güven duygusunu vermelidir. Çocukta güven duygusunu geliştirmek için aşağıda belirtilen bazı hususlar dikkate alınmalıdır.

Çocuğa karşı olumlu tavır içinde olunmalı, eksikleri değil güzel yönlerine yoğunlaşılmalıdır.
Çocuğun yaptığı işlerde cesaret verilmeli, karışılmamalıdır. Eğer çocuk bir şeyle uğraşırken müdahale edilirse çocuğa bu işi yapmazsın mesajı verilmiş olur. Eğer çocuk yardım isterse önce yapabileceğine dair güven telkininde bulunmak gerekir. Yumuşak tavırlarla fikir alış- verişi yaparak çocuğa yardım edilmelidir.
Çocuğun çabalarını ön plana çıkarın. Derslerinde ya da farklı durumlarda çocuğun gösterdiği gayretler öne çıkarılmalıdır.
Çocuğa bazı sorumlulukları almasına izin verilmelidir. En iyi yaptığı işleri yapmasına müsaade edip, yaptıktan sonra takdir edilmelidir. Böylelikle çocuk kendi başına bir şeyler yapabileceğini anlayıp, kendine olan güveni artar.

Çocuğunuza Güven Duygusu Kazandırmak İçin Yapmamız Gereken Tutum ve DavranışlarÇocuğa güven duygusu vermeye çalışırken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri kardeşler arasında eşit davranmak ve kıyaslama yapmamaktır. Kardeşlerden biri olumsuz bir iş yaptığında hemen kardeşi ile kıyaslanırsa çocuk kendini kötü hisseder. Böyle durumlarda herkesin kendine özgü olduğu, gelişimlerinin ve becerilerinin değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır.Çocuğu övmek yerine teşvik edici olmak gerekir. Çocuk başarılı olduğunda övülürse çocuk başarısız olma ihtimaline karşı hep tedirgin olur. Sadece başarılı olduğunda değerli olduğunu düşünür.

Çocuğa teşvik dili kullanılmalıdır. Çocuk yaptıklarından dolayı yargılanmamalıdır.
Çocuğa güven veren şu ifadeler kullanılabilir;
Yapabilirsin
Sana güveniyorum
Aferin, güzel bir çalışma yapmışsın
Bu konuda bana yardımcı olur musun?
Sen bu konuda beceriklisin.
Sayende işim kolaylaştı.
Çocuğa kabul edici şu ifadeler kullanılabilir;
Bu iş hakkında ne düşünüyorsun?
Mutlu gibisin?
Bu işi yapmaktan hoşlanıyor gibisin.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku